• 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    24 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Yılan hikâyesi gerçek oluyor

Bakan Ahmet Arslan, Açılışa Katılmak İçin Artvin’e Geliyor

Yılan hikâyesi gerçek oluyor

Hayati Akbaş

HOPA-Yapımı yılan hikayesine Hopa Dağı Cankurtaran Tüneli’nin trafiğe açılış törenine hükümet nezdinden de bir önemli isim katılacak. Tünelin yapımını sağlayan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bağlı bulunduğu Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın tünelin trafiğe açılış merasimine katılacağı belirtildi. Bakan Arslan’ın 1 Mart 2018 Perşembe günü açılış merasimi için Artvin’e geleceği ve bizzat tünelin açılışına şahitlik yapacağı da öğrenildi.

Tünel Trafiğe Açılış Merasimi Hopa Tarafındaki Girişte Düzenlenecek

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Artvin’imizin 60 yıllık hayali olan Cankurtaran Tüneli 01 Mart 2018 Perşembe günü saat 12.30’da tünelin Hopa giriş noktasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan, Milletvekilimiz Dr. İsrafil Kışla’nın katılımı ile trafiğe açılacaktır. Artvin halkımıza saygı ile duyurulur” ifadelerine yer verildi. Bu açıklamaya göre de tünelin açılış merasimi 1 Mart 2018 Perşembe günü saat 12.30’da tünelin Hopa tarafından giriş kısmında gerçekleştirilecek.

Cankurtaran Tüneli Türkiye’nin İkinci Uzun Tüneli Olacak

Artvin’in 50 yıllık hayali olan Cankurtaran Tüneli, Ovit Tüneli’nin ardından Türkiye’nin ikinci uzun tüneli olacak. Hopa ve Borçka ilçeleri arasında yapımı tamamlanan ve 5 bin 228 metre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun ikinci çift tüplü tüneli olacak olan Cankurtaran Tüneli, 1 Mart’ta düzenlenecek törenle ulaşıma açılacak. 1950’li yılların sonunda yapımı gündeme gelen ve 8 yıl önce temeli atılan tünel projesi yarım yüzyıl sonra gerçekleşmiş olacak.

Karadeniz'i Erzurum üzerinden İran'a bağlayan, zorlu kış şartlarında geçit vermeyen Hopa-Artvin karayolu güzergâhındaki 690 rakımlı Cankurtaran Geçidi'ne alternatif olacak Cankurtaran Tüneli'nin yapımı 1950’li yılların sonuna doğru gündeme getirildi. Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Cankurtaran tünel projesinin temeli dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Başbakan Binali Yıldırım tarafından 29 Ekim 2010'da atıldı. 5 bin 228 metre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun ikinci çift tüplü tüneli olacak olan Cankurtaran Tüneli, 910 günde tamamlanması planlandı. İnşaat aşamasında yaşanan sorunlardan dolayı 3 müteahhit firma değiştiren tünelde 2014 yılında ışık göründü. Bağlantı yolları ile mekanik aksamlarının tamamlanmasıyla birlikte tünel, 1 Mart’ta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın da katılımıyla yapılacak törenle ulaşıma açılacak. Açılış kapsamında organize edilen etkinlik tünelin Hopa girişi noktasında yapılacak.

Cankurtaran Tüneli

Artvin'in Hopa ve Borçka ilçeleri arasında 5 bin 228 metre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun ikinci çift tüplü tüneli olacak olan Cankurtaran Tüneli, bağlantı yolları ile birlikte 7 bin 288 metre olacak. İhale bedeli 99 milyon 987 bin 240 lira olan tünelin tamamlanmasıyla kar ve buzlanmanın nedeniyle özellikle kış aylarında ulaşımda büyük aksamalar yaşanan 690 rakımlı Cankurtaran Geçidi tarihe karışacak. Karadeniz'i Güney'e bağlayacak olan tünel ayrıca Hopa-Borçka arasındaki karayolu ulaşımını 12 kilometre daha kısaltacak. Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayacak olan ve delme işlemi tamamlanan 14,3 kilometre uzunluğundaki Ovit Tüneli, Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun 3'üncü çift tüplü karayolu tüneli özelliğini taşıyor.

Tünelin açılış törenine Artvin’den ve il dışından çok sayıda misafirin katılması ve Artvin’in o gün önemli misafirleri ağırlaması bekleniyor. Artvin tarihi bir gün ile rüyasına kavuşmuş oluyor.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE