• 08 Temmuz 2025 Salı
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    8 Temmuz 2025 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

30 Ülke, Tek Gönül: Tasavvufun Kalbi Şavşat’ta Attı

30 Ülke, Tek Gönül: Tasavvufun Kalbi Şavşat’ta Attı

    Nurbay USTA

Artvin’in saklı cenneti Şavşat, tarihi bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Türkiye’de ilk kez düzenlenen Uluslararası Tasavvuf Festivali, 2-6 Temmuz 2025 tarihleri arasında Şavşat Sahara Milli Parkı sınırları içerisindeki büyüleyici Karagöl’de gerçekleştirildi.

Sanatopya Gönül Elçileri Topluluğu öncülüğünde hazırlanan festivale 30’dan fazla ülkeden gelen sanatçılar ve enstrüman ustaları, tasavvufun en güzel ezgilerini doğanın kalbinde yankılandırdı. Şavşat Kaymakamı Bayram Köse, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla, Şavşat Belediye Başkanı Durmuş Aydın, Şavşat Cumhuriyet Başsavcısı Tuna Yasin Taştan, Jandarma Binbaşı Resul Kaya, İl Kültür Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin, hayırsever iş insanı Murat Sural, Karagöl İşletmesi sahibi Göksu Özgen ve çok sayıda vatandaş, bu manevi iklime tanıklık etti.

“Bu Bir Arınma Etkinliğidir”

Sanatopya Gönül Elçileri Ekibi Başkanı Turgay Turhan, festivalin açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bu etkinliği Türkiye’de ilk defa Artvin’in Şavşat ilçesi Karagöl’ün berrak suları kenarında gerçekleştirmekten büyük bir onur duydum. Tasavvuf sanatının en güzel örneklerini dünyanın dört bir yanından buraya gelen sanatçılarımızla birlikte icra etmek tarifsiz bir duygu. Bu etkinlik, sadece bir konser ya da gösteri değil; gönüllerin, ruhların arındığı bir buluşmadır. Burada maneviyat her şeyin önünde gelir. Bu nedenle tütün mamulleri ve alkol kesinlikle yasaktır. Gönül coğrafyamızda bu buluşmayı sürekli hale getirmek istiyoruz.”

Kaymakam Köse: “Şavşat’ın Tanıtımı İçin Büyük Fırsat”

Şavşat Kaymakamı Bayram Köse ise konuşmasında,

“30 ayrı ülkeden işinin ustası sanatçılarımızı Karagöl’ün kenarında ağırlamaktan büyük mutluluk ve onur duydum. Bu etkinliğin Türkiye’de ilk defa ilçemizde yapılması hepimiz için gurur verici. Tasavvufun ruhu, doğanın huzuruyla birleşti ve topluma çok önemli mesajlar verildi. Yurt dışından gelen sanatçılar ve sosyal medya fenomenleri, bu güzellikleri paylaşarak ilçemizin tanıtımına büyük katkı sağladı. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Kültür Bakanlığımıza, Cumhurbaşkanı Başdanışmanımız İsrafil Kışla’ya, hayırsever iş insanımız Murat Sural’a ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Kışla: “Maneviyatı Ön Plana Çıkardık”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla ise, “Öncelikle bu işin baş mimarı Turgay Turhan kardeşime, 30 farklı ülkeden gelerek tasavvuf sanatının en güzel örneklerini bizlere sunan sanatçılarımıza ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Burada maneviyatı her şeyin önüne koyduk. Bu festival sadece bir kültür organizasyonu değil, gönülleri buluşturan bir manevi yolculuktur. Doğanın kalbinde, gönüllerin diliyle konuştuk. Bu anlamda tüm Artvin’imiz adına büyük bir kazanım oldu” ifadelerini kullandı.

Başkan Aydın: “İlçemiz Tasavvufun Ezgileriyle Doldu”

Şavşat Belediye Başkanı Durmuş Aydın da, “İlçemiz adeta tasavvuf sanatıyla donatıldı, müziğe doydu. Maneviyat çok önemlidir; insanı insana yakınlaştırır, gönülleri bir eder. Karagöl, havadan bakıldığında kalp şeklinde görünür. Bu yüzden buradaki buluşmanın manevi yönü bizler için daha da anlamlı oldu. Gelen sanatçılar ve fenomenler ilçemizin güzelliklerini milyonlara ulaştırarak tanıtımımıza katkı sundu. Böyle anlamlı etkinliklere ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Sural: “Gönül Köprüleri Kuruldu”

Hayırsever iş insanı Murat Sural ise, “Bu etkinlik sadece ilçemiz için değil, Artvin’imiz ve tüm ülkemiz için büyük bir manevi kazanç oldu. 30 farklı ülkeden gelen sanatçılarımız, gönül köprüleri kurdu. Bizler de ilçemizin tanıtımı için elimizden geleni yapmaya hazırız. Bu gönül buluşmasına katkı sağlayan herkese yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

İl Kültür Turizm Müdürü Aytekin: “Karagöl Ruhlara Huzur Oldu”

İl Kültür Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin de konuşmasında,

“Karagöl’ün eşsiz doğasında düzenlenen bu uluslararası etkinlik, Şavşat’ımızın kültür ve doğa turizmine çok büyük katkı sağladı. Tasavvuf ezgileriyle birleşen bu büyülü atmosfer, hem katılımcılara hem de bölge halkına ruhsal bir ferahlık sundu. Bu birliktelikler kültürel diplomasi adına da çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

Sanatçılar: “Aklımız Gönlümüz Şavşat’ta Kaldı”

30 ayrı ülkeden gelen sanatçılar ve fenomenler ise, “Böylesine muhteşem bir dua, böyle bir manevi atmosferi başka hiçbir yerde görmedik. Sanatopya Gönül Elçileri olarak burada geçirdiğimiz dört gün bizler için büyüleyiciydi. Şavşat halkının misafirperverliği, idarecilerin her an yanımızda olması unutulmazdı. Etkinlik bitti ama aklımız, gönlümüz Karagöl’de kaldı. Her fırsatta burayı anlatacağız ve tanıtımı için elimizden geleni yapacağız” diyerek duygularını dile getirdiler.

Göksu Özgen: “Karagöl Dünya Sahnesine Çıktı”

Karagöl İşletmesi sahibi Göksu Özgen de, “Böylesine önemli bir etkinliğin dünyada ikincisi, Türkiye’de ise ilki Karagöl’de gerçekleşti. Kendi işletmemde böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmış olmaktan büyük memnuniyet duydum. Bu sadece ilçemiz için değil, Artvin ve ülkemiz için de çok çok değerli bir adım oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bir Doğa, Bir Gönül Festivali

Dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılar, sufi müzikleri, sema gösterileri, şiir dinletileri ve tasavvuf temalı söyleşilerle Karagöl’ün huzur veren atmosferini adeta manevi bir mabede dönüştürdü.

Festival, doğa ile gönül arasında bir köprü kurarak Şavşat’ın adını sadece yeşil yaylalarıyla değil, gönül coğrafyasındaki yeriyle de duyurdu.

Sanatopya Gönül Elçileri etkinliğin son günü 1000 adet çam fidanı dikti.

4 gün süren etkinlikler plaket ve hediye takdimleri ile sona erdi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE