• 08 Kasım 2025 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    8 Kasım 2025 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Çay sezonu de?erlendirildi

DOĞU KARADEN?Z’DE 232 B?N TON KURU ÇAY ÜRET?LD?

Çay sezonu de?erlendirildi

 DOĞU Karadeniz Bölgesi’nde bu yil 1 milyon 170 bin 223 ton olarak gerçekle?en ya? çay rekoltesi kar?ili?inda 232 bin ton kuru çay üretimi gerçekle?tirdi.

Rize Ticaret Borsasi’nda (RTB) düzenlenen `2013 yili ya? çay kampanyasi de?erlendirilmesi” toplantisinda konu?an RTB Ba?kani Mehmet Erdo?an, geçen yil 1 milyon 152 bin ton seviyelerinde gerçekle?en ya? çay rekoltesinin bu yil 1 milyon 170 bin 223 ton olarak gerçekle?ti?ini belirtti. Erdo?an,  kuru çay üretiminde kalite ve randimanin artmasiyla 232 bin ton kuru çay üretimi gerçekle?tirildi?ini ifade etti.

1 M?LYON ?NSAN ÇAYDAN EKMEK Y?YOR

Çay üretiminde bazi yanli? uygulamalar yapildi?i yönünde duyumlar aldiklarini ifade eden Erdo?an, konuyla ilgili ?unlari söyledi:

““Çay çöpü ve lifleri toplanarak tekrar i?lenmesi ile kalitesiz çay üretildi?ini duyuyoruz. Bu çali?malar büyük çabalarla belirli bir noktaya ta?inan sektörün çok hizli bir ?ekilde a?a?iya inmesine sebep olur. Buna müsaade edilmemesi gerekiyor. Bu yanli?i yapanlari uyarmamiz ve ?ikayet etmemiz gerekiyor. Bunu yapmazsak sektör a?a?iya do?ru gider. 1 milyon insan çaydan ekmek yiyor. Buna sahip çikmamiz lazim. Hassas noktalara müdahale etmemiz lazim.”

DÜNYANIN EN BÜYÜK ORGAN?K HAVZASI PROJES?

Toplantida konu?an Çaykur Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu,üzerinde çali?malar yürütülen  çay kanun tasla?inin Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanli?i’na gönderildi?ini belirterek meclisten geçmesi halinde çay kanununun üretici, sanayici ve tüketimin her safhasini düzenleyerek aksakliklari giderece?ini söyledi. Bölgede çay üretiminin tamamen organi?e dönü?türülmesi yönünde çali?malarin sürdü?ünü anlatan Sütlüo?lu, ?öyle konu?tu:

“3 bin dekar olan organik tarim havzasini 90 bin dekara çikardik ve fiilen 30 bin dekarda organik çay üretimi gerçekle?tiriyoruz Gelecek yildan itibaren organik çay üretimini 5 bin ton seviyesine çikarmayi hedefliyoruz. Organik çay üretimi te?vik etmek için önemli destekler yapiyoruz. Gelecek yil bu desteklerde önemli arti?lar olacak. Organik çay üretimi yapan üreticilerimiz bundan mutlu olacak. Di?er üreticilerimizde organik üretime geçmek için daha istekli olacaklardir. Organik havza olu?turursak bu ayni zamanda dünyanin en büyük organik havzasi olur. Turizm açisindan da çok ciddi bir cazibe olu?turacak. ?nsanlar dünyanin en büyük organik havzasini gelip görmek isteyeceklerdir. ?çtikleri ve yedikleri her ?eyin organik oldu?unu bileceklerdir.”

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE