• 26 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

YAZICI “BİZ SEÇİME HAZIRIZ”

AK Parti Genel Başkan yardımcısı Hayatı Yazacı Meclis Bahçesinde Rizeli gazetecilerin sorularını cevapladı.

YAZICI “BİZ SEÇİME HAZIRIZ”

Yazıcı Türkiye’nin önünün açılması için erken seçim kararının olumlu olduğunu belirterek   “Erken seçim çoktan konuşuluyordu,  muhalefet partileri hodri meydan deyince bizde meydanı gösterdik. Parti olarak biz seçime hazırız. 24 Haziran’da milletimiz kararını verecek” dedi.

ANKARA: 24 Haziran tarihinde yapılacak seçimleri AK Parti Genel Başkan yardımcı Hayatı Yazıcı ile konuşan Rizeli gazeteciler,  meclis bahçesinde Yazıcı ile bir araya geldi.

       TBBM’ye giden Rizeli Gazeteciler Mustafa Bayrak, Muhammet Kaçar ve Aytekin Kalender meclis bahçesinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayatı Yazıcı ile bir araya gelerek seçim kararını değerlendirdiler.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayatı Yazıcı ile meclis bahçesinde bir araya gelen Tek Bayrak Gazetesi imtiyaz sahibi Mustafa Bayrak, DHA Bölge Müdürü Muhammet Kaçar ve DHA Rize Muhabiri Aytekin Kalender 24 Haziran’da yapılacak olan seçimleri değerlendirdiler.

     Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Hayatı Yazıcı “Biz genel itibariyle erken seçime hiçbir zaman taraftar değiliz. Koşullar zorlayınca da inatçı bir tutumla zamanını bekleyeceğiz demeyiz. Gerçekçiyiz, rasyonel bir politika takip ediyoruz. Bu anayasa değişikliği, 2017 yılında Türkiye’nin hem siyasal anlamda hem de hukuksal anlamda devrim niteliğindeki en büyük projesidir. Bu yıllardır gündemimizdeydi. Tek başına başaracak sayısal çoğunluğumuz yoktu. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra MHP Türkiye’ye karşı tehditleri değerlendirmek suretiyle yaklaşım gösterdi ve birlikte bu anayasa projesini meclisten geçirdik. Bu durumu projenin ilk aşamasıydı ikinci aşaması uyum yasalarıdır üçüncü aşaması ise 2019’da yapılması öngörülen seçimdir. Dolayısıyla projeyi birlikte yürütüyoruz. Uyum yasaları sürecinde ittifaka ilişkin düzenlemeler seçim kanunu paketin başlığında, seçim güvenliği ve ittifak yasası adında yer alıyor. Muhalefet partisi seçim güvenliği yok oluyor diye takdim etmeye kalkıştı fakat o başlık altında seçim güvenliğini tahkim edici düzenlemeler yer alıyor.

Çoktandır bu durum konuşuluyor. Gittiğimiz yerlerde bize soruluyor. Erkem seçim mi var? Erken seçime mi gideceksiniz? Biz de seçimin erkene alınmasıyla alakalı görüşümüzü çok net bir şekilde ifade ediyorduk. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Bahçeli, hem seçimin öne alınması hem de tarih vermek suretiyle ifadede bulununca biz de birlikte bu değerlendirmeyi yaptık. Genel Başkanımızın öncülüğünde parti içi görüşmeler yapıldı. Nitekim 26 Ağustos dedik. Seçim bir defa konuşulmaya başlayınca çalkalanmaya yol açıyor. Bu durumun önüne geçilmez zaten geçilmeye çalışmak da doğru değil. Muhalefet partilerinin her biri de hodri meydan deyince öyleyse işte böyle dedik”

   Mecliste öğrendim

   Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Yazıcı, böyle bir karar beklemediğini belirterek “Açıklama yapacağı konusunda da benim bilgim yoktu. Hatta ben evden ayrılmadan önce haberleri takip ediyordum evden meclise geldiğim o ara haber geçilmiş ben de mecliste öğrendim. Biz 26 Ağustos tarihi konusunda hemen seçim yapalım hem de tarih belirleyelim tavrı içinde değildik. Değerlendirmemizi yaptık. Rasyonel siyaset tarzımızın gereği diğer faktörleri dikkate almak suretiyle Genel Başkanımız partinin MYK’sını çağırdı, görüşmeler yapıldı. Hatta bu sabah da bir görüşme daha yapıldı. Buna benzer konuları hep birlikte istişare ettik. Sayın Bahçeli ile görüştükten sonra Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplandı ardından da tarih basın önünde netleştirildi. Hayırlı olsun.

Türkiye artık bu seçimi gündemden çıkartıp hedeflerine doğru daha güçlü bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Bahsettiğim gibi 2017 Anayasa Değişikliği devrim niteliğinde önemli bir olay. Birinci aşaması; anayasa değişikliğinin MHP eşliğinde mecliste yapılması takiben halk oylamasıyla 16 Nisan, ikinci aşaması uyum yasaları, üçüncü aşaması da seçimlerdi. Şimdi hepsi yaklaştı. Çalışmalarını sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanı hükümet sistemi dediğimiz modeli 24 Haziran seçimlerinden hemen sonra işlevliğini sağlayacak bir hukuki süreci de bu arada gerçekleştireceğiz.  24 Haziran’dan itibaren de 18 maddelik anayasa değişikliği bütünüyle yürürlüğe girecek. Çok farklı bir hükümet modeli. Türkiye 150 yıldan bu yana tartıştığı bir hükümet modelini bir yana bırakıyor. Cumhurbaşkanı hükümet sistemi dediğimiz başkanlık sitemi modeline geçiyoruz. Yasama yürütme tamamen ayrılmış. Yasama faaliyetleri meclise ayrılmış. Yürütme faaliyetlerinde Cumhurbaşkanı egemen konumda. Böyle bir modele girdik hayırlı olsun” dedi.

    Zaman kaybını önleyeceğiz

 Yazıcı açıklamasında, “Bu modelden beklediğimiz zaman kaybına yol açacak mekanizma ve araçları tasvir etmek. Devletin daha verimli, daha üretken, daha kaliteli hizmet üretimi vermesini sağlamak. Millete ait kaynakların daha rasyonel bir biçimde hizmete dönüşümü noktasında yolunu açmak üzere geliştirdiğimiz bir model.  Bu modelin ilk uygulaması tabi 24 Haziran itibariyle olacak. Burada Cumhurbaşkanı destekleyecek parlamento çoğunluğu da hayati derecede önemi var. Bu yeni model siyasal kültürü oluşacak. Bu kültürün olgunlaşması yerleşmesi için Cumhurbaşkanını destekleyecek meclis çoğunluğuna hayati derecede ihtiyaç var.  Çoğunluk olmazsa sorun doğabilir. Bu bakımdan insanlarımızın fantezi yapacak lüksleri olmadığını bu vesileyle hatırlatmak isterim” şeklinde konuştu.

      MYK Karar verecek

3 dönemi dolduran milletvekillerinin yeniden aday olup olmayacağı konusunda ki soruya ise”

Kısa dönem sayılır mı bilmiyorum. Onlar merkez kararda değerlendirilir. Bizim dönüşümüz bakımından bir dönemdi. Hak kullanımı bakımından dönem midir o konuda yetkili merkez kararı tüzüğünde böyle bir esneklik getirdik, inşallah hayırlı olur” dedi.

       Biz hazırız

 Seçim sürecinin kısa tutulması ve bu sürecin tanıtım için yeterli olacak mı sorusuna ise Yazıcı “Biz kampanyalarımızı yaptık zaten. 81 ili dolaştık ve harmanladık. Vatandaşımızla çok yakın zamanda hem hal olduk. Genel Başkanımız eşliğinde de ziyaretlerde bulunduk.Kongrede ilk geldiğimiz yerde Rize’ydi. Üstelik o kongrelerde çok enteresan. Gittiğimiz yerlerde iki konuşma oluyordu. Biri dışarda diğeri içerde. Hemen hemen her ilde yaşandı bu durum. Hatta İstanbul ilçelerini geçen hafta bitirdik. Şimdi bir İzmir bir de İstanbul kongremiz kaldı. Onları da bitireceğiz. Olağan kongreyi önce mi sonra mı yaparız o konu henüz müzakere edilmedi” ifadelerine yer verdi.

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE