• 26 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

İlk milli ilaç Japonya deposunda

-Çaykur tarafından Japon bilim adamlarına yaptırılan beyaz çaydan kanser ilacı ödemesi yapılmadığı için Japon ambarında bekletiliyor.

İlk milli ilaç Japonya deposunda

-Çaykur eski Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu Türkiye’nin ilk ilacı olan kanser tedavi ilacının Japonya’da bekletildiğini ve bu ilacı bekleyen binlerce insanın olduğunu söyledi.

-Tokya Meiji Pharmeceutical Üniversitesi tarafından JP53 Kodu ile üretimi yapılan beyaz çaydan kanser tedavi ilacının 5 aydır Japonya’da Türkiye’ye getirilmek üzere bekletildiği ödemesinin bir kısmının yapılmadığı belirtildi.

Esin BAYRAK

RİZE: Çaykur ve Japonya Meiji Üniversitesi ortaklığı ile beyaz çaydan yaptırılan kanser tedavisinde kullanılmak üzere üretimi yapılan JP53 Kod adlı ilk Türk ilacı Japonya’da depolarda bekletiliyor.

 Çaykur tarafından 4 yıl önce üretilen doğal ve organik beyaz çayın insan sağlığı açısından faydalarının araştırılması amacıyla, Çaykur Genel Müdürlüğü ile Japonya Araştırma ve Geliştirme Fonu desteğiyle bir proje hazırlandı. Beyaz çay numuneleri, proje kapsamında Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan ve saygın ilaç araştırma ve geliştirme üniversitesi olarak bilinen Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'ne gönderilmişti. Dr. Ozan Fidan’ın da içerisinde yer aldığı araştırma - geliştirme ekibi, Türkiye'de üretilen beyaz çayla ilgili olarak laboratuvar ortamında uzun süreli deneysel çalışma yürüttü.


Kanseri yok ediyor
Meiji Pharmaceutical Üniversitesi’nde laboratuvar ortamındaki bilimsel çalışmalarda beyaz çaydan elde edilen farklı fraksiyonlar üzerinden çalışıldı. Bu çalışmada, beyaz çayın etil asetatlı fraksiyonundan elde edilen ve Rize'nin plaka numarası da göz önüne alınarak ‘JP53’ kod adı verilen maddenin kanser hücrelerini yok ettiği tespit edildi. Yapılan çalışmada, JP53 kodlu maddenin sağlıklı insan hücrelerine zarar vermediği ve sadece kanserli hücreleri yok ettiği, içerdiği antioksidan yapıdan dolayı da DNA hasarının onarılmasını sağladığı belirlendi.

Tokyo Meiji Pharmaceutical Üniversitesi'nde, beyaz çaydan elde edilen ve kanser hücrelerini yok eden madde ile ilgili 13 sayfalık rapor hazırlandı. Raporun ardından 3 yıl süren bilimsel deney ve çalışmalar sonucu ilk aşamada kanserli hücrelerin ilaçla tedavi sürecine destek için gıda takviyesi ürünü üretildi.
İlaç hazır
Kanserli hücrelerin ilaçla tedavi sürecine destek için üretilen gıda takviyesi ürünün Japonya’da seri üretimine geçilmesi için protokol imzalandı.  Gıda takviyesinin ardından ikinci aşamada Japonya'da beyaz çaydan kanserli hücreleri yok edecek ilaç üretildi, TOKIWA Phytochemical Co, Ltd.  firması tarafından üretilen ve 2 yıl süren çalışmalar sonucu JP53 ilacı üretildi.

İlaçlar depoda bekliyor

Eski Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu kendi genel müdürlüğü döneminde ilaç firmasına 240 bin dolar ödendiğini 360 bin dolar daha ödenmesi gerektiğini belirterek “ Kanser tedavisinde kullanılacak olan JP53 ilk Türk ilacı üretimi yapıldı. Şu an 40 bin paket Japonya’da depoda bekletiliyor. Para ödemesi yapılmadığı için ilaçlar Türkiye’ye gelmiyor. Bu ilaç aynı zamanda Türkiye’nin kendi adına ilk patentli ilacı, birçok kanser hastasına ümit olacak olan ilacın ödemesi yapıldığı takdirde ülkemize gelecek. Ayrıca Japonya bize patenti ait olan bu ilacı başka ülkelere de bizim adımıza satabilecek” dedi.

 

       

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE