Mustafa BAYRAK
Artvin ili Yusufeli ilçesi Yüncüler köyünde 100 yıllık gelenek yerine getirilerek 3 büyük baş hayvan kesilip kavurma yapılarak ikram edildi.
Yusufeli ilçesi Yüncüler(Hungamek) köyünde 100 yıllık gelenek yerine getirildi. Köy Muhtarı Zihni Taş “ 100 yılı aşkın bir süredir köyümüzde bu gelenek sürmekte, burada amaç devletin birliği, beraberliği, bol ve bereketli yıl geçmesi aynı zamanda gurbete giden köylülerimiz ile bir araya gelmek, gelecek nesilleri tanımak, gelecek nesillerin bu geleneği sürdürmesini sağlamak, sadece kendi köyümüz değil, bitişik köylerimiz de bu geleneğimize katılmakta” dedi.
“GELENEK DEVAM ETMELİ”
İl dışında bulunan köylü veya bitişik köylüler ile sürekli temas halinde olduklarını belirten Muhtar Zihni Taş” Yılda bir kez de olsa birkaç gün köylüler bir araya gelerek sohbetler ediyoruz, köyümüzde ihtiyaç sahiplerine yardımcı olunuyor. Bu geleneği gelecek nesillere taşımak için gurbetteki köylülerimiz aileleri ile birlikte her yıl baba ve ata ocaklarına geliyor” dedi.
“1000 İN ÜZERİNDE KATILIM OLDU”
Köy Muhtarı Zihni Taş büyük şehirler olmak üzere birçok ilden davete 1000 in üzerinde katılım sağlandığını belirterek “ 8 Büyük kazanda kavurma,5 kazanda kemik pişirildi, ayrıca büyük kazanlarda 100 kilonun üzerinde pirinç pişirilerek pilav yapıldı. Sabah namazı sonrası gençlerimiz iş başı yaparak kavurma pilav yapıldı” dedi.
“KÜLTÜRÜMÜZ YAŞAYACAK”
Yüncüler köyü Muhtarı Aziz Taş amaçlarının geleneği yaşatmak olduğunu belirterek “ Nöbeti gelecek nesillere aktarmak istiyoruz, bu konuda il dışından gelen gençlerimiz kaynaşma içinde birbirlerini tanıyorlar ve ihtiyar heyetimiz ile tanışıp, köyümüzün ve bölge köylerin kültürlerini onlara aktarıyoruz, bu tür etkinliğin amacı kültürümüzü yaşatmak” dedi.
“3 BÜYÜK BAŞ KESİLİYOR”
İş insanı Asalettin Şehitoğlu ise iş gereği Rize’de yaşadığını ancak köyden hiç kopmadıklarını belirterek “ Durumu iyi olanlar kurban bağışında bulunurlar, bu yıl 3 büyük baş hayvan kesimi köyde yapıldı. Bir gün önce kesimi yapılan hayvanlar birlikte doğranarak, 8 kazana koyuldu, gece 2 kişi kazanların başına bekledi, Sabah namazında Devletin birlik, beraberlik, Huzur, güven ve bol bereketli yıl olması nedeniyle dualar yapılıp kazanların altı yakılarak kavurma yapılmasına başlanır” dedi.
“BAYRAM HAVASI”
İş insanı Mehmet Şehitoğlu ise 100 yılı aşkın süredir devam eden geleneği geleceğe taşımak istediklerini belirterek “ Burada hasret gideriyoruz, her yıl tatlı ve acı anılarımızı paylaşıyoruz. Devletimizin yanında olduğumuzu bir kez daha büyük bir heyecanla dile getiriyoruz, gelecek nesilleri aramıza alarak onlara geçmişimizi anlatıp kültürümüzü geleceğe taşımalarını sağlıyoruz” dedi.