• 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    25 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Taylan, “ Meselemiz Türkiye”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Recep Taylan, yaşanan ekonomik krizin çözülmesi noktasında önemli notlar paylaşarak yaklaşan 29 Mart yerel seçimleri hakkında üyeler ile birlikte yapılan anketi aktardı. Taylan “ Biz misyon olarak şu parti o parti diye bakmayız, bizim meselemiz Türkiye’dir. Yerel seçimler Rize’nin 5 yıllık inşası demek o yüzden seçimler bizim için çok önemli” dedi.

Taylan, “ Meselemiz Türkiye”

Özlem ÇETİN

Rize: MÜSİAD toplantı salonunda yapılan programa MÜSİAD Rize Şubesi Başkanı Recep Taylan, Yönetim Kurulu Üyeleri Talha Küçükvar, Serkan Karavin, Genç MÜSİAD Başkanı Emre Soykan, yönetim kurulu üyeleri ve gazeteciler katıldı.    

Rize’nin sorunları ve beklenen belediye başkanının profili üzerine bir anket çalışması yaptıklarını belirten Taylan “Yerel seçimler ve belediye başkanlığı üzerinden, kendi üyelerimizden oluşan bir anket çalışması yaptık. Anketinin ana düşüncesi şehrimizde nasıl bir belediye başkanı istiyoruz, bu temanın üzerine kurulu objektif bir çalışma oldu” ifadelerine yer verdi.

‘Krize iki önerimiz var’

Recep Taylan, “ Malumunuz ülkemiz şuan yaklaşan yerel yönetimler seçimi dolayısıyla sıkı programlardan geçiyor. Dünyada ve ülkemizde etkisini gösteren ekonomik krizden ülke olarak ciddi manada etkileniyoruz. Bulunduğumuz ekonomik durumun içerisinden çıkmakla alakalı iki önerimiz var. Ekonomik krizden kurtulmak için ilk olarak üretime son sürat devam etmeli ve tasarruf önem vermeliyiz. Bu iki öneri ile krizi atlatırız. Bir diğer konumuz ve üzerinde çalıştığımız madde ise yaklaşan 29 Mart yerel seçimleri oldu” dedi.

‘Bütün adaylara rapor olarak sunacağız’

Taylan, “Yaptığımız bu çalıma umarım bütün partilere birer örnek teşkil eder. Yapmış olduğumuz anketle kamuoyunun dilini, sesini siyasi partilere duyurmayı amaçladık. Biz MÜSİAD olarak adaylara Rize ‘nin sorunlarını ve çözümlerini bir rapor bir dosya olarak sunduk böylece kamuoyu ve adayları bilinçlendirmeyi hedefledik. Çalışmamızı rapor şeklinde adaylara ve  tüm partililere sunacağız” dedi.

‘Sorunları çözüm önerileriyle sunduk’

Yapılan çalışmayı komisyon başkanı olarak yürüten Talha Küçükvar paylaştı. Küçükvar,  “Yerel yönetimler komisyonu ve adaylar profilleri üzerinden üyelerimizce anket çalışması düzenledik. Bu çalışmada belediye başkanında aranan özellikler üzerine ve şehrin gelişimi kalkınması üzerine oldu. Belediye başkanının kişisel ve kariyer özellikleri ne olmalı? Şehrin sorunları nedir ve nasıl bir çözüm önerileri geliştiririz üzerine oluşturuldu. Örneğin Rize’nin sorunları nedir ve nasıl çözüm önerileri getirilmenin cevabını aradık. Gerçekten çok önemli notlar kaydettik” dedi.

En büyük sorun turizm alt yapısı

Rize’nin en büyük sorunu olarak yüzde 92.81’lik turizm alt yapısının oluşturulmaması oldu. İkinci sırada çarpık kentleşme yüzde 91.56, üçüncü olarak ise yüzde 89.06 ile trafik yer aldı.  Belediye başkanında aranan en büyük özellik ise sırayla; dürüst ve ahlaklı, çalışkan, cesur, vizyoner olması oldu. Rize mobil uygulamaları konusunda ise sınıfta kaldı. Belediye müdürlüklerinin en önemli olarak görülen birimleri ise imar ve şehircilik müdürlüğü ve fen işleri müdürlüğü oldu.

‘Köprüden önce son çıkış’

Recep Taylan 29 Mart seçimlerinin bir dönüm noktası olduğunu kaydederek, “ Şu an yerel seçim demek Rize’nin 5 yılı demektir. Bu 5 yılı çok iyi bir şekilde değerlendirmemiz lazım. Rize hak ettiği pozisyonda değil. Seçim bizim için köprüden önceki son çıkış, bu zaman dilimini iyi değerlendirmemiz lazım” dedi.

‘Üretimi kaybettik’

Rize üretmeyi ve üreterek bir yerlere gelmeyi unuttu. Özellikle 30 yaş altı gençlerimiz çayı bardakta elmayı sadece manavda gördü ve böyle de görmeye devam ediyor. Şehrimiz tembelliğe alıştı. İnsanlarımız çaydan ve bahçelerden uzaklaştı. Son 15-16 yıldır üretimde durma noktasına geldik. Kendi çayımızı Gürcü işçilere toplatıyoruz ve Rize olarak sadece bizler maalesef ki 1 milyonluk cari açığa katkı sağlamış oluyoruz.  Çalışmayan üretmeyen toplum en büyük sorunumuz. Sadece bir Gürcü işçinin çay sezonu boyunca üç ayda net olarak bizden götürdüğü 20 bin lira. En son aldığımız rakama göre İŞ-Kur’a 16 bin başvur yapılmış Rize olarak. Rize’ye 40 bin Gürcü çay işçisi gelirken 16 bin kişi işsizim diyerek İş Kur’a başvuru yapıyor.

‘Rize’yi geliştirmeliyiz’

Sahil boyu bir yapılaşmanın Rize’de hakim olduğunu belirten Başkan Taylan, “ Şehri sadece kıyı olarak geliştirdik ama bu durum aşılmalı. Yeni seçilecek belediye başkanı ile şehri yükseklere iç kesimlere kadar geliştirmeyi hedefliyoruz. Biz MÜSİAD olarak her türlü taşın altına elimizi koymaya hazırız, yeter ki Rize gelişsin bu memlekete bir faydası bulunsun” dedi.

Recep Taylan açıklamasının devamı şöyle; “Yaptığımız bu anket çalışmasında hiçbir parti ve adaya yönelik bir isim kullanmadık. Yani parti bazlı bir çalışma kaydetmedik. Standartları ortaya koyduk.  Biz ekonomik çalışmalara destek veriyoruz ve her türlü katkıyı da vermeye hazırız. Dediğim gibi meselemiz Türkiye Rize şubesi olarak yerellerin güçlenmesi ve gelişmesi gerektiğine inanıyoruz ve destekliyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE