• 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    20 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Doğal gaz denetimleri artmalı

Rize MMOB Başkanı Metin Bıçakçı doğal gaz denetimlerinin Rize de yeterli olmadığını söyledi

Doğal gaz denetimleri artmalı

Makine Mühendisleri Rize Şube Başkanı Metin Bıçakçı “Özellikle denetim ve eğitim konularında alınması gerekli önlemler olduğu görüşündeyiz. Bu önlemler direk ekonomi ile ilgili olmakla birlikte bu durumda insanların can ve mal güvenliği söz konusudur. Doğalgaz tesisatı, güvenlik açısından kontrollerin/denetimlerin her aşamada yapılmasını gerektirir” dedi.

     Selçuk SANCAKTUTAN

RİZE: Rize Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Metin Bıçakçı Rize de doğal gaz tesisat denetimlerinin yeterince yapılmadığını söyledi.

        Doğalgaz patlamaları ile ilgili çeşitli illerde yaşanan kazalardan bilgiler veren Bıçakçı “Bilindiği üzere; 21 Mart 2018 de Bursa’da Osmangazi ilçesinde tek katlı evde Doğalgaz patlaması sonucu 1 öldü 2 kişide yaralandı, 8 Haziran 2018 de İstanbul Esenyurtta  Doğalgaz patlaması sonucu 4 yaralı, 13 Şubat 2019 da Gaziantepte merkez Şahinbey ilçesinde dün meydana gelen doğal gaz patlaması nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti, dört kişi yaralandı. 20 Şubat 2019 da İstanbul Büyük çekmece de Doğalgaz patlaması sonucu 1 ölü, 7 Mart 2019 tarihinde Malatya Yeşilyurt ilçesine bağlı İnönü Mahallesi Çamlıbel Sokak’ta bulunan bir apartmanın 3’üncü katında sabah 07.00 sıralarında yaşanan doğalgaz patlaması meydana geldi. 3 kişinin yaralandığı patlamada 1 kişi de hayatını kaybetti. Patlamalarda çok sayıda ev, işyeri ve araçta büyük çapta maddi hasar oluşması da ayrı bir konu” de.di

DOĞALGAZ GÜVENLİ AMA DOĞRU UYGULAMA YAPARSANIZ !

 Bıçakçı açıklamasında “Doğalgaz piyasası iç tesisat yönetmeliği, “Doğalgaz, teknolojisi gelişmiş, dağıtım şebekesinin nasıl döşeneceği, bina içi tesisatlarının nasıl ve kimler tarafından yapılacağı, doğal gaz hattı geçen bölgelerde kazıların nasıl yapılacağı uluslararası standartlarda tarif edilmiş, bu şartlar ülkemizdeki teknik ve idari şartnamelere de yansıtılmıştır. Dolayısıyla, doğalgaz dağıtımını üstlenen firmalardan, dönüşüm tesisatlarını gerçekleştiren yetkili mühendislik firmalarının, bunların bünyesinde çalışan teknisyenlerin, doğal gaz kullanıcılarının, doğal gaz tesisatlarının bulunduğu sokaklarda kazı yapacak olan su, elektrik ve telefon dağıtım kurumlarının uyması gereken kurallar bellidir ve herhangi bir yanlış anlaşılmaya meydan vermeyecek kadar nettir. Bu kurallara uyulduğu sürece doğal gaz son derece güvenli bir yakıttır. Ancak yeterli ve kalifiye teknik eleman çalıştırmamak, yapılan her tür imalatı yeterli denetimlere tabi tutmamak gibi ihmaller doğalgazı güvenli bir yakıt olmaktan çıkarıp, kent içinde her an patlamaya hazır bombalar yığını haline getirebilir.

Doğal gaz tesisatı ile ilgili en önemli unsurlardan biri; sızdırmazlıktır. Boru bağlantıları yapılırken, bağlantı elemanlarıyla amaca uygun plastik esaslı sızdırmazlık malzemeleri, sızdırmazlık macunu ve ketenin kullanılması gerekecektir. Tesisat borularında sızdırmazlık ile ilgili tüm kontrollerin yapılması gerekir. Aksi taktirde sızdırma problemi istenmeyen kazalara ve yangına sebebiyet verebilir. Çelik borular, gazı muhafaza ederken mekanik darbelere karşı dayanıklıdır. Gaz vanası ve ana gaz borusu darbelere karşı muhafaza edilecek şekilde monte edilmiş olmalıdır. Dış etkenlere ve darbelere karşı muhafaza edilmesi için gereken tedbirler alınmalı ve ana vana buna uygun düzenekte muhafaza edilmelidir” dedi.

“BİLİNÇSİZ VE İZİNSİZ TADİLATLAR, YETERSİZ DENETİMLER ”

   Metin Bıçakçı açıklamasında “Özellikle denetim ve eğitim konularında alınması gerekli önlemler olduğu görüşündeyiz. Bu önlemler direk ekonomi ile ilgili olmakla birlikte bu durumda insanların can ve mal güvenliği söz konusudur. Doğalgaz tesisatı, güvenlik açısından kontrollerin/denetimlerin her aşamada yapılmasını gerektirir. Doğalgaz tesisatında kullanıcıların gaz açılması sonrasında bilinçsizce yapmış oldukları izinsiz tadilatlar, hatalı kullanımlar yine kazaların bir nedenini oluşturmaktadır. Tesisata gaz verilene kadar yapılan denetimlerin gaz açıldıktan sonrada yapılması kazaların önüne geçecektir. Doğalgaz kazalarında rastlanan bir kaza türü de zehirlenmedir; Doğalgaz kullanılan ortamlarda zehirlenmelerin asıl nedeni tam yanmanın sağlanamamasından dolayı ortaya çıkan karbon monoksit gazıdır. Doğalgaz kimyasal özellikleri bakımından zehirli değildir. Ancak havadan hafif bir gaz olduğundan tesisatta meydana gelen bir kaçak sonrası kapalı alanlarda üst kısımlarda birikir. Çok miktarda birikme yapması ortamdaki oksijeni azaltıp zehirlenmelere ve patlamalara sebep olabilmektedir. Bu sebeple doğalgaz kullanımında alınacak bazı basit tedbirlerle kazaların, can kayıplarının önüne geçmemiz mümkün olabilir” dedi.

    Bıçakçı “Makine Mühendisleri Odası Rize İl Temsilciliği olarak ilimizde bir Doğalgaz kazası yaşanmaması için; başta doğalgaz dağıtım şirketinin dağıtım ve servis hatlarını kontrol eden firmalar olmak üzere; doğalgaz konusunda çalışan tüm birimleri, yerel yönetimleri ve kullanıcıları doğal gazla ilgili yönetmeliklere uymaya, üzerlerine düşen sorumlulukları titizlikle yerine getirmeye davet ediyoruz” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE