• 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    27 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Çiçek Hastalığı Önleyici Aşılama

Borçka Kaymakamlığı tarafından sığırlarda çiçek hastalığı çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı.

Çiçek Hastalığı Önleyici Aşılama

Hayati Akbaş

BORÇKA- İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Birimi çalışanlarının özverili çalışmaları neticesinde hastalık büyük ölçüde kontrol altına alındığı belirtilerek önleyici çalışmalar titizlikle yürütüldüğü ifade edildi. İlçede ilk olarak Haziran ayı içerisinde gözlemlenen hastalığa yönelik 42 yerleşim birimimizde de 8 bin büyükbaş hayvana yönelik önleyici aşılama çalışmaları hızlıca ve titizlikle uygulandığı açıklandı.

Borçka kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de ilk defa 2013 yılında Kahramanmaraş, Batman, Hakkâri, Malatya, Adıyaman, Osmaniye ve Hatay illerindeki sığırlarda tespit edilen 'Nodüler Ekzantemi' (Sığır Çiçeği) hastalığı, Kemalpaşa, Hopa, Arhavi ve Borçka İlçelerimiz yoğunluklu Artvin ilimizde görüldü denildi.

Açıklamanın devamında; “İlk olarak 1929 yılında Afrika'nın güney ülkelerinde ortaya çıkan hastalığın daha sonra Mısır ve İsrail'de de salgınlar yaptığı bilinmektedir. Hastalığa neden olan virüsün bulunduğu hayvanların derileri üzerinde şişliklerle hastalık ortaya çıkmakta, aynı şişlikler, iç organlarda da oluşmaktadır. Sütün birden bire azalması, şiddetli düşkünlük hali, gebe hayvanlarda yavru atma, hızla zayıflama ve topallıkla hastalık kendini göstermektedir. Hastalık, sokucu sineklerle bulaşır. Doğrudan temas da bulaşma yoludur. Ağız ve burundan gelen akıntılarla veya süt ile temas bulaşma kaynağı olabilirse de hastalığın sokucu, kan emici sineklerle bulaşması başlıca yayılma yoludur. İnsanlara bulaşması söz konusu olmayan hastalıkta ölüm oranı düşük olmakla birlikte tedavisi de bulunmamaktadır.

İlçemizde ilk olarak Haziran ayı içerisinde gözlemlenen hastalığa yönelik 42 yerleşim birimimizde 8 bin büyükbaş hayvana yönelik önleyici aşılama çalışmaları hızlıca ve titizlikle uygulanmıştır.

Bilimsel veriler ve geçmiş dönem tecrübelerinin ışığında, Hastalığın görüldüğü yerlerde mevcut hayvan varlığının ortalama yüzde 10’ u civarında kayıpların yaşanabileceği bilinmekte ve kabul edilmektedir.

İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Birimi çalışanlarının özverili çalışmaları neticesinde hastalık büyük ölçüde kontrol altına alınmış olup, önleyici çalışmalar titizlikle yürütülmekte. Şu ana kadar 13 vatandaşa ait toplam 24 Büyükbaş hayvana yönelik tedbir amaçlı itlaf işlemi uygulanmış olup, Hastalıklı hayvanlar öncelikle ilaçla uyutulmakta (öldürülmekte) daha sonra ise usulüne uygun şekilde defnedilmekte. Hastalığın en az zayiatla atlatılması amacıyla her detayı dikkatlice inceleyen ve gelişmeleri yakından takip eden İlçe Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonumuz tarafından itlaf edilen hayvanların bakanlıkça belirlenen bedelleri ödenmek suretiyle vatandaşlarımızın mağdur olmaları engellenecek. Hastalıkla ilgili ulaşan ihbarlar titizlikle değerlendirilmekte ve anında müdahaleler yapılmakta. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE