• 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    25 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Okul kantinlerine dikkat!

Okul kantinimi süper marketmi ?yok yok kantinlerimizde.

Okul kantinlerine dikkat!

Esin Bayrak

Okullar açıldı. Bu dönemde çocukların dengeli ve düzenli beslenmesi okul başarısı ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleşmesi açısından çok önemli. Yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların dikkat süreleri kısalmakta, algılamaları azalmakta, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları gelişmekte, okulda devamsızlık süreleri uzamakta, okul başarıları düşmekte. Hepimiz çocuklarımızın en iyi şekilde beslenmesi konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Peki, okul ortamında çocuklarımızı kontrol edebiliyor muyuz? Okula gönderdiğimiz çocuklarımızın okulda yediği içtiği şeylerle ilgileniyor muyuz? Okul çağında çocuğu olan velilerin çocuklarının sağlık durumlarını, beslenmelerini ve davranışlarını sürekli takip etmesi çok önemli.

 Çocuklarımızın sağlıklı ve dengeli beslenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kantinlere konulan kurallara uygun gıda ve içeceklerin satılması.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği” ile bu tip işyerlerini işleten kişilerin gıda güvenilirliğinin temininde temel sorumlulukları hüküm altına alındı. Bu yönetmelik, okullarda faaliyet gösteren işletmelerin uyması gereken özel hijyen gerekliliklerini veriyor. Üretimde kullanılan ekipman hijyeni, personel hijyeni, kullanılan su, havalandırma, aydınlatma, atık su ve kanalizasyon sistemleri, kullanılan dezenfeksiyon maddeleri, hammadde alımı, depolanması, gıdanın hazırlanması, pişirilmesi, muhafazası, dondurulması, çözündürülmesi, taşınması, servisi, satışı, kullanılan ambalaj materyalleri ile ilgili tüm kurallar bu yönetmelikte yer alıyor. “Okul Kantinleri İçin Hijyen Kılavuzu”  ile de bu yönetmeliğin uygulama detayları verilmiş.

Tüm bu çalışmaların temelinde çocuklarımızın sağlıklı yetiştirilmesi yatıyor. Sağlıksız beslenmenin birçok hastalığa bağlı riskleri arttırdığını biliyoruz. Yetişkinlik döneminde sıklıkla görülen bazı kronik

hastalıkların çocukluk çağında yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olduğunu bilim adamları sürekli rapor ediyor. Çocukluk çağında bu hastalıklardan özellikle obezite gündemimizde.

Tüm bu risklerden çocuklarımızı korumak amacıyla getirilen okul kantinleri ile ilgili kısıtlamalar yeterli değil şüphesiz ki. Bu kısıtlamalara uyulup uyulmadığının denetlenmesi, kantin çalışanlarının eğitilmesi ve çocukların gıda seçimi konusunda davranış değişikliği ve bilinç kazanması çok önemli. Bu aşamada okul kantinlerinden beslenen çocuklarımızı yönlendirmek açısından öğretmenlere ve velilere de büyük görev düşüyor. maalesef ki okul yönetimi kantin işletenleri hiç uyarmıyor kontrol etmiyor her okul açıldığında biz veliler çoçuklarımızı uyarıyoruz adı üzerinde bunlar çoçuk görünce canları çekip alıyor yada arkadaşlarından biri de alsa canı çekiyor buna biz değil okul yönetimi el koymalı müsaade etmemeli kantinlerde satışlarına. buna müsaade ediliyorsa insanın aklına herşey geliyor okul yönetiminle kantinciler   İşbirlikçi diye mi diye?

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE