• 29 Mart 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

“Fazla gübre fazla ürün değil”

-Rize Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman dekara 60 ile 80 Kg arasında gübre verilmelidir diyerek “ Fazla gübre fazla ürün almak demek değildir, gübreyi mutlaka çay bitkisinin dibine verelim, yağmur suları ile akıp gitmesin” dedi.

“Fazla gübre fazla ürün değil”

      Bülent ÇİFTGÜMÜŞ

RİZE: Rize Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman Nisan ayı içinde çay bahçelerine gübre verilmeye başlanacağını belirterek “ Fazla gübre vermek fazla ürün almak demek değil” dedi.

      Çay bahçelerine gübre verme döneminin yaklaşması ile birlikte Ziraatçılar Derneği başkanından üreticilere yönelik açıklama geldi.

      Dernek Başkanı Müfit Akman yaptığı açıklamada “ Gübrelemede temel amaç  toprakta  noksan olan bitki besin elementlerini yeterli  seviyeye getirmektir. Tüm bitkilerde olduğu gibi  çay bitkisinin büyümesi gelişmesi ve kaliteli sürgün verebilmesi  için zamanında, çay bitkisi ve  topraklarına  uygun gübreleme yapılması  gereklidir. Çay bitkisi toprak yapısı (asitlik oranı)PH sı 5.50-6.00 arasında uygun gelişme gösterir. Çay bitkisi PH düşük olan topraklarda verim düşüklüğü gösterir. Kullanılan kimyasal gübrelerin önerilen dozların üzerinde verilmesi toprağın fiziksel yapısını bozar ve toprak verimsizleşir. Çay bahçelerinde bitki besin elementi eksikliğinin doğal çiftlik gübresi kullanılarak giderilmesi uygundur. Çiftlik gübresi 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton hesabı ile verilmelidir. Çiftlik gübresi kullanma imkânı olmadığı zaman Kimyasal gübrelerden 25-5-10 NPK özel çay gübresi çay bahçeleri için önerilmektedir. Dekara 60-80 kg kadar verilmelidir. Tavsiye edilen miktar dışında fazla verilecek gübre, fazla ürün almak anlamına gelmeyecektir. Paramızın boşa gitmesine, çevre ve su kaynaklarının kirlenmesine, Toprak yapısının bozulmasına neden olacaktır. Çay bahçelerinde gübreleme öncesi bakım işlemleri yapılmalı ot ve yosun kaplı toprak yüzeyi temizlenmeli, budanan alanlarda çapalama yapılmalı ve gübrelemede iklim şartlarına göre % 60/70 lik kısmın Mart-Nisan aylarında,  % 30/40 lık kısmın 1. sürgün sonunda verilmesi uygundur. Çay bahçesine girmeden sadece toplatıcılık yaptırarak sektörün, bitkinin yaşatılması sürdürülebilir değildir. Çay bahçelerine özel çay gübresi 25-5-10 NPK Gübresi çay ocaklarının aralarına dallarının iz düşümüne set aralarına sürgün oluşmadan iklim koşularına göre (Mart ayı ve Nisan ayı ilk haftasında) tavsiye edilen miktarda  (dekara 60-80 kg)doğru bir şekilde verilmelidir. Son yıllarda ve şu anda Gübre fiyatlarındaki aşırı artış dikkate alınmalı ve Bilinçsiz gübre kullanılmasından vazgeçilmelidir. Tarım alanlarına kar yağması Anadolu’da çiftçiler için bolluk ve berekettir. Çay bahçelerine bitkinin dinlenme döneminde kar yağmasının toprak yapısına, kalite ve verime olumlu etkisi vardır. Kar suyu topraktaki mineralleri çözerek bitkilerin faydalı mineralleri (azot-potasyum-kalsiyum-demir) alımını sağlar” dedi.

            Akman” Gübrenin çay bahçelerinin üzerine serpme şeklinde verilmesi, ocakların üzerinde kalan gübrelerin değneklerle vurularak silinmesi yanlıştır. Böyle uygulama yapılması çay bitkisinin zarar görmesine, bitkinin gübreden faydalanmadan emek ve paranın boşa gitmesine neden olur. Bilinçsiz bir şekilde verilen ve toprak yapısına uygun olmayan gübrelerin (Nitratlı azotlu, Amonyum sülfatlı gübreler)  çay bahçelerinde sürekli kullanılması toprak yapısının bozulmasına ve çay bitkisinin topraktaki besin elementlerinin yeterli alımını zorlaştıracağı gibi kalite ve verim düşüklüğüne neden olacaktır. Bilinçsizce fazla Kimyasal gübre kullanımından vazgeçmeliyiz” dedi.

            

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE