• 29 Mart 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Dilimiz tutsak mı?

‘Kendi diline hakim olamayanlar başkalarının diline mahkum olurlar’

Dilimiz tutsak mı?

Şehit Erhan Dural Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Tuzcuoğlu Parkı’nda toplanarak Türkçe’nin yanlış kullanılması ve yozlaştırılmasına tepki göster amacıyla konuşma yaptı.

Özlem ÇETİN

Rize: İmam Hatip Lisesi Müdürü Yaşar Keskin, “ Dilimiz tutsak mı adlı programımızın amacı milli birliğimizin ortak iletişim aracı olan Türkçe’mizin yanlış kullanılmasından ve başka dillerin etkisi altına girmesinden dolayı oluşan tehlikeye dikkat çekmektir. Gerek sosyal medyada gerek sokakta dilimiz katlediliyor. Bu duruma dur dememiz gerekiyor. Unutmayalım ki; kendi diline hakim olamayanlar başkalarının diline mahkum olurlar” dedi

‘Türkçe katlediliyor’

Şehit Erhan Dural Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Bilgenur Çakır, “ Bizler burada fen ve sosyal bilimler proje okulu olarak Türkçe’nin katledilişine ve tutsak edilmeye çalışmasına dur demek için toplandık. Türkçe katlediliyor. Dünya üzerindeki akımlara ayak uydurmaya çalışan an be an gelişmeleri takip eden nesil popüler olmak için en kutsal varlıklarımızdan biri olan dilimizi yani Türkçe’mizi bilinçsizce kullanmakta ve bunu marifet saymaktadır. Özellikle teknolojik gelişimlere bağlı olarak dünyayı yönlendiren güçlü devletler, bu sayede başka devletlerin, milletlerin üzerinde sadece ekonomik olarak baskı kurmuyor, dillerinin de içine girmiş oluyor. Whatsapp, twitter, instagram, facebook gibi popüler olan muazzam kitlelere hitap eden sosyal medya araçları ve buralarda kullanılan kelimeler dile en büyük zararı veren etkenlerdir. Bu popüler kültüre heves eden kişiler Türkçe’ye bilinçsizce de olsa zarar vermekte. Aslında bu kişiler dış güçler tarafından asimile edildiklerinin farkında değiller” dedi.

‘Türkçe kardeşlerin dilidir’

Lise öğrencilerinde Yaren Öksüz, “ Yüzyıllar boyunca dünyanın birçok noktasında hüküm süren Türkçe tutsak edilmeye çalışılıyor. İşte biz bunun karşısında dimdik duruyoruz. Tıpkı asırlar önce Karamanoğlu Mehmet Bey’in yapmaya çalıştığı gibi; Bugünden sonra kimse sarayda, divanda, mecliste ve meydanda Türkçe’den başka bir dil konuşulmaya dedim. Ama görüyorum ki atalarımızın en büyük mirası olan Türkçe’ye yeterince sahip çıkılmıyor. Benden önce Atam Bilge Kağan dedi ki; Üstte mavi gök görmedikçe, altta yağız yer yarılmadıkça Türk ilini ve töresini kim bozabilir. Bugün atalarımızın bize bıraktığı Türk dilini ve töresini böyle mi koruyacaksınız. Ey ahali Türkiye’de yaşayan Türk’ün Lazın,Çerkezin, Arabın, Kürdün ve daha nicesi olan ortak dilidir Türkçe. Türkçe kardeşlerin dilidir. Türkçe hiçbir zaman tutsak olmayacaktır yaşasın Türk dili” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE