• 29 Mart 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

SGK MÜDÜRÜ UYARILARDA BULUNDU

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Rize İl Müdürü Mustafa Bakırcı ,gazetemizi ziyaret ederek Sosyal Güvenlikte en son yasalaşan kanunlar ve sıcak gündemlerle ilgili bilgiler paylaştı.

SGK MÜDÜRÜ UYARILARDA BULUNDU

İl Müdürü Bakırcı, İşveren sigorta prim teşvikleri,  BAĞ-KUR Kapsamı emekliliğe hak kazanmış ancak prim borcundan dolayı emekli olamayanlar ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) hakkında açıklamalarda bulundu.

RİZE: Tek Bayrak Gazetesini ziyaret eden SGK Müdürü Mustafa Bakırcı çeşitli açıklamalarda bulundu.

Bakırcı açıklamalarında, son dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu olarak ülkemizin tüm kesimlerini ilgilendiren yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi ile yoğun bir çalışma takvimine girdiklerini bununla birlikte 14 Aralık 2017 tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyıp Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” kapsamı İşverenlere yönelik sigorta primleri teşvikleri 27 Mart 2018 tarihli 7103 sayılı Kanunla yasalaştığını, İşverenlere yönelik mevcut 14 sigorta prim teşviklerine iki ilave teşvik daha getirildiğini söyledi.

Bakırcı, bunlardan birinin 4447 Sayılı Kanununa gecici 19. Maddesi ile  işverenlerimizin 2017 yılında çalıştığı sigortalı ortalama sayısına ilave yapacağı ve çalışamada İş-Kur’a kayıtlı, son üç ay içinde on günden az sigortalı çalışması olan her sigortalının sigortalı ve işveren priminin tamamının vergiler dahil işsizlik sigortası fonundan karşılanacağını, bu işyerlerinin, imalat ve bilişim sektörü ise bu miktar 883 tl ile 2151,50 tl arasında. Diğer sektörlerde ise 883 tl olarak uygulanacağını belirtti.

“Bir Senden Bir Benden”

Bakırcı ayrıca, yeni getirilen ikinci teşvikin, “Bir Senden Bir Benden” adıyla 4447 sayılı İşsizlik Sigortası kanununun geçici 20. Maddesi ile işverenlerimizin 2017 yılında çalıştırdığı sigortalı ortalama sayısı 1 ila 3 olan ve işyerinin imalat sektörü kapsamında faaliyet göstermesi halinde Çalışama İş-Kur’a kayıtlı ve son üç ay içinde on günden az sigortalı çalışması olan en çok +2 sigortalı ilave istihdam yapan işverenlerin bu sigortalılara ait maaş ve sigorta primlerini bir ay işveren tarafından bir ayda işsizlik sigortası fonundan karşılanacak dedi.

Açıklamalarına Sosyal Güvenlik Kurumu ile Ziraat Bankası arasında yapılan işbirliği protokolüne değinerek devam eden Bakırcı, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre Bağkur kapsamında yaşlılık aylığı bağlanacak sigortalıların birikmiş sigorta prim borçlarının tasfiyesine yönelik sigorta prim borcu kredisi kullandırılacağını, kapsama sigorta primi, genel sağlık sigortası, durdurulan sürelerin ihyası, doğum ve askerlik kapsamındaki hizmet borçlanmalarının bulunduğunu, mevcut durumun 1 Mart -31 Mayıs 2018 tarihleri arasında 3 ay süreyle uygulanacağını söyledi.

Bakırcı protokol kapsamında masrafsız 1,28 faiz oranı ile 48 aya kadar kredi verileceğini, sadece 4/b kapsamında yaşlılık aylığı almaya hak kazanan sigortalılarımızın mevcut durumdan faydalanabileceklerini, 4/ a kapsamındaki sigortalılar ile yurtdışı borçlanmaları ölüm ve malullük aylıklarının protokol kapsamında bulunmadığını, ayrıca protokol gereği ilk ödenen aylıklar Ziraat Bankasının ilgili şubesine gönderileceğini, kredinin tamamen ödenmeden başka şubeye veya bankaya aylık aktarma yapılmayacağını vurguladı.

Genel Sağlık Sigortası ile ilgilide açıklamalarda bulunan Rize SGK İl Müdür Mustafa Bakırcı “Ülkemizde ikamet eden ve herhangi bir kapsamda sağlık güvencesi bulunmayan vatandaşlarımız hakkında uygulanan Genel Sağlık Sigortası 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmiştir.

 

Son ödeme tarihi 30 Nisan!

 Bu kapsamda olan vatandaşlarımızın 1 Nisan 2017 tarihi öncesi ödenmemiş genel sağlık sigortası prim borçlarının 6824 sayılı Kanun ile başvuru şartı aranmaksızın yapılandırıldığını, 2 Nisan 2018 tarihine kadar gelir testine başvurmayan veya gelir testine başvurulmuş ancak yapılan gelir testi sonucunda aile içi kişi başı geliri brüt asgari ücretin üçte birinden fazla olan Genel Sağlık Sigortalılarımızın 1. Nisan 2017 tarihi öncesine ait gecikme zammı ve gecikme cezası borçlarının silindiğini, silinen bu borçların, aylık sadece 53,33 TL üzerinden yeniden hesaplandığını ve son ödeme tarihi ise 30 Nisan 2018 olarak belirlendiğine dikkat çekerek, 1 Nisan 2017 tarihi öncesine ait prim borçları e-devlet üzerinden veya Kurumumuza müracaat edilerek öğrenilebilmekte olup, Kurumumuzla anlaşmalı bankalar aracılığıyla ya da internet üzerinden internet bankacılığı veya kredi kartı ile “GSS 6824 Prim Tahsilatı” menüsünden ödeme imkanı bulunmaktadır” dedi

Bakırcı, söz konusu borçların 30 Nisan 2018 tarihine kadar ödenmemesi halinde, 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren gecikme cezası ve gecikme zammı tahakkuk edeceğini, Genel Sağlık Sigortalılarımızın sağlık yönünden mağduriyet yaşamamaları açısından yukarıda belirtilen konularda gerekli tedbirleri almaları büyük önem arz etmekte olduğunu vurguladı.

Mustafa Bakırcı açıklamalarına, gerek İşverenlerimizin teşvikler ile ilgili, gerek prim borcundan dolayı emekli olamayan Bağ-Kur sigortalılarımızın, gerekse Genel sağlık sigortalılarımızın bu konulardaki bilgilendirilme talepleri için  en yakın Sosyal Güvenlik İl Merkez Müdürlüklerinden bilgi alabileceklerini ifade etti.      

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE