• 19 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    19 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Rizeli bakkallardan `poşet` açıklaması

Rize Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Galip Koç, ocak ayından itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeyle bakkal ve marketlerde alışveriş poşetlerinin ücretle satılmasının bakkalların müşterileriyle sorun yaşamasına sebep olabileceğini söyledi.

Rizeli bakkallardan `poşet` açıklaması

Rize: Plastik alışveriş poşetlerinin ücretle satılması yönünde ocak ayı itibari ile yürürlüğe girecek yasayı değerlendiren Rize Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Galip Koç “Doğamızı kirleten poşetlerin kullanılmasını en aza indirmek için çıkan yeni yasa, bakkal amcalarımızı müşterilerine karşı biraz sorun yaşamasına neden olabilir. Çünkü bizler müşterilerimizle samimi ve hatırlı diyalog halindeyiz. Bir ekmek alan kişi, ekmeğe 1.50 kuruş, poşete 0.25 kuruş ödeyecek, sebze ve meyve alan kişi en az 2.50 TL ödeme yapması gerekecek. Zincir mağazalar için bir sorun teşkil etmeyecek onlar müşterilerini zaten para olarak görmekte ancak biz yerel esnaf için aynı durum söz konusu değil. Çünkü bizler müşterilerimizle hatırlı ve samimi bir alışveriş gerçekleştirmekteyiz. Bu kanuna göre amaç doğamızı korumaksa, müşterilerimizden ücret talep etmektense bu plastik poşetlerin geri dönüşüme kazandırmak daha doğru olacaktır. Ayrıca bu geri dönüşümde elde edilecek olan gelirin de hayır kurumlarına bağışlanması daha hayırlı olacaktır” dedi.

'Ücretle satmak yerine geri dönüşüm sağlanmalı'

Farkındalık yaparak bu plastik poşetlerin toplanıp geri dönüşüme kazandırırsak asıl amacı doğamızı korumak olan bu yasa ile zincir ve ulusal mağazaların kendilerine yeni bir gelir elde etmelerinin önüne geçeriz açıklamasında bulunan Koç “Biz Rizeli bakkal amcalar olarak böyle bir geri dönüşümün her zaman yanında oluruz. Her çıkan yeni yasa gibi bu yasa da yine zincir ve ulusal mağazaların çıkarına olmuştur. Ortalama bir bakkalın aylık poşet masrafı 500 TL ve 750 TL civarındadır. Bizim cebimizden çıkan bu parayı bizimde geri almamız hoşumuza gider ancak bizler bu poşet ücretini müşterilerimizden talep etmemiz çok zor. Ücret talep etmezsek işletmemizin her 10 metrekaresi için 10 TL para cezası ile karşı karşıya kalacağız. Yani 100 metrekare olan bir bakkal müşterisine sattığı ürünün poşetinden para almazsa 1000 TL gibi bir para cezasına maruz kalmış olacak. Rize bakkallar ve Bayiler Odası olarak bu yeni çıkan kanun maddesi eğer gerçekten doğamızı korumak için ise o halde hep beraber bu tür plastik poşetlerin toplanıp geri dönüşüme kazandırılması gerekir ve elde edilen gelirin  hayır kurumlarına bağışlanması daha hayırlı olacaktır” diye konuştu. 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE