• 29 Mart 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Kültür merkezi doldu taştı

-RİMER Başkanı Bülent Koç Rizeli sanatçılara sahip çıkacaklarını belirterek “ Geçmişimizi yaşatmak bizim görevimiz, gelecek nesillerimiz tarihimizi bilmeli ve o insanlarımıza sahip çıkmalı, tarihini ve geçmişini bilmeyen insanlar gelecekten umut bekleyemezler” dedi. -30 Yıl önce Rize de Belediye Başkanlığı yaptığını belirten Bülent Koç “ Belediye başkanlığı hizmet kapısıdır, burada ayrımcılık olamaz, bu koltuk iğneli bir koltuktur ve her taraftan iğneler batmaya başlar, bu koltuğun tek özelliği tarafsız hizmet etmektir” dedi.

Kültür merkezi doldu taştı

RİZE: RİMER Tarafından organize edilen ve Kültür Merkezi salonunda resim sergisinin açılışının ardından verilen konserde salonda yer kalmadı.

     İstanbul da bulunan Rizeliler tarafından kurulan ve Rizelileri bir araya toplayan RİMER Rize kültürünü ve geleneklerini yaşatmaya devam ediyor.

    Rize kültüründe yer alan her türlü ürüne sahip çıkan RİMER Rize de açtığı sergide, Rize doğa Resimlerinin yanı sıra, Rize kültüründe yer alan giysi çeşitleri, Çinicilik, bakır işlemeciliği, el örgüleri, Cam işlemeciliği el sanatları sergisi gezildi.

     Salon dolup taştı

Kültür Merkezi büyük salonda yapılan konser halka ücretsiz olarak verildi, RİMER tarafından organize edilen ve Rizeli Hasan Fehmi Sözer’inin bestelerinin yer aldığı konserde ağırlıklı olarak Rizeli sanatçılar yer aldı. Müzik orkestrasının kurulmasının ardından sahnede 31sanatçı yer aldı.

    Rizeli orkestra şefi Ayşe Mumcu’nun yönettiği konserde Karadeniz türküleri ve şarkıları yer aldı. Yöresel türkülerin yer aldığı konserde salonun iki katının dolması nedeniyle merdivenlerde müzik severler konseri izledi.

        Solon doldu

Uzun süredir Rize de konser tarzı her hangi bir program olmaması nedeniyle RİMER tarafından organize edilen ve 31 sanatçı ile 112 saz ekibinin yer aldığı Hasan Fehmi Sözeri’yi anma konserinde Rizeli sanatçının türkü ve şarkıları söylendi.

    Kültür Merkezi büyük salonda organize edilen ve RİMER in üstlendiği Rizeli sanatçı Hasan Fehmi Sözeri’yi anma programında salon üst ve alt tıka basa doldu. Salonun dolması ile birlikte merdivenlerde çok sayıda Rizeli yer aldı.

     KOÇ” Kültürümüze sahip çıkacağız”

Bir dönem Rize Belediye Başkanlığı yapan RİMER Başkanı Bülent Koç yaptığı konuşmada Hasan Fehmi Sözeri’yi anarak çıktıkları yolda sanatçıyı yaşatmak istediklerini belirterek “ Rizeli sanatçımız 49 yaşında hayatını kaybetti. 100 e yakın eseri bulunmakta, 80 bestesi ve bunların 53 ü kendisine ait. Kültürümüzde vefalı olmak var, Rizeli tarihe imza atan insanlarımızı geleceğe taşımak zorundayız. Gençliğimiz tarihini ve büyüklerini tanımalı, bu amaçla çıktığımız bu yolda, kültürümüzde yer alan çinicilik, mozaik işleme, Bardak işleme, Bakırcılık, dokumacılık, triko ve birçok kültürümüzü yaşatmak istiyoruz. İstanbul Göztepe de bu alanlarda kurslar açtık, İstanbul da 56 tane Rize dernekleri bulunmakta ve maalesef birçoğu sadece ismi ile bilinmekte, tabii bunlar arasında aktif olanlarda var, STK ların göreve her zaman ön planda olmak olmalı. Geçmişi yaşayan insanlarımızın şivelerini ön plana tutmalıyız. Rizeliler olarak il dışında yaşarken Rize’nin hasretini çekiyoruz, bu hasretimizi kendi kültürümüzü yaşatarak gideriyoruz” dedi.

       Belediye Başkanlığı yaptım

30 Yıl önce Rize de belediye başkanlığı yaptığını belirten Koç” Belediye Başkanlığı makamı ve koltuğu iğneli bir koltuktur, buna her taraftan iğne batırılır. Hizmette taraf olmak asla olmamalı, hizmet tarafsızlık ile yürür, dileğim Rize de başkanlık yapacak olan hemşerimiz bunu dikkate alır” dedi.

      Kültür merkezinde verilen konserin ardından katılımcılara plaketler verildi.

    

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE