• 19 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    19 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Rize ”de risk büyük

Uzmanlar 3 yıl önce Gürcistan da meydana gelen deprem ile birlikte fay hattının tetiklendiğini belirterek “ Karadeniz de risk İzmir den daha büyük, bölgenin toprak yapısı, dolgu ve heyelanlı bölge olması nedeniyle deprem şiddetinin çok daha büyük etkisi olacak, Kentsel dönüşüm ile yapılan binaların depreme dayanıklı olması gerekiyor” denildi.

Rize ”de risk büyük

RİZE: Türkiye’nin tamamının deprem kuşağında olduğunu belirten uzmanlar Karadeniz bölgesinin 4 üncü seviyeden 3 üncü seviyeye indiğini bölgede deprem ile birlikte risklerin daha çok olacağını savundular.

    Malatya, Elazığ ve ardından İzmir de meydana gelen depremlerle birlikte Türkiye’nin deprem haritası çıkartıldı.

    Türkiye’nin risk bölgesinde bulunduğunu belirten jeoloji mühendisleri ve yer bilimcileri “ Ülkemiz Kuzeyde Avrasya, Güneyde ise Gondow ana kıtaları arasında sıkışmış durumda. Ülkemizin her tarafı deprem kuşağı altındadır. Zaman zaman fay hatlarında meydana gelen hareketlenmeler depremlerin oluşmasına neden olmakta.  Ülkemizde buna bağımlı olarak yaşamak zorundayız” denildi.

       Karadeniz de risk fazla

Uzmanlar Karadeniz de riskin daha fazla olduğunu belirterek “ Karadeniz in toprak yapısı yumuşak ve dolgu ile oluşan yerler var, aynı zamanda bölgemiz heyelan bölgesi, bu depremin oluşması ile bölgede risk çok daha fazla hale gelmiş oluyor. İzmir de yaşanan depremin en az 2-3 katı şiddetinde deprem kuşağındayız. Karadeniz bölgesi 4 üncü bölgeydi ve şu an 3 üncü bölgede.

        Gürcistan tetikledi

3 Yıl önce Gürcistan da meydana gelen depremin fay hattını tetiklediğini belirten uzmanlar “ Gürcistan da meydana gelen deprem ile birlikte fay hattı tetiklenmiş oldu.  Yer kabuğunda oluşan çatlakların harekete geçmesi ile Karadeniz bölgesi büyük risk taşıyacaktır” dedi.

      Binalar gözden geçirilmeli

Jeoloji Mühendisleri açıklamalarında “ Karadeniz bölgesinde 1999 yılı öncesi yapılan binalar mutlaka gözden geçirilmeli. Binaların kontrolleri yapılmalı ve risk altında binlerce bina olduğunu düşünüyoruz. Hele Rize de dolgu alanı üzerinde geçmişte yapılan binaların mutlaka gözden geçirilmesi gerek. Şu an kimse bu tehlikenin farkında değil” denildi.

     Kentsel dönüşüm uygun yapılmalı

Karadeniz bölgesinde ve birçok yerde yapılan kentsel dönüşümlerin mutlaka şiddetli depreme karşı dayanıklı olması gerektiğini belirten uzmanlar “ Zemin etüdü mutlaka yapılmalı, Rize de dolgu alanı üzerinde yapılacak kentsel dönüşüm ile birlikte zemin etütleri ve dolgu özellikleri mutlaka gözden geçirilmeli.  Özellikle 1999 yılı öncesinde yapılan binaların mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. Dolgu alanlarında risk daha büyük” denildi.

       Tsunami riski büyük

Karadeniz bölgesinde yapılan deniz dolgularında Tsunami riskinin büyük olduğunu belirten uzmanlar “ Dolgu üzerinde çok sayıda binalar yapıldı. Bölgemizde meydana gelebilecek deprem ile birlikte Tsunami riski de büyük. Dolgu alanı üzerindeki binaların tümünün bundan zarar görebileceği dikkatlerden kaçmamalı” denildi.

     Deprem birçok şeyi tetikler

Karadeniz bölgesinin toprak yapısının yumuşak, arazi yapısının dik ve engebeli olması nedeniyle meydana gelebilecek deprem ile toprak yapısının tamamen risk taşıyacağını belirten uzmanlar “ Arazi yapımız belli, toprak yapımız birkaç metreyi derinliği geçmez, meydana gelebilecek deprem ile toprak yapısında meydana gelecek kırılmalar ile bölge halkı büyük kayıplar verecektir. Yapılan ve yapılacak konutların riske karşı mutlaka önlemleri alınmalı” denildi.

          Büyük kayıplar olur

Karadeniz bölgesinde fay hattının harekete geçmesi ile birlikte yaşanacak deprem ile şiddetin İzmir de yaşanan 6.6 şiddetindeki depremden çok daha büyük kayıplar meydana gelebileceğini belirten uzmanlar “ Toprak yapımız ve doğamız bu şiddetteki depremde çok daha büyük yaralar açacaktır. Ülkemizde risk altında olmayan bölge yok, Karadeniz bölgesi çok daha büyük risk taşıyor” denildi.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE