• 19 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    19 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Dolgu alanı risk altında

İnşaat Odası Başkanı Murat Yazıcı Ekrem Orhon Mahallesinde ki binaların çok zamandır haber verdiğini söyledi.

Dolgu alanı risk altında

-İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı sahil dolgu alanı üzerinde bulunan binaların fazla ömürleri kalmadığını belirterek “ 3 Kat yerine 10 kat yaptığımız binalar var, aslında bunlar ESOES vermekte ama biz seslerini duymuyoruz. Binalarda yaptığımız analizlerde binaların yüzde 70 inden fazlasının çürük olduğunu gördük. Bu binaların kısa sürede Kentsel dönüşüm programına alınması gerek” dedi.

-Engindere Mahallesinde yan yatan binaların demir çubuklarla ayakta tutulmaya çalışılmasını değerlendiren Yazıcı “ Buna sadece LAZ aklı derim, günü kurtarmak derim, bu binalar sağlam bina ancak zeminde sorun var, kolonlar taşıyıcı özelliklerini kaybettiği an bu binalar yıkılır” dedi.

     Esin BAYRAK

RİZE: Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sahil dolgu alanı üzerinde yaptığı inceleme sonrası Kentsel dönüşüme uğrayacak dolgu alanı için konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı kentsel dönüşümün kısa sürede başlaması gerektiğini söyledi.

    Ekrem Orhon Mahallesi ve dolgu alanı üzerinde yapılan binaların ömürlerini tamamladığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı dolgu alanı üzerinde bulunan binaların yüzde 70 inin ömrünü tamamladığını belirterek “ Dolgu alanında 3 kat yapılması gereken binalara siyasiler zaman içinde çok kat vererek yüklerini artırdılar. Bu binaların çoğunda yaptığımız incelemelerde beton artık elle ufalanabiliyor ve demirler çürümüş vaziyette. Bu alanlarda binaların birbirine yaslanması ile denge sağlanmakta. Dolgu alanı üzerinde ki binaların çoğunluğu Deniz kumu ile yapıldı, zaman içinde deniz kumu ile yapılan betonlar demire işleyerek çürümelerini sağladı. Şu anda bu binaların tamamı risk altında ve taşıyıcı sistemler artık yük taşıyamaz hale geldi” dedi.

     Binalar ESOES veriyor

Dolgu alanı üzerinde ki binaların risk taşıdığını belirten Yazıcı “ 10 Yıl içinde bu binaların çoğu çökecek, insanlar risk altında, tabii Kentsel dönüşüm başlamadan önce bu alanda ticaret yapan insanlar düşünülmeli ve burada yaşayan insanların taşınacağı yerler hazırlanmalı. Kimseyi mağdur etmeden kentsel dönüşüm başlamalı” dedi.

    Kent apartmanı risk taşımıyor

Yeniköy Mahallesinde ki KENT apartmanının risk taşımadığını belirten Yazıcı “ Bina zemini iyi incelenmeli, oluşan çatlakların kaynağına inilmeli, eğer binada kapılar açılmıyor, pencereler de sorun varsa işte o zaman binada sorun var, oluşan çatlaklar zeminden kaynaklı olabilir” dedi.

    Laz işi

Engindere Mahallesine bulunan ve eğrilen binalara alttan yapılan demir desteklerin Laz işi olduğunu belirten Yazıcı “ O binalar sağlam olmasa idi çoktan yıkılırdı. Taşıyıcı kolanlar sağlam, tabii belli bir zaman bu kolonlar binaları taşıyabilir. Bu binaların yıkılıp yerine yenileri yapılması lazım. İnsanlar bu binalarda risk altında yaşamakta, İmar affı sonrası bazı yerlere ruhsat verildi. Binalar incelenmeden verilen bu yapı kağıt belgesinin doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE