• 17 Mayıs 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    17 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Büyüdük mü, küçüldük mü?

-Tarih boyu denize doğru büyümeye devam eden Rize’de alt yapı sorunu da beraberinde geldi.

Büyüdük mü, küçüldük mü?

-Ekrem Orhon döneminde başlayan denize doğru büyüme ile birlikte Rize tarihi evreler geçirirken her 10 yılda bir, Rize’nin fotoğrafı değişmeye başladı. Fotoğraf değişimi ile birlikte Rize’de ciddi boyutta alt yapı sorunu da beraberinde geldi.

-Ekrem Orhon döneminde başlayan ve Bülent Koç, Memiş Ali Usta, Hızır Hop dönemlerinde dolgusu devam eden Rize sahillerinde Halil Bakırcı döneminde ise çevre düzenlenmesi yapıldı. Bu dönemde ise dolgu işlemleri devam ediyor.

Mustafa BAYRAK

RİZE:1960’lı yıllarda başlatılan dolgu çalışmaları gününüze kadar sürerken yapılan dolgu çalışmalarında alt yapı sorunu sürekli gündeme geldi.

    Denizi kara, karayı para yapan belediye başkanı olarak tarihe geçen Ekrem Orhon döneminde başlayan deniz dolgusu günümüze kadar devam etmekte. Ekrem Orhon döneminde 1960’lı yıllarda başlayan dolgu çalışmalarında Tuzcuoğlu Parkı önünden başlayarak turist otel altı. Rize lisesi önünden eski cezaevi ve şimdiki adliye önünden devam ettirildi.

Dolduruldu satıldı

Deniz dolgusuna başlayan Ekrem Orhon belediye blokları ile birlikte karayolları lojmanları olarak bilinen terminal yanında ki lojmanların yerinin doldurulması, turist otel altı ve Ekrem Orhon Mahallesinin bir kısmı ve ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nün bulunduğu alan dolduruldu.  Dolgu alanlarının satılması ile birlikte özel ve kamu kurumları inşaat sektörüne başlarken günün koşullarına göre yapılan binalar deniz suyu ile birleşti.

Doldurup sattılar

Deniz dolgusuna ANAP döneminde devam eden dönemin belediye başkanı Bülent Koç, hızlı bir şekilde dolgu çalışmalarını yaparken bir yandan da alt yapıya ağırlık verdi. Ekrem Orhon Mahallesinin dolgusuna devam eden Bülent Koç bir yandan da mahalleyi parselleyerek sattı. Plansız ve gelişi güzel bina yapımına izin verilmesi ile birlikte Ekrem Orhon Mahallesi’nde çok katlılık başlarken tehlikeyi de beraberine getirdi.

Usta sahilden devam etti

Sahil kısmına dolgu çalışmalarına devam eden dönemin belediye Başkanı Memiş Ali Usta, yarım kalan yerlere devam ederek bugünkü itfaiye kadar dolgu çalışmalarını tamamlayarak kanalizasyon çalışmalarını sürdürdü. 5 yıl belediye başkanlığı döneminde sahilde dolgu çalışmalarını tamamlayan Usta, görev değişimi ile sahil dolgusunu tamamladı.

Alt yapı uygun olmadı

Deniz seviyesinin altında kalan kanalizasyon çalışmaları şehrin dere yataklarını taşıyamaz duruma gelirken, alt yapının düz olması nedeniyle yağmurlarla birlikte şehir alt yapısı zaman zaman tıkanmalara neden oldu ve şehrin belirli yerlerinin sular altında kalmasına sebep oldu.

Fotoğraf değişti

Son 50 yılda Rize sürekli fotoğraf değiştirdi. Son 50 yıla baktığımızda kaleden ve değişik yerlerden çekilen fotoğraflar şehrin değişimini açıkça ortaya koydu. Şehrin büyümesini sağlayan belediye başkanları ise Ekrem Orhon’dan başlayan, sırasıyla Bülent Koç, Memiş Ali Usta, Kısır dönem Şevki Yılmaz, Hızır Hop ile dolgu tamamlandı. Dolgu çalışmalarının bitmesi ile birlikte 10 yıl belediye başkanlığı yapan Halil Bakırcı ise sahilde düzenleme çalışmalarını tamamladı. Reşat Kasap ise dolgu alan üzerinde bazı tesisler için başlattığı dolgu çalışmaları ise devam ediyor.

 

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE