• 19 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    19 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Pileki yolu turizme hazır

-İyidere Kaymakamı Orhan Altun, turizmden gerekli payı alacaklarını belirtti.

Pileki yolu turizme hazır

-İyidere Kaymakamı Orhan Altun ilçenin en büyük turizm vadisi olan Vasanda mevkiinin Nisan ayında hizmete gireceğini söyledi.

Esin BAYRAK

RİZE: İyidere ilçesinin turizm değerlerinden biri olan Pileki Mağarası yaya yolu uzun uğraşlar sonucunda Nisan ayında hizmete girecek.

Tarihi 300 yıla dayanan ve insanların taştan ekmeğini çıkardığı Pileki Mağarası uzun uğraşlar sonucunda hizmete açılmıştı. Tarih boyunca insanların sırtlarında taşıdıkları ve sahile ulaştırdıkları pilekileri satarak haftalık veya aylık ihtiyaçlarını alıyordu.

Mağaranın bir bölümü boşaltılarak turizmin hizmetine açılmasının ardından Pileki mağarasının yolunun dik olması ve turizme yeterli hizmet verememesi üzerine geliştirilen proje ile yaya yolu yapıldı.

Seyir yolu bitti

İlçe Kaymakamı Orhan Altun uzun uğraşlar sonucunda Pileki Mağarasında üretilen pilekilerin insanların sırtında taşınarak sahile ulaştığını belirterek “ Tarih boyu insanlarımız pilekileri sırtında taşıyarak yaya olarak sahile indiriyordu. Bu yaya yolunu betonlayarak 2 buçuk kilometrelik yolu turizmin hizmetine açıyoruz. Yol üzerinde ırmak boyu uzanan yaya yolu artık Nisan ayında turizmin hizmetine açılacak. Yine yol boyunca taş değirmen, şelale ve piknik alanları yaptık. Yerli ve yabancı turistler bu yolu kullanarak Pileki Mağarası’na ulaşacaklar. Aynı zamanda buralarda yaptığımız piknik alanlarında dinlenip piknik yapabilecekler” dedi.

2 Milyon TL harcandı

Kaymakam Orhan Altun “İyidere’mizin en büyük turizm vadisi olan Vasanda mevki Leylek boğazı Vadisi adeta turizm cenneti oluyor.  Yaklaşık 2 milyon TL mal olan sosyal donatı, patika yollar, tarihi su değirmenleri, restoranlar ve mesire alanlarını  da içinde barındıran bu tesislerimize ek olarak gelen turistlerimize adrenalini dolu bir vakit geçirmesi için başta   zıpline olmak üzere ATV , golf,  elektrikli faytonlar , akülü cıncır tarzı araçlarında bulunduğu harika bir tesis oluşturulmakta. 2019   Nisan ayında açılması planlanan bu güzel tesisimiz  başta Rize’miz olmak üzere diğer şehirlerden gelen yerli be yapancı turistlerimize hizmet verecektir. Şu ana kadar 2 milyon harcandı, harcamaya da devam ediyor. Projemize kültür turizm bakanlığı Çevre şehir bakanlığı ve İyidere’miz iş adamı Niyazi Mete destekleri ile adeta bir konsorsiyum oluşturularak Bu proje kaymakamlığımızın proje ekibi tarafından hayata geçirmiştir” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE