• 23 Nisan 2024 Salı
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    23 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

KAÇKAR DAĞLARINDA BİYOLOJİK MÜCADELE

Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12’inci Bölge Müdürlüğü, Kaçkar Dağları Milli Parkı ormanlarına zarar veren böceklere karlı biyolojik mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

KAÇKAR DAĞLARINDA BİYOLOJİK MÜCADELE

Orman ve Su İşleri Bakanlığı/DKMP 12. Bölge Müdürlüğü ormanlara zarar veren böceklere karşı Biyolojik, Biyoteknik ve Mekanik mücadelesini sürdürüyor… Orman ve Su İşleri Bakanlığı/ DKMP 12. Bölge Müdürlüğü/ Kaçkar Dağları Milli Park Müdürlüğünce, Çat Vadisi içerisinde bulunan Doğu Ladini ormanlarına zarar veren böceklere karşı biyolojik mücadelesini sürdürüyor. Bu mücadele kapsamında zararlı böcekler ile mücadelede‘tabiata dost’ mücadele metotları olan biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele metotları kullanıyor. Biyoteknik mücadele metotlarının başında ise Feromon Tuzakları geliyor. Tuzaklar etrafa yaydıkları karşı cinsin kokularıyla böceklerin yakalanmasını sağlıyor.

Feromon, Böcekleri Tuzaklara Çekiyor

Feromon tuzak preparatları, böceklerin nesillerin devamı için eşlerini bulmak maksadıyla salgılamış oldukları kokuların analizi yapılarak laboratuvar ortamında sentetik veya doğal yollardan elde ediliyor.Tuzakların içerisine yerleştirilen bu preparatlar ormanlardaki ağaçlara 10-15 metre mesafe aralıklar ile asılıyor. Feromon emdirilmiş kapsüller karşı cinsin salgıladığı kokuyu yayarak böcekleri tuzaklara çekiyor. Tuzaklar, kapsüle gelen böceklerin yakalanmasını sağlıyor. Feromon tuzaklar 7-10 gün arası kontrol ediliyor, havanın yağışlı olması durumunda bu süre 5-7 güne iniyor. Tuzaklarda ki zararlı böcekler imha ediliyor, faydalı böcekler ise tekrar tabiata bırakılıyor.

Dumansız yangına karşı mücadele tüm hızıyla sürdürülüyor

Böceklerin ormanlara verdiği zararın mantar,diğer canlılar ve orman yangınlarının meydana getirdiği zararlardan daha fazla olduğu biliniyor.  Böcekler, hayvanlar âlemin de sayı bakımından en büyük grubu oluşturuyor. Ayrıca böceklerin üreme enerjileri çok yüksek olduğundan uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak bütün bir ormanı tahrip edebilecek bir güce sahip olabiliyor. 

Böceklerle mücadelede biyolojik ve biyoteknik yöntemler…

 IPS TYPOGRAPHUS (SEKİZ DİŞLİ LADİN KABUK BÖCEĞİ)

Türkiye’de Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun’ da tespit edilmiştir. İklim koşullarına göre 1-3 jenerasyonu vardır. Uçma zamanı, iklim koşullarına bağlı olarak Mart sonu ile Eylül ayı arasında olmaktadır. Bir dişi 20- 100 adet yumurta koyabilmektedir.1996 yılından bu yana milli park sahasında görülmeye başlayan Ips typographus, biyoteknik yöntemle feromon tuzakları kullanılarak aktif olarak mücadele yapılmaktadır. Bölgemizde ladin ormanlarında görülen “Sekiz Dişli Ladin Kabuk Böceği” ile mücadele çalışmalarına 70- 80 adet feromon tuzağı asılarak devam edilmektedir. Sekiz Dişli Ladin Kabuk Böceği

 Feromon Tuzağı

DENDROCTONUS MICANS(DEV KABUK BÖCEĞİ)

Dev Kabuk Böceği doğuda Artvin, ve batıda Giresun ladin ormanlarındaki yayılışını hızla sürdürmektedir. Ladin ağaçların tepe çatısının yukarısında kısmen veya tamamen ibrelerin kızarıklaşmasıyla anlaşılmaktadır. Bu zararlı böceklerin en yararlı tek doğal düşmanı olan Rhizophagus grandis böceği ile biyolojik mücadele çalışmaları yapılmaktadır. Ladin ağaçların kabuklarını ve kambiyumunu yiyerek beslenen zararlı böceğin larva ve ergenlerini yiyerek beslenebilen ve yırtıcısı olarak bilinen Rhizophagus grandis Artvin, Trabzon ve Giresun üretim laboratuvarın da üretilerek ladin ağaçların kabuk içlerine bırakılmaktadır. Bu faydalı böcek sadece ladine ariz olan Dev Kabuk Böceklerini yiyerek beslenmektedir. Artvin ve Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü’de Üretim Laboratuvarında üretilen yırtıcı böcek, her yıl Kaçkar Dağları Milli Park  sahasına 3000 - 5000 adet Rhizophagus grandis,ladin ormanlarına bırakılarak mücadele çalışmaları yapılmaktadır. 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE