• 19 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    19 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

İş Adamı Çillioğlu’ndan Kentsel Dönüşüme Yönelik Öneriler

Asım Çillioğlu; kentsel dönüşüm, üniversite, lojistik merkez konuları hakkında önerilerde bulundu.

İş Adamı Çillioğlu’ndan Kentsel Dönüşüme Yönelik Öneriler

Konuyla ilgili satır başlıkları şöyle:

Rize’nin efsanevi Belediye Başkanı rahmetli Ekrem Orhon döneminde ilk doldurulan alanlardaki (başta belediye işyeri bloklar) bir an önce kentsel dönüşüme girmelidir.

Cumhuriyet Caddesi ile deniz arasında kalan ve üç tarafı ışık almayan ve yıkılmak üzere olup ilk önce yaşam imkânları çok kötü olan konut ve binaların yıkılıp yeni tarz mimari ve güncel talepleri karşılayacak bir şekilde Rize’nin yeni çağdaş ve güvenli işyerleri ile birlikte Rize’nin merkez odaklı otopark sorunları çözülmeli ve bu bölge ticari alanlara dönüştürülmelidir.

RTE Üniversitesi

Üniversitemiz ülkemiz ve bölge ekonomisine çok daha fazla katkı sağlayabilecek olması için ilk önce pozitif bilimle uğraşan ve analitik düşünceye sahip Rizeli yeni bir Rektör atanmalı ve buna sanayi ve endüstri geliştirip bölgede teknolojik gelişmeler katacak kadrolar oluşturulmalıdır.

Bugün büyük, eski oturmuş üniversitelere baktığımızda (İTÜ, ÖDTÜ, Boğaziçi, Yıldız, Gazi, KTÜ vs.), rektörlerin mühendis ve tıp mezunlarıdır.

RTE Üniversitesinin KTÜ ile birlikte bölgemizde pozitif bilim olarak istihda, proje ve ticari katkıların olması için İlimizden yetişen ve büyük şehirlerinde çok önemli bilim insanları vardır.

İlimizi tanıyıp gelişmesine çabalaması için içimizde var olan ya da il dışından rektörlük teklifi götürülüp ilimize gelmeleri sağlanmalıdır.

Yine üniversite ilimizden yetişen bilim insanlarının hiç yoktan belli bir süre ilimizde görev yapmaları sağlanmalıdır.

RTE Üniversitesi doğu Karadeniz ile Kafkas Bölgesi’nin bilimsel motoru olmalıdır.  Üniversitemiz komşu ülkeler olan Gürcistan, Azerbaycan ve İran’a hitap etmelidir. Gerekirse YÖK aracılığıyla üniversitemize bu ülkelerden çok daha fazla öğrencilerin gelmesi ve Kafkas ülkeleri ile bilim ve teknoloji alışverişinde çok daha fazla etkileşimler sağlanmalıdır.

Üniversitemizin “teknik üniversite” olması için Mühendislik Fakültesi bilimsel kadrolar ve yerleşke olarak üretim ve ticari alanlar ile birlikte mekânsal geliştirilmelidir.

Mühendislik akademisi Fener Kampüs değil çok daha farklı 200-300 dönümlük bir alanda belki deniz doldurularak yaratılabilir.

Lojistik merkez ve lojistik

1-)İlimiz Çok Büyük Lojistik Potansiyele Sahiptir.

İyidere Vadisi Acilen Endüstriyel Gelişme alanına dönüşmelidir.

Endüstriyel vadi olacak olan İyidere vadisi, Tuna ve Volga Nehri yüze bilen Kanal gemilerin dolaşım yapacak olduğu iç suyollarına dönüşmelidir.

İyidere Vadisi;( Kalkandere, Kendirli, Of Karaca bölgeleri) çok küçük maliyetler ile endüstri ve üretim, depolama alanlarına hızla dönüştürülmelidir. Bu proje yasal altyapısı hemen hazırlanmalıdır.

2-)Rize Bölgesi Endüstriyel ve Lojistik Çekim Alanıdır:

Ovit Tüneli’nin açılmasıyla birlikte, İyidere bölgesinde yapılacak deniz dolgusu ile çok daha fazla depolama, üretim ve entegre liman tesislerine sahip olacaktır.

3-)Rize Serbest Liman şehri olabilmesi

GAP ve DAP Transkafkasya için Rize ili Serbest Liman Şehri ya da Serbest Tüm Şehir diye çekim merkezine dönüştürülmelidir.

4-) Lojistik alan oluşabilene aşamasına kadar Rize’de var olan Lojistik imkânları liman ve depolama hizmetlerin geliştirilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalı.

5-)Lojistik Merkezin Oluşmasına öncülük edecek olan Serbest Bölgenin Liman Trabzon Serbest Bölgesi ile Samsun Serbest Bölgesinin çalışması gibi faal olabilmesi için Rize Limanın Doğu Kısmına acilen taşınması gerekiyor. 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE