• 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    20 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Doğanay, UNESCO’nun Tescillediği Koroyu Kabul Etti

Artvin Valisi Ömer Doğanay, Borçka ilçesi Camili köyünde 2001`de kurulan ve UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak tescil edilen Macahel Yaşlılar Çok Sesli Korosu’nu kabul etti.

Doğanay, UNESCO’nun Tescillediği Koroyu Kabul Etti

Hayati Akbaş

 ARTVİN- Gürcistan'a sınır Borçka'nın Camili (Macahel) Köyü’nde, yok olmaya yüz tutan geleneksel çok sesli halk şarkılarını yaşatmaya çalışan ve yaş ortalaması 68 olan koro üyeleri, çalışmaları hakkında Vali Doğanay’a bilgi verdi.

 Ziyarette, Camili Köyü Muhtarı Ertürk ve Koronun şefi Hamdi Ertürk, Artvin Valiliğinin "Yılın Valiliği" ödülüne layık görülmesinden dolayı Vali Doğanay'ı tebrik etti.

Çeşitli etkinliklerde sahne aldıklarını belirten koronun şefi Hamdi Ertürk, halk müziği sanatçısı İberya Özkan ve yine Gürcüce şarkılar söyleyen Bayar Şahin tarafından 2001 yılında keşfedildiklerini dile getirdi.

Yaklaşık 600 yıllık geleneği yaşatmaya çalıştıklarını belirten Ertürk, “Yöremize ait olan müziğimizi ve örf, adet ve gelenek ve göreneklerimizi geleceğimiz olan gençlerimize aktarmak için köyümüzde çocuklara ve gençlere yönelik olarak çeşitli kurslar açıyoruz. Eğitimlerini korodaki yaşlılarımız veriyor. Bugüne kadar 232 saat kurs verdik. Kurslarımıza ara vermeden devam etmek istiyoruz. Korumuzun bazı üyeleri hayatını kaybetti. Bugün etkinliklerimize 8 kişi devam ediyoruz. Çeşitli eğlencelere, festivalleler, düğünlere, nişanlara ve etkinliklere katılıyoruz” dedi.

Şarkıları dedelerinden, babalarından duyduklarını belirten Ertürk, repertuvarlarında Gürcistan'da yok olmaya yüz tutan geleneksel çok sesli halk şarkılarının bulunduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2015 yılında ilan edilen Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcilerinden Macahel Yaşlılar Korosu'na ödül verdiğini anımsatan Ertürk, koro üyelerinin devlet sanatçısı unvanı alabilmeleri konusunda Vali Doğanay’dan yardım talebinde bulundu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getiren Vali Doğanay ise, Valilik olarak çok sesli yaşlılar korosunun her zaman yanlarında olduklarını ve bundan sonrada olmaya devam edeceklerini söyledi. Doğanay, yaşlılar korosunun özellikle yöre kültürünü yaşatarak gelecek nesillere aktarmasındaki gayret ve çalışmalarını takdire şayan bulduğunu da kaydetti. 

 Ziyarette, Camili köyü muhtarı Altan Gülbin’in yanı sıra profesyonel anlamda müzik eğitimi almayan ve koronun da şefi olan Hamdi Ertürk (74), Muhammet Balcı (78), Şükrü Cesur (68), Muhittin Gökdemir (58) hazır bulundu. 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE