• 14 Kasım 2025 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    14 Kasım 2025 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

AZERİ 44 ŞEHİDE 44 FİDAN

- Şavşat’ın 44 Köyünden Azerbaycan Şehitleri İçin 44 Fidanlık Anlamlı Yolculuk Karabağ’ın kurtuluşunun 5. yıl dönümünde, 44 gün süren savaşta canlarını vatan uğruna feda eden kahraman Azerbaycan şehitleri anısına Kars Kafkas Üniversitesi yerleşkesinde anlamlı bir tören düzenlendi.

AZERİ 44 ŞEHİDE 44 FİDAN

     Nurbay USTA

Azerbaycan Başkonsolosluğu tarafından gerçekleştirilen törende, şehitlerin aziz hatırası için 44 fidan toprakla buluşturuldu.

Bu özel günde, Şavşat’ın 44 köyünden alınan topraklar, Türkiye ve Azerbaycan bayraklarıyla süslenmiş, üzerinde köy isimlerinin yazılı olduğu özel torbalarla tören alanına taşındı. Her bir torba, bir köyün duasını, bir milletin kalbini ve iki kardeş halkın ortak vefasını temsil ediyordu.

Törende konuşan Azerbaycan Başkonsolosu Zamin Aliyev, Karabağ Savaşı’nda yaşanan kahramanlıkları ve verilen büyük mücadeleyi hatırlatarak duygularını şu sözlerle ifade etti:

“Karabağ, bizim onurumuzun, bağımsızlığımızın simgesidir. Bu topraklar, kahraman şehitlerimizin kanlarıyla yeniden vatan olmuştur. Bugün burada bu fidanları dikerken, yalnız Azerbaycan değil, Türkiye de bizim yanımızda duruyor.

Şavşat ilçemizden gelen bu anlamlı hediyeyi, 44 köyden toplanan bu mübarek toprakları bizlere ulaştıran değerli basın mensubu kardeşim Nurbay Usta’ya ve emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum. Her bir torba, bir kardeşliğin, bir vefanın sessiz ama güçlü ifadesidir. Bu duyarlılık bizleri derinden duygulandırdı.”

Törene Kars Valiliği, Azerbaycan Başkonsolosluğu, Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü ve birçok kurum temsilcisi katıldı. Katılımcılar, Türk ve Azerbaycan bayraklarının dalgalandığı alanda, “İki Devlet, Tek Millet” ruhunu bir kez daha yaşadı.

Konuyla ilgili açıklama yapan, köylerden toprakları toplayarak bu anlamlı törene ulaştıran gazetemiz temsilcisi Nurbay Usta ise duygularını şu sözlerle dile getirdi:

“Biz bu toprakları sadece çuvallara değil, yüreğimize doldurduk. Şavşat’ın 44 köyünden aldığımız her bir avuç toprakta bir annenin duası, bir dedenin hatırası, bir çocuğun umudu var.

Karabağ bizim için yalnızca Azerbaycan’ın değil, hepimizin yüreğinde taşıdığı bir destandır. Çünkü iki devlet bir milletiz. Acı da, sevinç de ortaktır.

Bu toprakları köy köy dolaşarak toplarken, insanların gözlerindeki saygıyı, yüreklerindeki sevgiyi gördüm. Herkesin ortak temennisi aynıydı: ‘Şehitlerimizin ruhu şad olsun, kardeşliğimiz daim olsun.’

Bu anlamlı günde bize destek olan köy muhtarlarımıza, vatandaşlarımıza ve bu yolculukta emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Bugün dikilen bu fidanlar, yalnız toprağa değil, kardeşliğimizin köklerine can suyu oldu.”

Törenin sonunda, 44 fidan şehitlerin aziz hatırasına dikildi.

Her bir fidan, iki kardeş ülkenin gönül bağlarını simgeleyen bir vefa nişanesi olarak toprağa emanet edildi.

Bu anlamlı buluşma, yalnızca bir ağaç dikim etkinliği değil; iki milletin aynı kökten gelen kalplerinin yeniden buluşması, ortak tarihin yeşeren bir hatırası oldu.

Bu konuda emek ve destekler olan, Murat Sural, Abdullah Gündüz ve Bayram Aydın’a, toprakların 44 köyden toparlanmasını sağlayan Atatürk ortaokulu beden eğitimi öğretmeni Esra Dede’ye, toprakların Kars’a götürülmesinde bizzat kendi gelerek katkı sağlayan Şavşat Anadolu lisesi ve Beden Eğitimi öğretmeni Mehmet Emin Yokuş’a ve toprakların en güzel şekilde en görkemli şekilde paket baskılarında Üvey olan şarj atın sesi gazetesi sahipleri Songül Kör Erdoğan Kör ve editör Zafer Aydınlı ya  Kars ilinde bu duyarlı davranışı oldukça önemseyen Kars Valiliği’ne kafkas Üniversitesi Rektörlüğü’ne Azerbaycan Başkonsolosluğu’na gençlik Spor il müdürü Mehmet Başköylü ya karayolları bölge müdürü Hakan Yenilmeze Kars il müftüsü Yavuz Yıldız’a Kars Azerbaycan Başkonsolosluğu çalışanlarına teşekkür ediyorum.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE