• 26 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

ÇAYI ÇEŞİTLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

-Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım rekor üretim ve rekor satış yaptıklarını belirterek “ Kaliteye biraz daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor, bugün üreticilerimiz toplattıkları çayın köklü ve odun olmasından kaynaklanan zararı önümüzdeki dönemlerde görecekler, gübre fiyatlarının yüksek olması nedeniyle eski sistem olan çay tabanlarının kazma ucuyla kazılması ve yaprak serilmesi ile azotun toprağa karışmasına neden olacaklar” dedi.

ÇAYI ÇEŞİTLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Esin BAYRAK

RİZE: 53 Gazeteciler Derneğini ziyaret eden Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım çaykur çalışmaları hakkında gazetecilerin sorularını cevapladı.

    53 Gazeteciler Derneğini ziyaret eden ve Gazeteciler ile bir araya gelen Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım, Genel Müdür Yardımcıları Zeki Karaoğlu ve Erdinç Hatinoğlu kurumun çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi verdiler.

     Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım 2021 yılında rekor yaş çay alımı yaptık, 860 bin ton yaş çay yaprağı alarak 163 bin ton kuru çay ürettik ve yine rekor bir satış yaparak 157 bin ton kuru çay satışı gerçekleştirdik. Maalesef yurt dışına sadece 3 bin ton kuru çay satışı yaptık, bunu artırmamız gerekiyor. Rusya ve Libya ya Macha çayımızdan iki römork gönderdik. 2021 yılında çay hasadı güzel geçti. Yeni ürünlerimiz Yeşil Çay helvası ve Çay tohumu yağı yeni ürünlerimiz, bazı ülkelerde Çay tohumu yağı mutfaklarda kullanılıyor, ancak daha çok kozmetik alanında kullanılmakta” dedi.

     Ek gelir olur

Çay tohumunun genelde Kasım aylarında toplanmasına başlandığını belirten Alım “ Çay tohumunu çocuklar bile toplayabilir. Üretici için ek bir gelir, bu formülü geliştirerek çaydan yeni ürünler ortaya koymamız gerekiyor. Çayımızın her detayını değerlendirmek istiyoruz. Bu konuda Kurum olarak ARGE çalışmalarımız var” dedi.

      Budama normal olmalı

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım depolarında 110 bin ton dolayında kuru çay bulunduğunu belirterek “ Kampanya dönemine kadar en az 40 bin ton dolayında kuru çay satışı gerçekleştirmek istiyoruz. Yeni kampanya dönemine 50 ile 60 bin ton arasında stok ile girmeyi hedefliyoruz. Budama 7 de bir oranına düştü ve 20 santimin altında kesim yapılmalı, budama yapan üreticilerimizin buna dikkat etmesi gerekiyor, ekiplerimiz bunlara dikkat edecek” dedi.

   Didi satışlarımız düştü

Son 3 yıldır yılda 75-85-95 bin litre dolayında satış olduğunu belirten Genel Müdür Yusuf Ziya Alım 5 milyon litre eksik satışımız oldu. Didi için Düzce de bulunan arazimizde Didi fabrikası ve su fabrikası kurma çalışmamız var, ekonomik şartlar zorluyor. Çaykur olarak Çaykur Su üretimi yapacağız. Düzce de ki arazimizde kalitesi yüksek bir su kaynağımız var” dedi.

    Mağaza açışlarımız sürecek

8 Mağaza açılışı yaptıklarını belirten Genel Müdür Yusuf Ziya Alım “ 8 mağazamızda 70-75 markamız, 110 çeşit ürünümüz bulunmakta, tüketicimiz her ürünü buralarda görebiliyorlar. Mağaza sayılarımızı artırmak istiyoruz. Kayseri de yeni mağaza çalışmamız olacak, Ardından Mersin de bölge müdürlüğümüzde mağaza açılımı düşünüyoruz” dedi.

     Bizde Ticaret yapıyoruz

Genel Müdür Yusuf Ziya Alım Çaykur un da ticaret yaptığını belirterek “ Kurum olarak bizde çay alıp satış yapıyoruz. Yurt içi satışları belli bunu fazla yükseltmek mümkün değil, mutlaka yurt dışı satışlarımızı artırmamız gerekiyor.  Her yıl yılbaşlarında ülkemizde tüm kurum ve genel müdürlüklere yazı yazarak çay satışı yapmak istediğimizi belirtiyoruz, bunun yanında ülkemizde konsoloslukları bulunan tüm konsolosluklara yazı yazarak çayımızın özelliklerinden bahsederek çay satmak istediğimizi belirtiyoruz” dedi.

     Her evde çalışan veya emeklimiz var

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım Rize de her evde mutlaka emeklileri veya çalışanları olduğunu belirterek “ Kurum olarak mutlaka her eve katkımız var, her yıl kurumdan 600 dolayında emekli veriyoruz ve bunların yerine yeni işçiler alıyoruz. Bu yıl Şubat ayında yine kuruma 600 işçi ve 30 engelli alacağız, Şubat ayında İş kur a yazımızı bildireceğiz” dedi.

         Çaya üretici sahip çıkmalı

Çay üreticisinin kaliteye yönelmesi gerektiğini belirten Genel Müdür Yusuf Ziya Alım” Bölgemizde başka ürün yetişmez, üreticimiz kendi ürününü kendi hasat etmeli, çay işçisi odun, kök ne buluyorsa çay bahçesinde toplayarak topluyor, bu çay bahçesine zarar veriyor ve birkaç yıl sonra bu çay bahçeleri verimden düşecek” dedi.

   

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE