• 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    27 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

‘Modern bir Rize bırakmak istiyorum’

-Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, gelecek nesle iyi bir Rize bırakmak istediklerini söyledi.

‘Modern bir Rize bırakmak istiyorum’

Özlem ÇETİN

-Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap tek eksiğinin STK’lar ile istişare içinde olmadıkları, bu eksikliği hissettiklerini belirterek “ Rize hepimizin, birlikte ilimizi büyütmek zorundayız. Gelecek neslimize daha modern, daha alt yapısı hazır bir Rize bırakmak istiyoruz” dedi.

-Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap son ekonomik krizden önce Avrupa’nın Türkiye’ye bakış açısının değişik olduğunu belirterek “ Katıldığım AB yerel yönetimler toplantısında farklılığı hissettim. Ülkemize bakış açısı çok değişti” dedi.

RİZE: Tek Bayrak Gazetesini ziyaret eden ve Rize ile ilgili düşüncelerini açıklayan Belediye Başkanı Reşat Kasap gelecek nesle iyi bir Rize bırakmak istediklerini belirtti.

     Tek Bayrak Gazetesini ziyaret eden ve gazete ekibi ile birlikte sohbet eden Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap Rize ile ilgili düşüncelerini gazete de paylaştı.

 Kasap açıklamasında “ Biz zannediyoruz ki sadece biz ülke olarak zor durumdayız, bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. Avrupa’nın tamamı böyle. Dünya genelde de baktığınızda aslında karmaşık bir süreçten geçiyoruz. Gerçekten sıkıntılı ve gergin bir zamandayız. Tabi bu durumun çeşitli sebepleri vardır. Sonuçta belediye yöneticisi olarak uluslararası bir platforma katılmış olmamdan dolayı bu değerlendirmeleri yapıyorum. Fransa’da bilim adamlarının ve sektörlerin katılacağı bir grev yapılacak. Benzin örneğin 1.1’den 1.5’e çıktı Fransa’da bu durumla ilgili hemen harekete geçildi. İşsizlik ve göç olayları yani toplumu gerginleştirme aşamasına getirmiş.  O yüzden yabancı düşmanlığı islamafobi diye ifade edilen özellikle Türklere ve Müslümanlara yönelik olumsuz bakış açıları olduğunu fakat daha genele yayıldığını gördüm.  Yani bu fobi daha çok yabancı düşmanlığına dönüştü. Biz onlarla birebir zaman içerisinde; onlar birbirleriyle bu yabancılaşma olayını çözecekler. Türkiye yaşadığımız bu sıkıntılı atmosferi üzerinden atma sürecinde olduğunu görüyorum ve dünyadaki bu kaotik süreçte Avrupa bu kargaşayı fırsata dönüştürebilecek bilgi ve birikime sahip. Bu durumda iş gücü önemli bir yer tutuyor. Avrupa bu konuda ne kadar ileri seviyede olsa da bazı sektörlerde eleman sıkıntısı yaşıyor. Bu açıdan dışarıdan gelecek tekliflere de seçici davranmalıyız” dedi.

Avrupa bizi anladı’

Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap açıklamasında “Yerel Yönetimler Avrupa Komisyonu 35’inci kurul çerçevesinde ifade edilen tabir bütün özellikle vurgulanan yolsuzluklara karşı, adam kayırma gibi konularda komisyonun öneriler ve alınması gereken tedbirleri tartışılıyor.

Amerika’nın bütün Avrupa üzerinde bir baskınlığı mevcut. Dolar’ın Euro üzerinde aşırı değerlendirmesi söz konusu var. Bütün Avrupa üzerinde bizimki kadar olmasa da bir pahalılık söz konusu. Politikalara göre yerel yöneticilerin davranışlarını anlıyorsunuz. Amerika’nın Türkiye üzerinde yaptığı uygulamayı onaylanmadığını konseydeki diğer Avrupalı yerel yöneticilerden de gördük. Yılda yaklaşık iki defa bu konseye gidiyoruz ilk defa Türkiye’nin olumsuz bir şekilde ifade edilmediği bir toplantıya rastladık. Genel kurulda Türkiye’ye yönelik olumsuz bir konu geçmedi. ABD’nin Avrupa üzerinde de oluşturduğu o baskı ile Türkiye’nin de durumunu anlamış oldular. Türkiye’nin yanında olmaları gerektiğini hissetiler. Ekonomik, siyasi anlamda dağılmış bir Türkiye’yi görmek hiçbir zaman Avrupa’nın istediği bir durum olmaz. Mesela bugün Suriye’de gerçekleşen olaylarla birlikte cereyan eden göç olgusuyla nasıl ki Türkiye çaba içindeyse bugün de Türkiye’nin olumsuz bir durumda karşılaşmasını kendilerine bir uğraş olarak göreceklerdir. Türkiye idare etsin anlayışı hâkim. Kendi ihtiyaçları kendi taleplerine yardımcı olacak kadar Türkiye’nin iyi olmasını isterler. Tabi Türkiye’nin yanında olmalarının en büyük sebebi kendi çıkarları oldu” dedi.

Acil durumlara hazırız

Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap açıklamasında “Biz belediyeciliğe başladığımız zamanda bütün araç gereçler eskiydi, bütün her şeye sıfırdan başladık, araçları yeniledik. Bu kadar yağmur yağdı, her yeri sel basıyor, Rize merkezde 4 buçuk yıldır büyük bir sel olayı yaşamadık. Tek sebebi bizim bu kurduğumuz sistemden kaynaklı. Acil yardım merkezimiz ve kriz masamız var. Burada konuyu ilgilendiren bütün arkadaşlarımız bu konuda görevlerini çok iyi biliyorlar. Diyelim ki gecenin üçünde çok büyük bir sağanak yağmuruyla karşı karşıya kaldık, hemen yeterli uyarılar yapılıyor. Selde en önemli tedbirlerden biri köprülerin altının açık olunmasının kontrolüdür. Türkiye’nin her yanındaki sel baskınlarının birinci sebebi budur. Kar içinde aynı şey geçerli bütün tedbirleri almaya çalışırız tabi kolay mı değil. Yaşanacakları asgariye çekme konusunda çabalıyoruz. Araç gereç konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Açık havaların ve yoğun kış şartının yaşanmaması sebebiyle birçok projemize ara veremden devam ettik” dedi.

Meydan Projemiz bitmek üzere’

    Kasap çalışmalarla ilgili açıklamasında “Meydan Projemiz bitme aşamasında. 3 -5 içerisinde kaba inşaatı bitiyor ve ince işlerine geçilecek.  metre karelik bir alanda eski adliyenin alanı mevcuttu. Ticari alanda kullanılabilmesi için belediyeden satın almıştık. Kamuoyuyla henüz paylaşmadık, görüşmelerimiz devam ediyor; ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, bir fiil öneride bulundu. O bölümü çayla olarak kullanıma açılmasını istedi fakat kesin bir durum yok. Bir kısmı da millet kıraathanesi olarak düşünülüyor. Rize’de ÇAYKUR’un ürünlerini satacak elle tutulur bir mekân yok. O açıdan burası güzel bir değerlendirme olur.  Orta Cami’nin taşında süreci tamamlandı. İç ve çevre düzenlemeleri yapılıyor. Yeniköy’de hemen Timya Vadisi’nin yanında çok güzel bir yeni Orta Camimiz oldu. Caminin adı değişmeyecek. Terminalin yanındaki parkımız bitmek üzere. Oradaki parkımız yeni bir konsepte yapılıyor. Hem çocukların spor faaliyetleri yapabilecekleri parkurlar var. 

Pazar Caddesi yol projesinin tamamı bitti. Kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Onun dışında yolun güzergâhı, ihalesi hepsi kesinleşti. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün onayından geçti” dedi.

Vizyonumuz büyük’

Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap “2023 vizyonu ve hedefi içerinde olan bir sürü projemiz var. Batıpark, Isırlık, teleferik gibi projelerin birçoğu aynı anda devam ediyor. Rize’yi geleceğe taşıma noktasında bizim en büyük gözde projemiz Rize 2053. Bu proje ile gelecek 30 yılın Rize’sini genel anlamda yol haritasını belirlemek çabasındayız. Biz yaklaşık iki yıldır kent planlamasını yaparak hedeflerimize yaklaşmayı hedefledik. İmar planı çok yakın zamanda tamamlanacak. Şehrin hem estetik hem de gelişme açısından şehrin görüntüsünü konu alan bir çalışmadır. Çocuklara ve gençlere yönelik olarak Rize 2053’ü hissettirmek arzusu içindeyiz. Akıllı kent dediğimiz bir kent ortamının teknoloji ve bilgi ile yönetilmesidir. Aslında birçok hizmete akıllı kent formatında şu an da veriliyor. Örneğin park alanının sulanmasını park kendini devreye sokarak sulayabilecek, tabi bunlar basit örnekler.

Rize Belediyesi kurumsal anlamda çalışan bir kuruluştur tamamıyla kurallar benimsenerek hareket edilir. Daha iyiye ulaşmak için danışmalarımız devam edecek. Çalışmalarımız çerçevesinde eşit hareket edilir. Kurumsal kimliğimizi belediye çerçevesinde oluşturduk

Göreve ilk geldiğim zamanda yapmak istediğim mesela şimdi cumhurbaşkanı Erdoğan yapıyor bunu; sektörlerde çeşitli kurullar kuruyor. Danışma kurulları sayesinde görüş, öneri ve eleştirilerini alarak daha iyi bir vizyon belirlenir. Biz bunu bu şekilde yapamadık fakat kent konseyi oluşturarak bu durumu gidermeye çalıştık. Kent konseyinin de kendine göre bir çalışma prosedürü var. Ben belediye odaklı olmasını istedim fakat bunu çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleştiremedim. Ortak fikir ve ortak akıl konusunda bu istediğim olsaydı; daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

Ortak akıl önemli

Kasap “Bireysel diyaloglar daha fazla oluştu. Bireysel diyaloglarda topluma yetişmede yeterli olmadı. Yaklaşık 2 yıldır gündemde olan rahmetli Ekrem Orhon’un ilk dolgu alanı olarak bilinen yerde yapılan bölgede zaman zaman binaların üzerinde bozulmalar oldu. Bunun üzerine bütün Rizeli siyasiler ve vekillerle bir rapor belirlendi. Mehmet Özhaseki bir buçuk ay sonra Rize’ye geldi. Konuyla ilgili araştırmalar yaptı. Daha sonrasında valilikten, kültür merkezine kadar belediye blokları da dahil cumhuriyet caddesine kadar o bölüm kentsel dönüşüme tabi tutularak en fazla 5 kat halinde konutlarla giriş katları iş yerleri olacak şekilde yol haritası çizildi. Tabi bu proje uzun yılları bünyesinde barındıran bir proje.

Salarha Tüneli Dalyan tarında çıkış noktasında bazı sıkıntılar vardı. O sıkıntılar giderilemediği için diğer taraftaki alan kamulaştırması yönündeki çalışmaları devam ediyor. Çok fazla bir zaman kalmadı, kamulaştırma yolu da bitince çevre yoluna bağlanacak. Tünel içindeki çalışmalar zaman alacak ve kullanıma açılacak” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE