• 26 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Okul Öncesi Sancı

Okulların açılmasına bir hafta kala öğrenci velilerine çarşaf listeleri atılmaya başladı.

Okul Öncesi Sancı

2018-2019 eğitim öğretim yılı 17 Eylül Pazartesi günü açılacak. Ücretsiz eğitimin öğrenci velilerine whatsaap yoluyla kırtasiye malzemeleri atılmaya başladı. Boyut boyut defterler, silgiler, boyalar, kâğıtlar velileri şaşırtmaya ve cebini yakmaya hazırlanıyor.

Rize: Yaz tatilinin sona ermesine bir hafta kala öğrenciler okul heyecanı yaşarken veliler okul hazırlığı için kara kara düşünmeye başladı.

Ücretsiz eğitim

Rize’de geçtiğimiz yılda 56 bin öğrenci eğitim gördü. Eğitimin başlamasına ramak kalınan şu günlerde öğrenci velileri whatsaap yoluyla ulaşan çarşaf listeler karşısında kara kara düşünmeye başladı. Okul aidatları, kırtasiye malzemeleri derken çocuklarının iyi bir eğitim görmesi adına uğraşan vatandaşlar “ Daha bir çocuğun listeler dolusu masraflarıyla nasıl başa çıkacağımızı düşünürken 3 çocuk yapın sloganı 4’e çıkarıldı. Peki, çocukların masraflarını kim sağlayacak?” denildi.

Okul masraflarına kur zammı

Okulların açılmasına kısa bir süre kala öğrenci velilerini saran alışveriş telaşı cep yakıyor. Kalemden, çantaya kadar birçok kırtasiye ürünlerine kur zammı eklendi. Geçen sene 8 liraya satılan 500'lü A4 fotokopi kâğıdı 20 liraya çıktı.

Ders zilinin çalmasına yakın bir süre kalan veliler bir yandan kırtasiye masraflarını düşünürken diğer yandan servis ücretlerini, okul kıyafetlerini ve diğer giderler içinde harıl harıl düşünmeye başladı.

‘Okul masrafları yüzde 26.65 arttı’

Okul giderlerine eklenen kur zammı ile okul masraflarında 26.65’lik bir artış yaşandı. Eğitim İş Sendikasının yaptığı araştırmaya ve açıklama şöyle:  “17 Eylül 2018 tarihinde okulların açılacak olması ile birlikte, birçok ailenin bütçesine, okula başlangıç giderleri ağır bir yük getirecek. Eğitim-İş olarak yaptığımız araştırma, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselere başlayacak öğrencilerin okula başlangıç maliyetlerini objektif olarak ortaya çıkarıldı. Araştırma sosyo-ekonomik düzeyi farklı üç bölgede yapıldı.  2018-2019 eğitim öğretim yılında; Okulöncesi eğitime başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 1052,66 TL’dir. Geçtiğimiz yıla göre, artış oranı yüzde 35,20, ilkokul 1’inci sınıfa başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 1624,50 TL’dir. Geçtiğimiz yıla göre, artış oranı yüzde 27,16, ortaokula başlayan öğrencinin başlangıç gideri 1700,78 TL’dir. Geçtiğimiz yıla göre, artış oranı yüzde 34,23, liseye başlayan öğrencinin ise 1829,98 TL’dir. Geçtiğimiz yıla göre, artış oranı yüzde22,03 oranında bir artış gözlemlenmiştir. Anayasanın 42’nci maddesine göre, temel eğitim, tüm vatandaşlarımıza eşit ve parasız olmalıdır. Sosyal Devlet anlayışı gereği, ülkemizdeki tüm çocuklara eşit şart ve olanaklarda eğitim almalarını sağlayacak ortamlar hazırlamalıdır. Bir yandan okula başlama maliyetleri artarken, diğer yandan Devlet okullarında niteliğin düşmesi nedeniyle özel okullara olan rağbet artmıştır. Veliler nitelikli eğitim için özel okullara neredeyse zorunlu olarak kayıt yaptırmaktadır”

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE