• 19 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    19 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Yüce “ Çaylıklar yeniden doğacak”

-Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, 80 yaşını dolduran çay bahçelerinin yenilenmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Yüce “ Çaylıklar yeniden doğacak”

-Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce 80 yaşına gelen çay bahçelerinin yenilenmesi için 2019 yılında çalışmaların başlatılacağını belirterek “ Yaşını dolduran çay bahçelerimizi kron çaylar ile yenilemek istiyoruz. 2019 vizyonumuzda çay bahçelerinin yenilenmesi var. 50 hektar alanda başlatmak istediğimiz projemizi beşer dekar olmak üzere çeşitli bölgelerde başlatma arzusundayız” dedi.

-Genel Müdür Ekrem Yüce,  2018 yılında 702 bin ton yaş çay 30 bin ton organik olmak üzere 732 bin ton çay aldıklarını ve göreve başladığında 140 bin ton kuru çay stoklarının olduğunu belirterek “ Son iki ayda 23 bin ton dolayında kuru çay satışı gerçekleştirdik. Depolarımızda ki kuru çayı nakde çevirme arzusundayız” dedi.

Mustafa BAYRAK

RİZE: 15 Ekim tarihinde göreve başladığını belirten Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce yeni yılla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve çay bahçelerinin yenilenmesi projesi üzerinde çalıştıklarını belirtti.

 Çay İşletmeleri Genel Müdürü Ekrem Yüce gazeteciler Mustafa Bayrak, Muhammet Kaçar ve Aytekin Kalender in sorularını cevapladı. Genel Müdür Ekrem Yüce 2019 yılı vizyonunu hazırladıklarını belirterek “ Hedefimizde çay bahçelerimizin yenilenmesi var. 80 yaşına girmiş çay bahçelerimiz var ve bu çay bahçelerimiz maalesef verimden düşmek üzere.  İlk etapta 50 hektarlık bir alanda kronlama sistemi ile yenileme yapmak istiyoruz.  Bölgemizde çeşitli bölgeleri belirleyerek beşer hektar alanları kron lama ile yenilemek arzusundayız” dedi.

Stoklarımızı eritmek istiyoruz

Kuru çayda dengeyi sağlamak istediklerini belirten Yüce “ Tüketim miktarımız belli, üretim ve tüketim dengesini sağlamak istiyoruz. 2018 yılında 30 bin ton organik ve 702 bin ton yaş çay olmak üzere 732 bin ton yaş çay yaprağı aldık. 15 Ekim itibarı ile depolarımızda 140 bin ton kuru çay vardı. Kasım ayında 11 bin 500 ton satışımız oldu. Aralık ayında 12 bin ton hedefimiz var ve bunu yakalamalıyız. Çay sezonuna kadar kuru çay stoklarımızı düşürmek istiyoruz. Üretim ne kadar önemli ise, tüketim de o kadar bizim için önemli. Ürettiğimiz kadar satmak istiyoruz. Arz ve talep dengesini kurmak istiyoruz. 2018 yılı değerlendirmesini yapıp, 2019 vizyonumuzu belirliyoruz. Kurum olarak kalite, pazar, işletme, gelir ve gider dengesini belirleyeceğiz” dedi.

Çayda kaliteyi yakalayacağız

Çay bahçelerinin yaşlanması nedeniyle kalitenin düştüğünü belirten Yüce “ Yaşlanan çay bahçeleri ile birlikte çayda etkili olan maddeler düşmeye başladı. Bunu yakalamak için mutlaka çay bahçeleri yenilenmeli. 1940’larda yapılan çay bahçeleri var ve bu çay bahçeleri verimden ve kaliteden düştü. O dönemlerde tohumla çay bahçeleri yaptık. Çay bahçelerinin sarf ırka dönmesi için bölgemize uygun ve verimi yüksek kronlama sistemi ile bahçelerimizi yenileyeceğiz” dedi.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE