• 18 Nisan 2024 Perşembe
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    18 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Şavşat kültürüne dönüyor

Şavşat Çocuk Belediyesi Yöresel meyveleri kent bahçesinde toprakla buluşturdu

Şavşat kültürüne dönüyor

Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar” Çocuk Belediyesi Yöresel Meyveler Kent Bahçesi’ne Şavşat’ımıza ait olan ve kaybolmaya yüz tutmuş her türlü meyve ağacı dikilecektir. Böylece meyve çeşitliliği korunup, bahçeden alınan meyve kalemleri köylerimizdeki meyve bahçelerindeki ağaçlara kalem olacak ve çiçeklerinden arılar beslenerek bal yapacaklardır” dedi.

Hayati Akbaş

ŞAVŞAT-Geçtiğimiz yıl ulaşıma kısmen açılan Şavşat Çevreyolu kenarında bulunan boş alanları “Çocuk Belediyesi Yöresel Meyveler Kent Bahçesi” olarak değerlendirmek için harekete geçen Şavşat Çocuk Belediyesi, ilgili kurumlardan gerekli izinlerin alınmasının ardından 15.04.2019 tarihinde meyve fidanlarını toprakla buluşturdu.

 Çevreyolu kenarında gerçekleştirilen Çocuk Belediyesi Yöresel Meyveler Kent Bahçesi fidan dikim programına İlçe Kaymakamı Musa Göktaş, Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, Şavşat Çocuk Belediyesi Başkanı Osman Güner, Şavşat Belediyesi ve Çocuk Belediyesi Meclis Üyeleri, ilçe protokolü, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Fidan dikme programında konuşma yapan Şavşat Çocuk Belediyesi Başkanı Osman Güner: “Kıymetli büyüklerimiz; yaşadığımız ilçemizin unutulmaya yüz tutmuş meyvelerinin yeniden hayat bulması için Belediye Başkanlığına, Kaymakamlık Makamına ve Karayolları Bölge Müdürlüğüne yaptığımız müracaatlar olumlu sonuçlandığı için bugün buradayız. Çocuk Belediyesi Yöresel Meyveler Kent Bahçesi’ne Şavşat’ımıza ait olan ve kaybolmaya yüz tutmuş her türlü meyve ağacı dikilecektir. Böylece meyve çeşitliliği korunup, bahçeden alınan meyve kalemleri köylerimizdeki meyve bahçelerindeki ağaçlara kalem olacak ve çiçeklerinden arılar beslenerek bal yapacaklardır. Ayrıca meyve bahçemizden ve köylerimizdeki aşılı ağaçlardan toplanacak meyveler Belediye yöresel ürünler işleme, depolama ve paketleme tesisinde tescilli çeşitli ürünlere dönüştürülerek yerel kalkınmaya katkı sağlayacaktır. Dünya markası Kentimiz Şavşat’ta yetişen her türlü ürün doğal coğrafi işaretli ve tescilli olduğu halde, artık Şavşat’ımızda Amasya Elması, Bursa Kirazı ve şeftalisi, Golden elması, mürdüm eriği gibi meyvelerin yerini yeniden Mektep ve paşa elması, tevrecul armudu, çançur eriği ve daha ismini sayamadığım birçok meyve hayat bulacaktır.

Güner’in ardından konuşma yapan Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar: “Şavşat Sevdalısı İkram Bahçeci ağabeyim ve  Ömer Öztürk kardeşim İle Çocuk belediyesinin Şavşat’ımızın  Yöresel meyvelerine sahip çıkılması amacıyla yapmış olduğu müracaatlar olumlu yönde sonuçlanmış,  Karayolları Bölge Müdürlüğünden gerekli izinler alınarak Kaymakamlığımız, Belediye Başkanlığımız, Orman İşletme Müdürlüğümüz ve Tarım İlçe Müdürlüğümüz  birlikteliğinde oluşturulan üzerinde bulunduğumuz alanı Çocuk Belediyesi Yöresel Meyve Kent Bahçesi olarak isimlendirerek meyve fidanları ile buluşturacağız. Bu projenin gerçekleşmesinde asıl amacımız unutulmaya yüz tutmuş meyvelerimizin yeniden meyve bahçelerinde hayat bulması ve köylerimizdeki bahçelere yeniden yayılması ile gelecek kuşaklara aktarılması, ayrıca tıbbi aroma açısından zengin özelliğe sahip meyvelerimizin yerel kalkınmaya katkı sunması bakımından üretim faaliyetlerinde kullanılması hedeflenmiştir. 

Ayrıca bugün başlangıcını yaparak oluşturacağımız meyve bahçesi ile birlikte çevre yolu boyunca elverişli alanlar değerlendirilerek, kentin markasına yakışan botanik bahçesi ile gezi ve mesire alanına dönüştürülmeye çalışılacaktır” dedi.

Fidan dikme programı meyve fidanlarının toprakla buluşturulması, can sularının verilmesi ve çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE