• 29 Mart 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Kiraların artması esnafı zor duruma bıraktı

Rize`de deniz dolgusu üzerine yapılan ve korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 23 hektarlık alandaki 118 dükkân, 174 ofis ve 60 konutta kentsel dönüşüm başladı. İş yeri ve dükkânların ağırlıklı olduğu alanda başlayan proje ile birlikte kiralık iş yeri arayanların sayısı artınca kentte kiralarda bir anda yüzde 100`ü bulan oranlarda artış yaşandı.

Kiraların artması esnafı zor duruma bıraktı

 HABER MERKEZİ
RİZE: Şehir merkezinde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlaması ile birlikte iş yerlerini boşaltmaya başlayan esnaflar yer bulmakta zorlanıyor.
Rize'de, 1960'lı yılların ortalarında, dönemin Belediye Başkanı Ekrem Orhon tarafından deniz dolgusu başlatıldı. Şehir merkezinin yaklaşık 3'te 1'ini oluşturan dolgu alanı üzerinde ilk etapta 3 kat halinde yapı izni verildi, ancak geçen sürede, dolgu alanına yüksek katlı binalar inşa edildi. Bugüne kadar aralarında valilik, belediye başkanlığı, kültür merkezi, adliye gibi kamu kurumlarının da yer aldığı çok sayıda binanın inşa edildiği alanda yaklaşık 70 bin kişi yaşıyor.
     Yıkımlar başladı
Kentte, 173 bin metrekarelik dolgu alanında korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 4 bin 174 bağımsız yapıda kentsel dönüşüm projesi için harekete geçildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Rize Belediyesi'nce yürütülen çalışma ile daha az katlı, kentin kültürüne ve mimarisine uygun yapılar inşa edilecek. Azaltılacak yapı yoğunluğu Salarha beldesinde 52 bin metrekare ile Yağlıtaş Mahallesi'nde 207 bin metrekarelik iki yeni rezerv alanına taşınacak. Projede ilk etapta yıkılacak belediye bloklarının bulunduğu 23 hektarlık alandaki 118 dükkân, 174 ofis ve 60 konutta kentsel dönüşüm gerçekleştirilecek.


       Fırsatçılık başladı
İş yeri ve dükkânların ağırlıklı olduğu alanda başlayan proje ile kiralık iş yeri arayanların sayısının arttığı kentte kiralarda bir anda yüzde 100 aşan oranlarda artış yaşandı. Bazı iş yerlerinde ise bu artış oranı yüzde 150'yi buldu. Kentte çok sayıda esnaf da merkezi caddelerde yer bulamadı. Yüksek kira bedelleri nedeniyle bazı dükkân sahipleri geçici dükkân kiralama yerine proje tamamlanıncaya kadar iş yerini kapalı tutmaya karar verdi.


        Bu bir fırsatçılık
Kentsel dönüşüm nedeniyle iş yerlerini taşımak zorunda kalan esnaflar iş yerlerinin taşınacağının duyulması ile birlikte bazı dükkân sahiplerinin bunu fırsat bilerek iş yeri kiralarını artırdığını belirttiler. İş yerlerini boşaltan esnaflar “ Bunun adı fırsatçılık, başka yorumu yok, Merkezde boş dükkân sayısı az olmakla birlikte bazı iş yeri sahipleri de bunu fırsata çevirmek istiyor. Burada vicdan değil, cüzdan konuşturuluyor. İnsanları bu zor durum karşısında idare etmek gerekirken pandemi döneminde esnafın iş yapamayacağını bile bile bu tür davranışların doğru olmadığını düşünüyoruz. Küçük bir şehirde böylesine fırsatçılık yapılması doğru değil” dediler.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE