Toygar AYHAN
7 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilen, Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda, ülkenin ve emeklilerin gündemine ilişkin değerlendirmeler yapılmış ve şube başkanlarının görüş ve önerileri ile sorunların çözümüne ilişkin talepleri alındı.
Toplantıya katılan Rize Emekliler Derneği Başkanı Recep Ali Derman başkanlar kurulunda alınan kararla ilgili yaptığı açıklamada “Yüksek enflasyon ve faiz baskısı ile gelir dağılımı bozulmuş ve emekliler en düşük aylık alan kesim durumuna gelmiştir. Başkanlar Kurulumuzda, mevcut aylık hesaplama ve artış sisteminin güncelliğini kaybettiğine dikkat çekilerek, sigortalıları ve emeklileri koruyan yeni bir temel kanunun çıkarılması istenmiştir. Mevcut sosyal güvenlik sistemimiz ile emeklilerin geleceğe güvenle bakamaz duruma geldiğini tespit eden Başkanlar Kurulumuz, emekli aylıklarında oluşan eşitsizliklerin çözümü için 2000 sonrası emeklilerin intibakının yapılması noktasında, TBMM’ye çağrıda bulunmaktadır” dedi.
“BAŞKANLAR KURULUNDA ALINAN KARARLAR”
Derman “ Başkanlar Kurulu Toplantısında müzakere edilen sorunlara ilişkin çözüm önerileri şu şekilde sıralanmıştır. · 5510 sayılı Kanun'la birlikte, kök aylıkların düşmesi en temel sorun olmuştur. 5510 sayılı Kanun'un aylık hesaplama sistemi değiştirilmeli ve karma aylık hesaplanma sistemine son verilmelidir. · 5510 sayılı Kanun'la birlikte alt sınır aylık değersiz kalmıştır. 2000 öncesi dönemde olduğu gibi, alt sınır aylık bağlama oranı % 70 olarak yeniden belirlenmelidir. · 2000 sonrası dönemde emekli olanlar arasında eşitlik kurulamamış ve farklı emekli grupları oluşmuştur. 3600-5000-7200-9000 gün primi olan sigortalılara 16.881 TL aylık ödenmesi adil olmadığı gibi, uzun süre çalışması olanlar cezalandırılmaktadır. Bu nedenle, her bir emekliye hak ettiği aylığın ödenebilmesi için emekli aylıkları tek bir sisteme göre yeniden hesaplanmalıdır. · Emeklilerin en temel talebi olan intibak, yapılmalı ve seyyanen zam ile emekli aylıkları iyileştirilmelidir. · Tüfe artışına göre emekli aylıklarına yapılan zamlar, aylıkları düşüren bir sistemin parçası olmuştur. TÜİK, emeklinin enflasyonunu görmezden gelen bir yaklaşım içindedir. 2025 yılı birinci altı ayda tüfe artışının %16,67 olması, çarşı-pazarla çelişmektedir. Enflasyon sepetinde yer alan madde gruplarının ağırlıkları bilimsel olmadığı gibi, madde fiyatlarının açıklanmaması, TÜİK’e olan güveni sarsmaktadır. · Katkı payları, emeklilerin ödeme gücünü aşmış ve sağlık hakkını riske eden bir uygulamaya dönüşmüştür. Emeklilerden, hiçbir ad altında katkı payı alınmamalıdır. · Dolaylı vergiler artarken, emeklilere ödenmekte olan vergi iadesinin karşılığı olan ve yüzde 4-5 arasında değişen ek ödemenin sabit kalması, emeklileri vergi mağduru etmiştir. Bu nedenle, ek ödeme oranı tek kalem olarak yüzde 10’a yükseltilmelidir. · Evi olmayan emekliler için kira desteği sağlanmalıdır. · Bayram ikramiyesi, en düşük seviyede kalmıştır. İkramiyeler, en düşük emekli aylığına endekslenmelidir. · Banka promosyonlarında yeni bir düzenleme yapılmalı ve kamu çalışanlarına yapılan ödemeler, emekliler için de emsal olmalıdır” dedi.