• 26 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Ta?tan ekmek parasi

Pleki ma?arasinda çali?an Mustafa Yilmaz &`; Dede mesle?im, daha öncesini bilmiyorum, köyde 3 usta kaldik, sipari? üzerine pleki yapiyorum, ekme?imizi ta?tan çikartiyoruz” dedi.

Ta?tan ekmek parasi

R?ZE: ?yidere ilçesi Çiftlik Köyünde pleki ustalarindan Mustafa Yilmaz tarihi pleki ma?arasina girerek kayalardan kesti?i ta?i ?ekillendirdi.

     300 Yillik geçmi?i oldu?u söylenen Tarihi Pleki ma?arasi ?yidere kaymakamli?inca turizme açilirken ma?ara içinde restore çali?malari devam etti?i sirada 63 ya?inda ki Pleki ustasi Mustafa Yilmaz “ Dede mesle?im, ondan öncesini bilmiyorum, beklide dedemin dedesinin de mesle?i, Rize ye çay gelmeden önce köylü olarak her aileden belirli ki?iler bu ma?aralarda çali?ir pleki yapardi. Köyün geçim kayna?i buydu. Her ustanin ayri mekâni vardi ve her usta kendi mekâninda pleki yapardi. Günde 3 veya 4 tane yapilabiliyor” dedi.

           TAŞ VE EKMEK

3 Asir ve daha öncesi insanlarin pleki yaparak geçimini sa?ladi?ini söyleyen Pleki Ustasi Mustafa Yilmaz “ Köyde sadece 3 usta kaldik, yeni nesil pleki yapmasini bilmez. Yillar önce yapilan plekiler pazarlara getirilerek satilirdi. Tarihi Pleki ma?arasi yakla?ik 700 metre uzunlu?unda ve  da?in 500 metre altinda, hiçbir koruma kullanilmadan ma?arada ki pleki olabilecek ta?lar ustalar tarafindan seçilir ve yerinde yerel aletlerimiz olan iki ucu sivri Rimit dedi?imiz aletle kayanin etrafi oyularak kaya yere dü?ürülürdü” dedi.

       ZOR B?R UĞRAŞ

Ta?tan ekme?ini çikardiklarini söyleyen Pleki Ustasi Mustafa Yilmaz “ Kaya parçasini istedi?imiz boyutta kestikten sonra asil i? ba?lardi ve pleki ye ?ekil veririz. Tabi riski de var, elimizde ki aleti sert vurdu?umuzda kirilma tehlikesi var ve yeniden i?lem ba?lar. O nedenle çok dikkatli davranmamiz gerekir. 3-4 saatimizi alan i?çilik sonunda ?ekillenen kaya parçasi pleki haline gelir, günde sadece 3 veya 4 tane iyi bir usta yapabilir” dedi.

      S?PARIŞ ALDIM

Sipari? üzerine yeniden ma?araya girdi?ini söyleyen Pleki ustasi Mustafa Yilmaz “ Zor bir meslek ancak sadece 3 ki?i kaldik, di?er ustalar rahatsiz, i? bana kaldi ve aldi?im sipari? üzerine ma?araya girdim, günde 4 tane kesiyorum 2 tane pleki yapiyorum. Tanesini 100 TL den satiyorum” dedi.

       EKMEK PARASI

Zor bir meslek oldu?unu söyleyen Mustafa Yilmaz “ Ya?ima ra?men ekmek parasi kazanmak için pleki yapimina ba?ladim. Ta?tan ekmek böyle çikar, yapti?im plekileri satarak ekmek parasi kazaniyorum. Pleki mesle?inin gençlere ö?retilmesi gerek, tarihi ma?arayi gezmeye gelenler plekileri yerinde görmeli, insanlar bu ma?araya geldi?inde ta?in nasil ?ekillendi?ini de görmeli” dedi. 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE