• 28 Mart 2024 Perşembe
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    28 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Ricania istilası başladı

İstilacı kelebek ricania, vatandaşın kâbusu olmaya devam ediyor

Ricania istilası başladı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yıllardır baş gösteren ricania simülans halk tarafından belirlenen ismiyle istilacı kelebek; çay ve bahçelerde yavru aşamasında, kendini göstermeye başladı.

-Vatandaşlar istilası gittikçe yaygınlaşan Ricania Simülans için her hangi bir çalışmanın yapılmamasına tepki göstererek “ Devlet kendi sebze ve ürünümüzü kendimiz yetiştirmemizi istiyor, ancak çay bahçesine kadar inen bu kelebekler, tüm ürünlerimizi yok etti, bir önlem alınması gerekiyor” denildi.

Özlem ÇETİN

Rize: 2006’dan bu yana üreticinin kâbusu haline gelen istilacı kelebekler vatandaşı kan ağlatıyor. Kış aylarında yaprakların altına beyaz olarak bırakılan yavrular, haziran ayının gelmesiyle kendini göstermeye başladı. Yavru aşamasında sarı, olgunluk aşamasında kahverengini alan kelebekler, vatandaşın korlu rüyası oldu.

Çay ve fasulyeyi kurutuyor

Yerleştikleri bitkinin suyunu emen ricania simülans daha sonra bitkinin üzerine yapışkan bir sıvı bırakıyor. Bıraktığı bu sıvı güneş ışığına maruz kalınca bitkinin kuruması kaçınılmaz oluyor. Fasulyenin yeni oluşmaya başladığı şu günlerde fasulye bitkisinin hem yaprakları hem de ürünleri kurumaya başladı. Özellikle taze bitkileri seçen ricania simülans oluşum aşamasında bitkilerin suyunu emip kurutuyor. Zirai olarak henüz bir gelişmenin getirilmediği istilacı kelebeklerden vatandaş şikâyetçi. Özellikle çay bahçelerinde kesik çayın taze filizlerine yerleşen istilacılar çay üreticisinin ürününü tehdit etmekle birlikte çayı susuz bırakıp vatandaşta alerjik reaksiyonlara da sebep oluyor.

Her yıl gittikçe artıyor

Her yıl istilacı kelebeklerin artışta olduğunu kaydeden üretici, eğer bir uygulama veya yöntem gelinmezse bahçelerde bir tane bile bitki yetişmeyeceğini belirterek çay yapraklarını kurutup kırmızı lekeler bıraktığını kaydetti.

Çözüm getirilmeli

İdeaya göre özellikle Batum’dan gelen meyve fideleriyle Karadeniz’e ulaşan ricania simülans için henüz geçerli bir çözüm uygulanmadı. Vatandaş zirai bir uygulamanın yanında ricania türüne karşı kalıcı bir çözüm istiyor.

Vatandaş rahatsız

Vatandaşlar istilası gittikçe yaygınlaşan Ricania Simülans için her hangi bir çalışmanın yapılmamasına tepki göstererek “ Devlet kendi sebze ve ürünümüzü kendimiz yetiştirmemizi istiyor, ancak çay bahçesine kadar inen bu kelebekler, tüm ürünlerimizi yok etti, bir önlem alınması gerekiyor” dedi.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE