• 29 Mart 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Tarihi Kale Turizme Kazandırılıyor

Artvin`de, Çoruh Nehri kıyısında sarp kayalığın üzerine 10`uncu yüzyılda inşa edildiği bilinen ve askeri bölgede kaldığı için özel izinle ziyaret edilebilen Artvin Kalesi, turizme kazandırılacak.

Tarihi Kale Turizme Kazandırılıyor

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin'de, Çoruh Nehri kıyısında sarp kayalığın üzerine 10'uncu yüzyılda inşa edildiği bilinen ve askeri bölgede kaldığı için özel izinle ziyaret edilebilen Artvin Kalesi, turizme kazandırılacak. Askeri bölge sınırından çıkarılan kale, iç restorasyonu ve çevre düzenlemesinin ardından ziyarete açılacak.     

Gürcistan Krallığı tarafından Çoruh Nehri kıyısında, sarp kayalığın üzerine inşa edilen Artvin Kalesi, görüntüsüyle ilgi çekiyor. Artvin İl Jandarma Komutanlığı’ndaki askeri bölgede kalan ve bugüne kadar özel izinle sınırlı olarak ziyaret edilebilen kale için harekete geçildi. 2004 yılında restore edilen ve yakın dönemde çevre düzenlemesi tamamlanan kale, askeri bölge sınırından çıkarılmasıyla ziyarete açılacak. Artvin Belediyesi ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nce sürdürülen çalışmalarda sona yaklaşıldığı belirtildi.

'Herkesin göreceği yer olacak'

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, “ Artvin kalesi yıllarca ziyaret edilemeyen uzaktan bakılan bir kale. Tabi askeri alan içerisinde kaldığı için aslında bir anlamda da korunmuş çünkü hepimiz biliyoruz ki tarihi değerlerimize yeterince sahip çıkamadığımız da kendi başına bıraktığımız da iki tane tehlike ile baş başa. Ya insan eliyle yok ediliyor ya da bakımsızlıktan çöküp gidiyor. Burası her iki etkenin de en az etkilediği bir kale olmuş. Askeri alan içerisinde olduğu için zaman zaman ufak tefek bakımlar yapılmış ama en önemlisi de korunmuş. Şimdi geldiğimiz de bunu biz Artvin’in destinasyon merkezleri olsun istedik. Bunları kendi imkânlarımızla yeni alanlar oluştururken mevcut alanlarını da su yüzüne çıkarma düşüncesiyle Artvin kalemizi aslında bu 3 yıllık bir çalışmaydı. Önce askeri alandan çıkardık kalenin olduğu yeri sonra proje yaptık yaklaşık 750 bin tl ye kadar DOKA dan destek aldık şimdide o destek neticesinde kalenin sosyal alan kullanılabilmesi için restorasyonu ve biraz da etrafında ki alanların insanlar tarafından kullanılabilmesi için turizme açılabilmesi için projelerimizi yavaş yavaş başlatıyoruz ve inşallah inanıyorum ki önümüzde ki yıl yaz mevsiminde gelindiğinde Artvin kalesi artık bir defa görülen yer değil sürekli Artvin’e gelen herkesin şu kaleyi bir göreyim dediği yer olacak. Kaleyi aslında biz almadan öncede ışıklandırdık gece birkaç çeşit. Gece ışıl ışıl oluyor ama biz biliyoruz ki kalenin içerisinde restorasyon ve kazı çalışmaları da yapılabilir. Şimdilik cüzi bir miktarla başlıyoruz ama ileriye dönük Kültür ve Tabiat Varlıkları Kaleler Müzeler Genel Müdürlüğü gibi Kültür Bakanlığının değişik birimlerinden buralara kaynak alarak burasını hakikaten ismine yakışır bir kale içerisinde bir takım merkezlerin kafeteryası dinlenme yerleri terasları  ki tam Çoruh nehrine dik yaklaşık 300 – 400 metrelik bir yükseklikte var zannediyorum muhteşem bir yer. “

Artvin’in doğa güzelliklerinin yanı sıra tarihi değerlere de sahip bir şehir olduğunu belirten Kocatepe, "Burası çok eski bir yerleşim yeri. Buranın geçmişinin M.Ö 3 binli yıllara kadar dayandığını gösteren çeşitli tarihi eserler var. Yanı başımızda ki Gürcistan’da müzeleri gezdiğimizde insanlık tarihinin en eski kalıntılarına rastlıyoruz." dedi.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE