• 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    27 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Karamehmetoğlu“ Ticarette Aktifliğin Yolu Bilgiden Geçer”

İletişim Noktaları Eğitim Programı’nda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz Karamehmetoğlu, küresel arenada var olabilmek için daha fazla bilgiye, bilgiyi de rekabete dayalı eyleme dönüştürmeye mecbur olduklarını söyledi.

Karamehmetoğlu“ Ticarette Aktifliğin Yolu Bilgiden Geçer”

Rize: Karamehmetoğlu, “İstiyoruz ki, Türk firmaları uluslararası ticarette daha aktif olsunlar, kendilerini ifade edebilsinler. Bunun tek yolu bilgidir. İhracatçımızın, doğru bilgilendirilmeye ve yüreklendirilmeye ihtiyacı var. Bu bizlerin en büyük görevi haline gelmelidir. Bilgiyi üyeye sunma noktasında yarışır halde olmalıyız” dedi.​

İletişim Noktaları Eğitim Programı’nın ikincisi TOBB Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Eğitim programının açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Aziz Karamehmetoğlu, ticaret savaşlarının gündemde olduğu, ekonomik rekabetin çok üst seviyede olduğu bir dönemden geçildiğine işaret ederek, “Sınırları aşan Global KOBİ’ler” hedefiyle yola çıktıklarını bildirdi. İhracat yapmayan KOBİ’leri ihracat yapar hale getirmek için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Karamehmetoğlu, “Son 3 yıldır Bakanlığımızın değerli uzmanları ile beraber yurdun dört bir yanını gezerek firmalarımızı dış ticaret hakkında bilgilendirdik ve bu yıl da devam ediyoruz. 2017 yılında 60 Odamızın ev sahipliğinde 57 ilimizde dış ticaret bilgilendirme seminerleri düzenledik.  Ancak dedik ki bu yetmez:  Hükümetimiz yatırım ve ihracat için çok kapsamlı teşvikler üretiyor. Bizler de ihracat yapmak isteyen firmalarımızı yurtdışı hedef pazarlar, müşteriler, ülke mevzuatları hakkında bilgi vererek Odalarımızı ihracatta ilk durak yapacak yeni bir çalışmaya daha imza attık. Dış Ticarette İstihbarat Projesini hayata geçirdik”  dedi.

Oda ve borsalar ihracatçının önünü açmayı görev edindi

 Oda ve borsaların, KOBİ’lerin yurtdışı pazarlara girişinin önündeki bilgi eksikliklerini gidermeyi, yeni pazarlar, yeni ürünler ile yeni ihracatçılar kazandırmayı görev edindiklerini belirten Şaban Aziz Karamehmetoğlu şöyle konuştu: “Üçüncü olarak da firmalarımızın uluslararası alanda ticari işbirliğini geliştirmelerine imkân sağlayacak Dijital Platformu geliştirdik. Kısa süre sonra devreye alacağımız bu proje ile de firmalarımızı uluslararası ticarette proaktif hale getireceğiz. Şimdi çok daha etkin ve verimli çalışmak zorundayız. Kamu ve Özel sektör olarak aynı hedefe birlikte yürümek zorundayız. İşte bugün burada bunu yapıyoruz. Artık, burada bulunan her Odamız Ticaret Bakanlığı’nın birer temsilcileri gibi üyelerine hizmet sunmaya devam edecekler.”

Batur ‘ İhracatçı sayısını 120 bin istiyoruz’

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ise konuşmasında ekonominin en önemli döviz kaynağının ihracat olduğunu söyledi. İhracatı tabana yaymanın hükümetin en önemli hedeflerinden olduğunu ifade eden Batur, “ihracatçı sayımızı 120 bine çıkarmak istiyoruz” diye konuştu.

2011-2017 arasında 19 binden fazla kişiye, 997 adet dış ticaret eğitimi verdiklerini belirten Bakan Yardımcısı Batur, 2018 yılında ise 27 ilde 33 ayrı eğitim yaptıklarını ve bu yıl için hedeflerinin 85 olduğunu anlattı. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur 3 bin 500 kişiyle yüz yüze görüşmeler yaptıklarını Bakanlıklarını ilgilendiren konuları kendi içlerinde çözdüklerini diğer Bakanlıklar ile ilgili olanlar konusunda da aracı olduklarını dile getirdi. Ekonomide çıkışı ihracatta gördüklerinden bahseden Batur, ihracatın büyümeye katkısının 1,4 olmasını düşündüklerini sözlerine ekledi.

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE