• 28 Mart 2024 Perşembe
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    28 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Rize Turizmi; Kaplıca ve Camiler

Rize’nin İkizdere ilçesi kaplıca ve içme suyu, Çamlıhemşin Kaplıcası ile Andon içme suları çeşitli hastalıkların tedavisinde hastaların ümit kapısı olmaya devam ediyor.

Rize Turizmi; Kaplıca ve Camiler

HAZIRLAYAN: Mustafa BAYRAK

RİZE: Turizm değerlerimizi yazmaya ve tanıtmaya devam ediyoruz, Bugün ki konularımız kaplıcalarımız ile tarihi camilerimiz. Rize’de nerede ne var yazı dizimize devam edeceğiz. Rize kaplıca ve içme suları ile hastalara derman olmaya devam ediyor. Rize içme ve şifalı suları ile ilgi çekiyor.

Milli Park

Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında yer alan milli park alanına 16 km’lik bir karayolu ile ulaşılır. Batısında Fırtına Deresi ve doğusunda Hemşin Deresi yer alır. Derenin alt ve üstünde zengin flora çeşitleri bulunmakta. Ormangülünün 3 bin metreye ulaştığı tek yer burasıdır. Bu alan içinde buzullar ile birlikte buzul göller, buzul vadiler, sirkler ve set göller bulunur, Milli parklar içinde hayvan çeşitliliği de bulunmakta.

Kaplıca ve İçmeler

Rize’de çeşitli hastalıkların tedavisine alternatif bir yöntem olarak tercih edilen kaplıcaları ve içmeleriyle termal turizmde önemli paya sahip durumda. Ayder Kaplıca Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Tesisleri doğal olarak ısınan renksiz, kokusuz, berrak sularıyla, bugün hizmet veriyor. Ridos Otel bünyesinde bulunan İkizdere Kaplıcası, doğal ısıya sahip iki kaplıca romatizma hastalıkları ve eklem ağrılarıyla tamamlayıcı tedavi olarak tercih edilmekte. Ridos Kaplıcaları yeni ve modern tesisleri ile hizmet sunmaya devam ediyor.

 İçme suları ile hizmet vermeye devam eden Rize’de mide, böbrek taşları, romatizman hastalıklara iyi geldiği düşünülen kent merkezine 20 km mesafede olan Andon Suyu bulunmakta. Yine İkizdere ilçesi Güneyce Köyü yakınlarında bulunan Şimşirli Köyü kara yolu kenarında Şimşirli içmeleri yer almakta.

Plajlar

Rize’de doğa turizminin yanı sıra kısa bir süre de olsa deniz turizmi yaşanmakta, Merkeze 16 km mesafede bulunan İyidere ilçesindeki Saraykoy Plajı ile 20 km mesafede bulunan Çayeli Aile plajı, Pazar ve Fındıklı ilçelerinde bulunan plajlar güneşli günlerde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmekte.

Bitki ve Hayvan Çeşitliliği

“Bir Tutkudur Karadeniz” doğası, yeşili ve mavisi ile tutku olmaya devam ediyor. Rize doğası, bitki örtüsü, yaylaları ve akar suları ile tüm endemik çeşit çiçekleri ile tutku olmaya da devam ediyor. Bol yağmur sularının yeşerttiği Rize’de kızılağaç, ladin, çam, sedir, kayın, meşe, ıhlamur, gürgen, kestane, köknar, yaban fındık gibi çok çeşit ağaç türleri ile  kardelen, yabanı, açelya, ormangülü, gökovan gibi çeşitli çiçek türleri ile Rize adeta gelin gibi süslemekte.

Kuş Gözlemciliği

Deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikteki dağlarda yaşayan ve göçebe olan kuşların izlenmesi, Türkiye’de sadece Rize’de yapılan İkizdere’nin yüksek kesimlerinde yapılan kuş gözlemciliği turizmi 2005 yılından beri yapılmakta. Kuş gözlemciliği turizmi ile birlikte yüksek kesimlerde ki floranın getirmiş olduğu güzellikteki doğa, her sezon aynı tarihte izlenmekte. Aynı zamanda fotoğrafçılığı da kuş gözlemciliği ile birlikte yapılmakta. Temmuz ve ağustos ayında doğu yönünden Rize’ye gelerek güneye; mart ayında ise aynı güzerhagi kullanarak Kafkas Dağları’na göç eden kuşlar için mükemmel bir ortam oluşur.

Doğa Fotoğrafçılığı

Her parçası bir kare fotoğraf oluşturan Rize’de tarihi güzelliklerin yanı sıra doğa fotoğrafçılığı da önemli. Rize, yeryüzünde ender bulunan doğa güzellikleri fotoğraf meraklıları için eşsiz kareler oluşturur. 3900 metreye varan Kaçkar’da ki bitki örtüsü ile gölleri ve hayvan türleri, yağmur bulutları ve yağmuru ile eşsiz güzellikler sunan Rize’den ilginç kareler ile ayrılmak mümkün.

Atmacasız Olmaz

Atmaca deyince Rize ve Rize’nin doğu ilçeleri akla gelir. Rizespor’un da logosu olan atmaca Rize’nin doğu ilçelerinde bir tutku haline geldi. Bir ara yasaklanan atmaca avcılığı yöre halkının ısrarı üzerine serbest bırakıldı. Pazar, Ardeşen, Hemşin, Fındıklı ve Ç.Hemşin ilçelerinde tutku haline gelen ‘Atmaca Avcılığı’ ile kış aylarında avcılık yapan yöre halkı özenle Atmacaları beslemekte. Atmacacılar Derneği kuran yöre halkının atmacaya olan tutkusu yıllardır sürmekte.

Rize Mimarisi

Her yörenin olduğu gibi Rize’de de yöresel mimari önemli. Son 50 yıldır yöre mimarisinden uzak kalan yöre halkı son yıllarda bu mimarı özelliklerine yeniden dönmeye başladı.

Rize mimarisi bodrum üzeri iki kattan oluşur, Bodrum kısmı kara taştan yapılarak üzerinde ahşap kolanlar ve kara taştan yapılan bazı bölmeler yerleştirilir. Bu konaklara aydınlatma bu bölmeler aracılığıyla yer verilir ve aydınlatmalar hayati önem taşır. Evlerin döşeme, pencere ve dolap kısımları ahşaptan oluşturulur.

Ç.Hemşin Evleri

Çamlıhemşin, Hemşin, Fındıklı ilçesinin iç kısımlarında oluşan Rize evleri tarihini Rus evlerinden almakta. Çarlık dönemi öncesinde Rusya’ya gurbete giden yöre halkı buralarda çalışırken kazandıkları ile kendi bölgelerinde inşa ettikleri evleri Rusya’da gördükleri evlere benzetmekteydi.  Büyük odaları, geniş salon ve dik çatıları ile kaya taşlarının üzerinde oturtulan evlerin alt katları seyisler için kullanılır ve o tarihlerde ilçelerde yapılan evlerde seyisler için evin bir bölümünde oluşturulan Asansör ile yemekler ve ihtiyaçlar iplere bağlanan sepet türleri ile Seyislere indirilirdi. Günümüzde Ç. Hemşin ilçesi Konaklar mahallesinde bu tür evlere rastlamak mümkün.

Rize’de Tarihi Camiler

Rize tarihine ışık tutan kültürel eserler arasında yer alan tarihi camiler bulunmakta. Bunlar arasında İslampaşa mahallesinde bulunan 1570 yıllarında İskender Caper Paşa tarafından yaptırılan ayıla ve kubbesi kuşun kaplanan ilk cami oluşu nedeniyle adı kurşunlu cami olarak anılmakta. Moloz taştan Dikdörtgen şeklinde yapılan camide 24 pencere bulunmakta.

Gülbahar Merkez Camii: Gülbahar mahallesinde yer alan camii Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun adına yaptırıldığı düşünülen caminin inşa tarihi bilinmemekte. Bugünkü caminin kitabesinde H. 1324 M. 1906 tarihi yer almakta. Gülbahar Camii 1952 yılında onarım geçirdi.

Sesli Kaya Camii: 1801 yılında yapılan cami bölgenin ahşap süslemeleri ile yapılmış, güzel örneklerden biridir. Kapının sağ ve sol tarafında Osmanlıca yazılar bulunmakta. İç mimarı tamamen ahşap işçilikten yapılmış olup bitkisel ve geometrik şekillerle süslenmiş durumda.

Işıklı Cami: Ardeşen ilçesi Işıklı Köyünde yer alan cami 1887 yılında yapılmış ve dikdörtgen şeklinde kesme taştan yapıldı. Kuzey cephesinde bulunan cemaat yerinin çatısı onarım gördü. Ahşap öğelerden süslenen caminin tavan ortasında yıldız motifi bir kubbesi olup kalem işi ile süsüdür.

Güneyce Hacı Şeyh Cami: İnce işçiliği gerektiren ahşap oyma çalışmalarıyla bezeli ve hala günlük kullanımda olan ahşap camiler İkizdere “nin en önemli ziyaret noktalarındadır. Güneyce köyünde bulunan cami H.1304. M. 1887 Tarihlerinde inşa edilmiştir. Ahşap süsleme açısından hayli zengin bir örnek.

Hacı Şeyh Cami: Giriş kapısında 1304 Bilal Usta yazan caminin alt katı taştan üst kat ise ahşaptan yapılan cami, formlu pencereler korkuluklar ile kapatılmış. Minber, mihrap ve vaiz kürsüsü tamamen ahşaptan oluşmakta.

Şimşirli Cami: Alt kat kesme taştan, üst kat ise ahşaptan oluşmakta. Giriş kapısı çevresinde lale motifleri bulunmakta. Aynalık kısmında ise lale ve bitkisel motifler bulunmakta.

Hüseyin Hoca Köyü Cami: Kalkandere Hüseyin hoca köyünde bulunan tarihi cami Of ilçesi Keler köyünden sökülerek Kalkandere’ye getirildi. Tarih kokan camiinin H. 1250 tarihinde olduğu tahmin edilmekte. Bitkisel ve geometrik motifler yer almakta.

Sesli Kaya Köyü Cami: Ardeşen ilçesi Sesli Kaya Köyü’nde bulunan caminin 1801 yılında yapıldığı bilinmekte. Giriş kapısının sağ ve sol tarafında Osmanlıca yazılar bulunmakta. Tavanda iç kalem işi ile süslü kubbe bulunmakta, kubbeye geçişte ise kademeli olarak verilmiş olup ahşap işçiğe sahiptir.

YARIN: TARİHİ KÖPRÜLER

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE