• 29 Mart 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

BEN DE ÇAYIMI ÖZELE VERDİM

-Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım birinci sürgün yaş çay kampanyasının 33 gün sürdüğünü belirterek “ Çaykur her zaman hedef oldu, bilenler Çaykur un günlük işleyebileceği çay miktarını bilirler ve onlar dışında bazı kesimler Çaykur u suçlamaya devam ederler, bende üreticiyim ve 100-200 kilo çayımı çaykur a verebildim, bunun dışında tüm çayımı özel sektöre verdim” dedi.

BEN DE ÇAYIMI ÖZELE VERDİM

Esin BAYRAK- Fikret KARABULUT

RİZE: Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım düzenlediği basın toplantısında çaykur ile ilgili tüm soruları cevapladı.

    Ziraat Çay bahçesinde Genel Müdür yardımcıları ve daire başkanları ile birlikte Gazetecilerin karşısına geçen Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım “ 1 Sürgün alımlarını tamamladık, 17 Mayıs ta başlayan kampanyada ilk 4 gün 100 kilo kontenjan ile çay aldık, ardından 3 gün 50 kilodan aldık, zorunlu olarak kapasiteyi doldurunca kontenjan uygulamasına geçtik, kontenjanı 15 kilonun altına düşürmedik. Birinci sürgün alımlarını 30 ile 33 gün içinde tamamladık. 1 sürgünde 314 . 500 bin ton yaş çay yaprağı aldık, geçen yıl bu rakam 246 bin ton idi” dedi.

      Kapasitemiz belli

Günlük işleme kapasitelerinin 9 bin 50 ton olduğunu belirten Genel Müdür Yusuf Ziya Alım “ Sağda solda çeşitli dedikodular olmakta, çaykur sürekli günah keçisi olarak seçilmiştir, biz bunlara aldırmıyoruz. Çaykur un günlük kapasitesini bilenler genelde konuşmuyor, bu arada bizleri Cimer ve Bimer e bile şikayet edenler oldu. Kurum olarak üreticimizi mağdur etmemek için kapasitemizi zorladık, ben de çay üreticisiyim, ben de çay topluyorum, kendi çayımın 100 veya 200 kilosunu Çaykur a verebildim, diğer kısmını özel sektöre verdim” dedi.

     Çay damarımızdaki kandır

Çayun bölgenin tek ürünü olduğunu belirten Alım “ Çaykur bölgenin lokomotifidir, Çaykur un günlük kapasitesi belli, Çay bölge halkının damarındaki kandır. Kurum olarak çayın her şeyinden yararlanıyoruz. Kampanyaya girmeden stoklarınızda 50 bin ton kuru çay vardı, 15 Mayıs a kadar 58 bin ton kuru çay sattık. Elbette satışlarımızı yeterli bulmuyoruz, daha çok satış yapmamız gerekiyor. Bugün itibari ile kuru çay satışımız 80 bin ton, 42 milyon litre de DİDİ sattık. Kurumda 1193 memur personel 10150 çalışanımız var, her yıl 700 ile 900 arasında emeklimiz olmakta, bunların yerine alımlarımızı senelik olarak yapmaktayız” dedi.

   Korona virüsten iyi korunduk

Son iki yıldır dünya genelinde etkili olan Korana virüse karşı kurumun iyi korunduğunu belirten Genel Müdür Yusuf Ziya Alım “ Kurum ve tüm fabrikalarımızda tedbirlerimizi aldık, çok iyi korunduk, bazen diş kaynaklı vakalar oldu, personel giriş çıkışı veya çay merkezlerinde personelimizin dikkat etmemesi ancak bunlar bizi fazla etkilemedi” dedi.

    Ödemeleri yaptık

Mayıs ayında aldıkları 123 bin ton yaş çay yaprağı karşılığında üretici hesaplarına 468 bin TL aktardıklarını belirten Alım “ Birinci sürgünde toplam 314 bin 500 ton yaş çay aldık, bunun tam karşılığı 738 Milyon TL, Mayıs ayında aldığımız ürün bedellerini üreticilerimizin hesabına aktardık ve Haziran ayı ürün bedellerini ise Temmuz ayı sonunda ödeyeceğiz, ayrıca Çay budama bedelleri Temmuz ayı içinde ödeniyor, bize kurum olarak her Cuma günü kaynak aktarılmakta, belki bu hafta budama bedelleri ödenir” dedi.

      Ekstrat fiyatları düştü

OSB de açtıkları Ekstrat fabrikasının ardından ülkede fiyatların düştüğünü belirten Alım “ Biz fabrikayı açmadan önce, ülkemizde iki yabancı uyruklu ekstrat fabrikası vardı ve 65-70 TL den kilosunu veriyorlardı, bizim piyasaya girmemiz ile birlikte fiyatlar 25 TL ye düşürüldü, kurum olarak çayın her şeyinden yararlanıyoruz ve ekstrat satışlarımıza başladık” dedi.

     Beyaz çay alımları sürüyor

Ellerinde beyaz çay bulunmadığını belirten Genel Müdür Yusuf Ziya Alım “ 1 inci sürgün sonrasında budaması yapılan çaylardan Beyaz çay alımına başladık, kilosu 600 TL ve üreticilerimizin hasat etmesini istedik, şu ana kadar 70-80 kilo çay alımı yaptık, elimizde çay kalmadı, üreticilerimizin hasat etmesini istiyoruz” dedi.

       Zam yeterli değil

Kuru çay a yapılan yüzde 10 luk zammın yeterli olmadığını belirten Genel Müdür Yusuf Ziya Alım “ Şu an yapılan zammın yeterli olduğunu düşünmüyorum, maliyetler ve girdiler ortada, ancak en azından bu zam biraz olsun rahatlatacak, önümüzdeki dönemlerde ayarlama yapılabilir” dedi.

      İsteyene kuru çay veririz

Amaçlarının kuru çay satmak olduğunu belirten Genel Müdür Yusuf Ziya Alım “ Çayımızı satmak zorundayız, ürettiğimizi satarak depolarımızı boşaltmalıyız, isteyen özel sektör olur veya piyasa olur, önemli olan satış fiyatımızda çay satmak, Üreticilerimiz de isterse onlara da ister paketli, ister paketsiz çay verebiliriz” dedi.

    Mağaza açmaya devam edeceğiz

Çay kampanyaları arasında il gezilerine devam ettiklerini belirten Alım “ Diyarbakır da satış mağazası ve alan içinde çocukların dinlenebileceği park ve alan yapacağız, bunun yanında dondurma ve çay bahçesi ile halka hizmet edeceğiz, Mardin de özel firmalara çay vererek kendi isimleri ile çay çıkartmalarını sağlayacağız” dedi.

      

Bu habere ifade bırak!

  • 1
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 1
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE