• 19 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    19 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

ATATÜRK 98 YIL ÖNCE RİZELİ OLDU

-Hamza Kutay” 98 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk ün kendisine önerilen hemşerilik kabulünü Rizeliler olarak bizleri gururlandırmaktadır, ulu önderi saygı ve rahmetle anıyorum” dedi.

ATATÜRK 98 YIL ÖNCE RİZELİ OLDU

     Bülent ÇİFTGÜMÜŞ

RİZE: 25 Nisan 1923 yılında hemşerilik teklifini kabul eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ün yıl dönümü nedeniyle Rize Eğitim Sen bir mesaj yayınladı.

     Rize Eğitim  İş Şube Başkanı Hamza Kutay açıklamasında “Rize Liva İdare Meclisi üyesi Hasan Bey ve arkadaşlarının 25 Nisan 1923 tarihinde Gazi Mustafa Kemal’e gönderdikleri telgraf ile her şey başladı. Hasan bey ve arkadaşları gönderdikleri telgrafta “…Biz Rizelilerin mukaddes bir hatırası olarak hemşeri sıfatıyla daima aramızda görmek bununla iftihar etmek isteriz…”  diyerek,  Gazi Mustafa Kemal’e Rizeliler adına hemşerilik teklifinde bulundular. Bu teklifin üzerine, Kuva-i Milliye’nin ve İstiklal Harbi’nin her aşamasında canla başla mücadele eden, Gazi Mustafa Kemal’in her daim yanında olup adeta bedenleriyle ona kalkan olan Rizelilere övgü ve memnuniyet dolu bir telgraf ile cevap verir” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Rizeliler adına meclis-i idare-i liva azasından Hasan Bey ve arkadaşlarının 25 Nisan 1923 tarihli telgraflarına,

     Atatürk’ün cevaben telgrafı

LAZİSTAN HEMŞEHRİLİĞİNİN KABULÜ HAKKINDA RİZE LİVA İDARE MECLİSİ ÜYELERİNDEN HASAN BEY İLE ARKADAŞLARINA

Muazzez Lazistan sancağı vatandaşlarım arasında bana bir hemşerilik mevkii ayırmış olmasını tebliğ eden telgrafnamelerini en samimim bir his ve haz ile okudum. Milletin bütün kitlesinin iştirak ve hareketi ile kazanılan hakikaten pek büyük muaffakiyetlerin kıymetinin bilhassa vatan muhitinde onlara yönelik takdirler ile ortaya çıkması ve yükselmesi tabii bulunduğundan güzel Lazistan’ın milli muaffakiyetler dolayısıyla hakkımdaki teveccüh ve muhabbetini, o vatanperver halkın hamiyet tecellilerine saf ve güzel bir numune olarak telakki ettim ve bu itibarla vaki olan tezahüratı büyük bir iftihar ve takdir ile karşılayarak bildirilmesine aracı olduğunuz genel arzuyu memnuniyetle kabul ettim. Muazzez Lazistan’lı hemşerilerimi derin hasretle selamlarım, Efendim.

                                                                                                                                             Gazi Mustafa Kemal

    Eğitim İş Rize Şube Başkanı Hamza Kutay  “Gazi Mustafa Kemal’in kabul buyurduğu bu telgraf ile o artık bir Rizelidir. Bu kabulün 98. Yılında vatanımızın ve milletimizin kurtarıcısı, cumhuriyetimizin kurucusu, askeri ve siyasi tarihin nadide bir şahsiyeti Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hemşerimiz olmasından gurur duyuyoruz.     Rize Liva İdare Meclisi üyesi Hasan Bey ve arkadaşlarına, Atatürk’ü bize hemşeri olarak kazandırdığı için saygı ve minnet duyuyoruz. Rize Valiliğinin de bu günü Erzurum, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Gaziantep illerimizde olduğu gibi kutlama programına alıp, bu programla her yıl tüm Rizelilerin aynı gurura ortak olmasını diliyoruz.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun” dedi.

 

 

                                                                                                                            

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE