• 19 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    19 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Sahili Hamsi sardı

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayatı Yazıcı ise Hamsinin Karadeniz bölgesinin kültürü ve başlıca yiyecekleri arasında yer aldığını belirterek “ Hamsi ilimizin Kış yiyeceğidir, kışın avlanan hamsi kesilerek yaz aylarında yine soframızdan eksik olmaz” dedi.

Sahili Hamsi sardı

RİZE: Rize sahil parkı kültür park önünde bu yıl 5 incisi düzenlenen Hamsi Festivalinde 2,5 ton hamsi halk ile buluştu.

      Rize Belediyesi tarafından organize edilen ve bu yıl 5 incisi düzenlenen Hamsi Festivalinde 2,5 ton hamsi kesildi.

    Sahil Kültür park önünde Belediye ekiplerince hazırlanan mangallarda 2,5 ton hamsi pişirilerek ekmek arasında halka ikram edildi. Sahil Kültür Park önünde yapılan etkinliğe Ekrem Orhon Meslek Lisesi ile Babilon otel de Hamsiden ürettikleri ürünlerle katıldı.

     Yerel sanatçıların katılımı ile başlayan etkinlikte 100 metre uzunluğunda kurulan ızgaralar ve yağda kızartılmış hamsi ikramı yapıldı. Vatandaşlara hamsili ekmek ile birlikte Helva ikramı yapılırken Çaykur ise çay ikramında bulundu.

       Bol çeşidi yapıldı

Kültür park önünde kurulan stantta Ekrem Orhon Meslek Lisesi öğrencileri hamsiden yaptıkları ürünlerle katıldı. Okul Müdürü Muhammet Kan Hamsiyi çeşitlendirdiklerini belirterek “ Hamsili Pide, Hamsili dolma, Hamsili köfte, Hamsili ekşili, Hamsi kuşu, Hamsili pilav, Kiremitte hamsi, Hamsi Koli ve Hamsili şuşi ile etkinliğe katıldık” dedi.

    Öte yandan İyidere Babilon otel ise etkinliğe Hamsili içli köfte, Hamsili Mısır unlu omlet, Hamsi tava, Hamsili pilav, Hamsili börek,  Hamsi kuşu, Hamsili kadayıf, Hamsili dolma, Hamsili kremalı törtüler ile katıldı.

     Hamsi bereket demek

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin konuşmasında Hamsinin bölgenin kültürü ve bereketi olduğunu belirterek “ Hamsi bizim tarihimiz ve yemek kültürümüzdür, tarih boyu büyüklerimiz Hamsi kültürü ile yaşamaktalar, Hamsi için çeşitli maniler yapılmış ve Karadeniz denince akla Çay ile Hamsi gelmektedir. Bazı kültürlerimizi yaşatmalıyız, yaz aylarında çay ile ilgili etkinliklerin yanında kış aylarında ise yine bizim kültürümüz olan Hamsi şenlikleri ile halkımızı buluşturacağız” dedi.

          Gelenekler yaşatılmalı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise bazı geleneklerin yaşatılması gerektiğini belirterek “ Hamsi Karadeniz bölgesinin kültürü ve başlıca yiyecekler arasında yer almakta, hamsi ilimizin kış yiyeceğidir, Kış aylarında bidonlara ve çeşitli kaplara kesilerek konulan hamsiler Yaz aylarında çay bahçelerimizin ve evimizin başlıca yiyecekleri arasında yer almaktadır. Cumhurbaşkanımız in sizlere selamlarını getirdim, Lojistik üs için çalışmalar sürüyor ve 2020 yılında programa alınacak” dedi.

       Çeşitli yarışmalar yapıldı.

Hamsi festivali etkinliğinde Yazıcı’nın konuşmasının ardından geleneksel Denize ağ atma etkinliği yapıldı, ağ atma etkinliğinin ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile birlikte Belediye Başkanı Rahmi Metin ve AK Parti İl Başkanı İshak Alım önce tencerede kızarmış yağda hamsi haşlayıp ikram etmelerinin ardından Mangalda kızaran hamsilerden vatandaşlara ikramda bulundular. Bu arada ise etkinlikte 10 yarışmacının katıldığı Tam ekmek hamsili ekmek yarışması yapıldı. Yarışmada önceki yıl ikinci olan Abdullah Ahadov birinciliği alarak çeyrek altının sahibi oldu, ardından 10 ar kişiden oluşan halat çekme yarışması yapıldı ve sahne tarafında bulunan yarışmacılar halat çekme yarışmasını kazanarak 2 tepsi baklava kazandı. Hamsi Şenliği yerel sanatçıların şarkıları ile devam etti.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE