• 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    3 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Çaykur Organik e dönüyor

Organik e dönü?üm projesinde bakanlik düzeyinde e?itsel çali?malar ba?ladi.

Çaykur Organik e dönüyor

R?ZE: Çay ??letmeleri Genel Müdürlü?ünde ba?latilan çali?mada 33 ki?i organik tarim konusunda e?itim çali?malarina ba?ladi.

    Tarim Bakanli?i ile ortakla?a yapilan çali?mada Çaykur Organik Tarim çali?masini ba?latti. Çaykur Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu ilk olarak Hem?in bölgesinde ba?latilan çali?malarin yaygin hale getirilmesine ba?landi?ini söyleyerek” Organik tarim çali?masi 7-8 yil önce ba?ladi ve Hem?in bölgesi pilot bölge seçilmi?ti. Tamamen zirai mücadelesi olmayan çayimizi organik hale dönü?türmek için fazla bir ?ey yapmaya gerek yok, sadece gübre kullaniminda tercihimizi organik gübreden yana kullanmaliyiz. Di?er ülkelerde 16-17 kez çay üretilirken ayni oranda çay toplanmadan önce zirai mücadele yapilmakta. Ülkemizde kullandi?imiz kimyasal gübreden dönü?üm yaparak organik gübre kullanmamiz gerek, bu sezon 76 bin dekar alanda organik tarim yapmaya ba?ladik ve burada üreticimizin kaybi olmayacak ve kayiplar üreticiye ödenecek” dedi.

       Genel Müdür ?mdat Sütlüo?lu Bölgede toprak yapisinin bilinçsiz gübrelemeden dolayi bozuldu?unu söyleyerek” Topra?a vermemiz gerekenden fazla azotlu gübre verdik ve topra?in yapisini bozdu?umuz gibi yer alti sularimizi da içilir olmaktan çikardik., bugün bölgemizde ya?anan heyelanlar toprak yapisinin bozulmasindan ve topra?in siki?tirici özelli?ini kaybetmesinden kaynaklanmakta” dedi.

       Dere ve Denizlerde ki balik nesilleri ile bölgede ki meyvelerin azaldi?ini söyleyen Genel Müdür Sütlüo?lu “ Topraklarimizin azotlanmasi ile meyve ve sebzelerde tat kalmadi, Hem?in de ba?lanan dönü?üm ile artik a?zimizi tadi yerine gelecek, önümüzde ki dönemlerde organik gübreyi kurum olarak biz alaca?iz ve üreticimize biz verece?iz, çay parasindan kesintisini biz yapaca?iz” dedi.

       ?LK YIL ÜRÜN KAYBI OLUR

Çay ??letmeleri Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu organik e geçi?te ilk yil ürün kaybi ya?anabilece?ini ancak bunu devletin kar?ilayaca?ini söyleyerek” Bu geçi? serum ile beslenen hastaya benzer ve gida ya geçi?te ya?anan sikinti gibi az bir sikinti ya?anir. Yüzde 15 dolayinda ya?anacak kaybi devlet olarak kar?ilayaca?iz” dedi.

    1950 lerin dönü?ümünün yapilaca?ini söyleyen Sütlüo?lu” Bu konuda kararliyiz, artik a?zimizin tadi yerine gelecek ve eskiden meyve ve sebzeden aldi?imiz tadi alaca?iz, ?u an 33 kursiyerimiz 2 hafta boyunca organik tarim konusunda e?itim alacak ve fabrika bölgelerimizde organik tarimi anlatacaklar. Tarim Bakanli?i e?itmenleri Suat Parildar, Sevinç Saygili, Çi?dem Karadeniz, Fatma Akyol ile Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr Faik Kantar, Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Yilmaz Şayan, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanli?indan Dr. Ay?e Özdan, Dr. ?lhan Aydin, Dr. Gülay Be?irli ve uzmanlar Yalçin Ba?siz, Musa Altin ve ?MO Kontrol ve Sertifikasyon kurulu?u ile ortak çali?mamizi ba?lattik” dedi.

    PERTEK DESTEKL?YORUZ

Rize Ziraat Mühendisleri Odasi Ba?kani Muammer Pertek Organik Tarim konusunda kurumda çali?an Mühendisler olarak Organik Tarimi desteklediklerini söyleyerek” Bölgemiz Organik Tarim a uygun bir bölge ve bu geçi? ile bölgemiz organik tarim bölgesi olacak ve Turizm açisindan da önemli bir katki sa?layacak” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE