• 16 Nisan 2024 Salı
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    16 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Deprem riski 3 kat arttı

Çevre Mühendisi ASKON Şube Başkanı Recep Ali Karakoyunlu Rize’nin büyük bir risk altında olduğunu söyledi.

Deprem riski 3 kat arttı

Karakoyunlu “ Karadeniz’de gerçekleşen 5.1 büyüklüğündeki deprem, Rize’nin deprem tehlikesini üç kat artırdı. Dolgularda deprem tehlikesi daha da arttı. Dolgular üzerinde elbette binalar yapılacak, ama dolgunun tekniğine uygun bir şekilde yapılması gerekiyor.
Yıllar önce denizin doldurulmasıyla oluşturulan 350 dönümlük alana kurulan Rize’nin büyük risk taşıdığı ortada, buna bağlı olarak tabii ki kentsel dönüşüm ve yeni yapı alanları oluşturulacaktır” dedi.

      Esin BAYRAK

RİZE:  Rize de deprem riskinin 3 kat daha arttığını belirten Recep Ali Karakoyunlu Tiflis’te meydana gelen 5.1 şiddetindeki depremin fay hattını tetiklediğini belirtti.
    Çevre Mühendisi ve ASKON Rize Şube Başkanı Recep Ali Karakoyunlu yaptığı yazılı açıklamada “2017 yılında Gürcistan‘ın başkenti Tiflis‘ten yaklaşık 100 kilometre uzakta, meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem Doğu Karadeniz Bölgesindeki fay hattını tetiklediği ve yarılmayı hızlandırdığı saptanmıştı. Dördüncü deprem kuşağındaki bölgemiz, üçüncü deprem riski bölgesine çekilmişti. Karadeniz sahil kesiminin deprem riskinin iç kesimlere oranla daha yüksek, deniz erozyonuna uğrayan binaların olası depremde yıkılma riski çok fazla olduğu ortadadır” dedi.
DOLGULARIN YENİ YÖNETMELİĞE GÖRE YAPILMASI GEREKİYOR
Karakoyunlu “ Rize’de  şehirleşmeye bağlı olarak ve düz alan sıkıntısından dolayı, denizden yer kazanma olayları yani dolgu alanları yaygın bir şekilde kullanıldı. Ama artık dolguların yeni yönetmeliğe göre yapılması gerekiyor. Karadeniz’de gerçekleşen 5.1 büyüklüğündeki deprem, Rize’nin deprem tehlikesini üç kat artırdı. Dolgularda deprem tehlikesi daha da arttı. Dolgular üzerinde elbette binalar yapılacak, ama dolgunun tekniğine uygun bir şekilde yapılması gerekiyor. Yıllar önce denizin doldurulmasıyla oluşturulan 350 dönümlük alana kurulan Rize’nin büyük risk taşıdığı ortada, buna bağlı olarak tabii ki kentsel dönüşüm ve yeni yapı alanları oluşturulacaktır. Deprem tehlikesini artık göz ardı etmemiz gerekiyor.  Rize’de 1960’lı yıllarda yapılan ve dünya standartlarına uygun olmayan dolgu alanı Rize’miz için ciddi bir risk oluşturuyor. Artık bu dolgu Rize’yi taşımıyor. Artık bölgenin gerçekçi deprem potansiyelinin ciddiye alınması gerekiyor.2017 yılında Karadeniz´de oluşan deprem, Rize’nin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor” dedi.
KARADENİZ FAYI YAVAŞ VE SİNSİ HAREKET EDİYOR
 Recep Ali Karakoyunlu “Uzmanlar, Karadeniz fayının çok yavaş ve sinsi hareket ettiğini belirtiyorlar. Bölgemizde ‘deprem sık olmuyor’ diye evlerimizde rahat uyuyoruz. Ama Karadeniz fayı, çok yavaş ve sinsi hareket ediyor. Bölgemizde yaşanabilecek orta büyüklükteki bir deprem bile bölgedeki heyelanlı sahaları aktif hale getirebilir ve ciddi kayıplara sebebiyet verebilir. Şehrimizdeki yapılar bu riskleri kaldıracak nitelikte değildir Çıkarılan yeni deprem haritasına uygun bir şekilde yapılanmaya gidilmelidir. Bunun içindir ki; şehrimizde planlanması düşünülen kentsel dönüşüm alanları, bir an önce bir komisyon eşliğinde görüşülerek insanların ticari kayıpları göz önüne alınarak acil bir şekilde uygulanmalıdır. Mağduriyetler en aza indirip, insanlara yeni ticari alanlar oluşturulmalıdır” dedi.

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE