• 26 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

İkizdere’nin neyi eksik?

Rize’nin uç ilçesi İkizdere turizm ile ön plana çıkmak istiyor.

İkizdere’nin neyi eksik?

İkizdere Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu son yıllarda ilçe hudutları içinde yapılan yatırımların ilçenin önemini artıracağını belirterek “ İkizdere – İyidere yolunun yanı sıra bizim için en önemli olan Ovit Tüneli idi ve bu tünelin tamamen hizmete girmesi ile İkizdere ilçesi daha da çok değer kazanacaktır” dedi.

-Turizm için yeterli alt yapının olduğunu belirten Kösoğlu “ Dünyaca meşhur Anzer balı ve göletleri mineral su ve kaplıcamız ile turizmde zaten vardık. Son yıllarda ulaşım anlamında yapılan yatırımlar ile ilçemiz daha çok cazibe merkezi haline gelecek” dedi.

Özlem ÇETİN

RİZE: Rize’nin en büyük toprak yapısına sahip olan İkizdere ilçesi turizm açısından önemli verilere sahip olmasına rağmen bir türlü on plana çıkamadı.

Rize’nin Erzurum, Trabzon ve Bayburt iline sınır olan ilçesi olan İkizdere ilçesi doğası ile ulaşılmaz ve çıkmaz bir sokak gibi görünmekte.

Turizm açısından değerlendirilmeyen ancak turizm varlıklarının en çok olduğu ilçe olan İkizdere ilçesi Ovit Dağı, kaplıcası, içme suyu, yaylalar, Anzer Balı, yaylalar ve göletleri ile Rize’nin en önemli turizm yataklarına sahip olmasına rağmen arazı yapısının aşılamaması ilçenin sürekli göç vermesine neden oldu.

Ovit aşıldı

137 yıldır aşılamayan dağ olarak bilinen ve kış aylarında geçit vermeyen doğası ile dağları aşmak isteyen araç ve insanlara engel olan 2 bin 640 metrelik rakımı ve doğa koşulları 2012 yılında inşaatına başlanan Ovit Dağı tüneli artık insanlara geçit vermeye başladı. 11 Kasım 2016 yılında 14 bin 300 metre uzunluğunda ki tünelin ucunun görünmesi ile Ovit Dağı aşılmış oldu.

Kaplıca ilgi çekiyor

İkizdere ilçesine bağlı Ilıca Köyü’nde dünyanın 5 inci mineral değeri yüksek kaplıcaları bulunan İkizdere ilçesinde yapılan 4 yıldızlı otel ile turizme hizmet vermeye devam ediyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği kaplıcalar son yıllarda dolup taşmaya başladı. Cemil Ekşi ve oğlu Kasım Ekşi’nin işletmesini yaptığı RİDOS Termal Otel tesisleri dünyaya kendini tanıtmaya çalışıyor.

100’e yakın yaylası var

İkizdere ilçesine bağlı 100 dolayında yayla bulunduğunu belirten Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu bu yaylalardan 35 inin aktif olduğunu diğer yaylaların henüz tanınmadığını belirterek “ Anzer Yaylası bizim için ayrı bir değer kazanmakta, burada üretilen ballar dünyanın çeşitli ülkelerine şifa olarak . Ayrıca bazı yaylalarımızda yapılan etkinliklerle ilçemizin adını duyurmaya çalışmaktayız” dedi.

Yeni tüneller var

İlçeye ulaşımın sağlanabilmesi için Kayabaşı’ndan ilçe çıkışına kadar 11 bin 300 metre uzunluğunda tüneller yapıldığını bazılarının inşaatlarının devam ettiğini belirten Hasan Kösoğlu “ 8 kilometrelik tünel battı, bu tüneller parça parça yapılmakta ve 4 kilometrelik bir tünel çift tüp olarak yapılmakta. 2 yıl içinde tüm tünellerin bitmesini bekliyoruz” dedi.

Mayıs ayında kayak yapılır

İkizdere Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu, mayıs ayı ortalarına kadar tek kayak yapılabilecek yerin Ovit Dağı olduğunu belirterek “ Bu bölgeler turizm bölgesi ilan edildi, ancak henüz bir yatırımcı yok. Ovit Dağı’nda bu aylarda bile kar mevcuttur. Ovit Dağı son yıllarda ilgi çekmeye başladı” dedi.

Çok göç verdik

İkizdere ilçesinin uzun yıllardır göç verdiğini belirten Kösoğlu, “ Eski ilçelerden biriyiz, ancak hiçbir zaman nüfusumuz artmadı ve yerimizde saydık. Ulaşımı güç köylerimiz bulunmakta. Tarıma elverişli olmayan yaylalar olunca halkımız zaman içinde gurbete taşındı. Son yıllarda turizm ile birlikte gurbetteki insanlarımız kendi ilçelerine gelmeye başladı. Ülkemizin aynı zamanda müteahhit kadrosunun çoğunluğunu ilçemiz halkı oluşturmakta” dedi.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE