• 28 Mart 2024 Perşembe
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    28 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Lütfen Suyumuzu Koruyalım!

Havaların ısınması ve yağmurlarda artmasıyla son günlerde Rize ve bölgesi genelinde içme suyuyla buluşabilen hastalıklarda kısmi artışlar gözlemlendi.

Lütfen Suyumuzu Koruyalım!

 Rize İl Sağlık Müdürlüğünce mahalle, köy denetimleri ve izlemlerde özellikle su depolarının birçoğunun içlerinin fayans vb. olmadığı, havalandırma bacalarının bulunmadığı, depo kapaklarının açılmaması için betonlandığı tespit edildi. Tüm bu durumların çok daha kötüsü uzun süre depolar temizlenmediğinden depo diplerinde ciddi miktarda çamur oluştuğu ve havasız kaldığından dolayı da kokuştuğu görüldü. Böylesi uygunsuz depoda bekleyen suyun ne kadar temiz olursa olsun kirlenmemesi mümkün değil. Yine fare gibi kemirgen hayvanların kendileri veya son derece tehlikeli olan idrarları da bu tür korunaksız, bakımsız sularla temas edebilme ihtimali saptandı. Dolayısıyla bu suyu kullanan vatandaşların hastalanmaması kaçınılmaz olduğu tespit edildi

“Lüften su depolarımızı temizleyelim”

Son derece önemli olan konuyla ilgili tüm mahalle ve köy depo içlerinin en azından iki ayda bir temizlenmesi vatandaşlara yapılacak en büyük görev ve hizmetlerin başında geliyor. Rize İl Sağlık Müdürü Tepe konuyla ilgili şunları kaydetti: “ Tüm kıymetli muhtarlarımızı mahalle ve köy halkı ile birlikte su depolarını temizlemeye davet ediyoruz. Muhtarlarımız talep ettiği takdirde de merkez ve ilçelerimizde bulunan çevre sağlığı teknisyenlerimiz temizlik çalışmalarına katılıp teknik destek vereceklerdir. Unutulmamalıdır ki köyün, mahallenin suyunun temizliği yolunun asfalt ve betonunun durumundan çok daha önemlidir. İlimizin büyük kısmına hitap eden andon içme suyu şebekesi ise düzenli bir şekilde arıtılıp klorlandığından dolayı güvenilir, temiz içme suyudur. Vatandaşlarımız bu şebeke suyunu güvenle kullanabilirler. Müdürlüğümüzce sürekli kontrol analizleri yapılan bu su temiz olmasına rağmen yine de su kesintilerinden sonra ilk gelen suyun kullanılmaması için vatandaşlarımızı uyarıyoruz, çünkü şebekede olabilecek çatlaklar boru içi suyun boşalması durumunda negatif basınç oluşturarak boru dışındaki çevresel suyu boru içine çekilmesine sebep olacaktır. Yine site ve apartman depolarının kullanılması durumunda bunların da düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekmekte olup bina sakinlerimizin özellikle yöneticilerini bu konuda uyarmaya ve teşvik etmeye davet ediyoruz. Su sağlığıyla ilgili yapılacak her türlü iyileştirme çalışmalarında İl Sağlık Müdürlüğü ilgili tüm personeli ve imkânları ile yönetici, muhtar ve vatandaşlarımızın yanında olacaktır. Sorumlu yönetici, muhtar ve vatandaşlarımızı bu konuda seferberliğe davet ediyoruz.”

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE