• 23 Nisan 2024 Salı
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    23 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Yusufeli 7 inci kez taşınıyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı süren Yusufeli Barajı`nın suları altında kalacak ilçenin yeni yerleşim alanının üst yapı çalışmaları başladı.

Yusufeli 7 inci kez taşınıyor

Hayatı Akbaş

YUSUFELİ-Yusufeli İlçesi, inşası tamamlandığında 270 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük dünyanın ise 3’üncü büyük barajı olan Yusufeli Barajının su tutmasıyla baraj gölünün suları altında kalacak.

Yusufeli Baraj gölünün suları altında kalacak 7 bin nüfuslu Yusufeli İlçesi için inşa edilen yeni yerleşim yerinde üst yapı çalışmaları kapsamında binaların yapımına başlandı. 21. yüzyılın modern kenti sloganıyla 2015 yılında 130 hektar alanda 3 bölgede başlayan çalışmalar tamamlandığında Yusufeli İlçesi tarihteki 7. yerleşim yerine taşınacak. Tarihinde 6 kez taşınan Yusufeli ilçesi baraj inşaatının bitmesi ile birlikte 7 inci kez taşınmış olacak.

Yusufeli ilçesi yeni yerleşim yeri altyapı inşaatında bugüne kadar 9,2 milyon metreküp kazı, 7,8 milyon metreküp dolgu ve 7 dolgu alanı yapıldı.

Üçüncü bölgede inşaatlar başladı

İlçe Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, yeni ilçe merkezinin 130 hektar alanda 3 bölgeden oluşacağını söyledi.  Yeni ilçe merkezi üçüncü bölgedeki alt yapı çalışmaların tamamlandığını birinci ve ikinci bölgedeki çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını kaydeden Aytekin, “Üçünü bölgedeki alt yapı çalışmaları tamamlanarak üst yapı çalışmaları için TOKİ’ye devredildi. Buradaki inşaatlar TOKİ tarafından yapılıyor. Yapılan inşaatlar içinde 340 konut, 1 jandarma hizmet binası, 1 okul, 1 tanede toplum sağlığı merkezi olacak. Bu bölgede yapılan konut tiplerimiz arasında üç artı bir, dört artı bir, konut tiplerimiz var. Konutların altında otoparklar mevcut. Oldukça geniş sosyal alanları olan, yöresel mimariye uygun bir yer olacak.” dedi.

Aytekin, yöresel mimariye uygun olarak bünyesinde farklılıkları da barındıran 21. yüzyılın en modern ilçesini kurma gayreti içinde olduklarını belirterek şunları söyledi:  “Birinci bölgede alt yapı çalışmamaları kapsamında yapılan dolgu ve kazı çalışmaları Ocak ayı sonu itibariyle bitecek. Sonrasında TOKİ tarafından üst yapı ihaleleri yapılacak. Birinci bölgede de binaların yapımına Mart ayında başlanmış olacak. İkinci bölgede ise gelişme alanlarıyla ilgili kazılar sürüyor. Bu bölgedeki alt yapı çalışmalarının 2018 yılsonu itibariyle sona ermesini bekliyoruz, akabinde de üst yapı çalışmalarına geçilecektir. Yöresel mimariye uygun olarak bünyesinde farklılıkları da barındıran 21. yüzyılın en modern ilçesini kurma gayreti içindeyiz”

-Taşınma süreci 2023’ü bulabilir

Yeni yerleşim yerine taşınmanın bir süreç olduğunu belirten Aytekin, bu süreci etkileyecek unsurların olduğunu söyledi.

Aytekin, üst yapının tamamlanmasının taşınma için tek başına yeterli olmayacağını vurgulayarak, “Yeni ilçeye taşınma sürecini etkileyecek barajın yapım süreci, karayolları yapımı, maden gibi değişik iş kolları var. 2023’e kadar bu sürecin tamamlanacağını düşünüyorum ama tam tarihi ilgili idareler verebilir. Bizim gayretimiz, beklentimiz burada eksik olarak gördüklerimizin yapılmasıyla ilgili. Biz insanımızın içinde yaşayacağı bütün sosyal imkânların hatta tarım alanlarının içinde olacağı Cumhurbaşkanımızın dediği gibi 21.yüzyılın ilçesine katkı verme gayretindeyiz” ifadelerine yer verdi.

Aytekin 3 bin 200 civarında vatandaşın yeni yerleşim yerinde iskan için talepte bulunduğunu bununda vatandaşların yeni yerleşim yerine sahip çıktığının kanıtının göstergesi olduğunu söyledi.

-Mevcut ilçenin minyatürü yapılacak

Aytekin, “Kültürü oluşturan şey insan ve yaşadığı coğrafyadır. Vatandaşlarımızın 1950 yılında bundan 67 yıl evvel Yusufeli kurulurken oraya verdikleri ruhu buraya da katıp ve vatan kılacağına inanıyorum. İnsanımızı burada tutarak bunu başaracağız. İskan başvurularından aldığımız talepler bunu gösteriyor. İnsanlarımıza burada rahat yaşayacağı alanlar yaparak bunu yapabiliriz. Çoruh Havzasında kaybedeceklerimizi görsel ve yazılı olarak kayıt altına alarak oradaki kültürü buraya taşımış olacağız. En önemlisi de Yusufeli’nin minyatürünü yeni yerleşim yeri içinde inşa edeceğiz. Türkiye´nin hiçbir yerinde yapılmamış bir proje hemşerilerimiz bundan 50 sene sonra şu anda yaşadıkları Yusufeli ilçesinin minyatürünü burada görebilecekler. 170 metreye 37 metre genişliğinde minya Yusufeli inşa edeceğiz” diye konuştu.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE