• 29 Mart 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Çaykur Tahsildar değildir

-Mali Müşavir Temel Ali Uzun Çaykur un Ziraat Odasının tahsildarlığını yapma zorunluluğu olmadığını belirterek” Öyle bir yasal dayanak yok, Çay müstahsiline yapılan uygulama tamamen keyfi bir uygulamadır, Türkiye’nin hiçbir ilinde ve ilçesinde bu şekilde bir uygulama yoktur” dedi.

Çaykur Tahsildar değildir

RİZE: Gün geçtikçe eriyen ve eriyerek kaybolmaya yüz tutan Rize Ziraat Odası için şimdide üreticiler harekete geçmeye başladı.

    30 Bine yakın üyesi bulunan ve her üyesinden önceki yıl 41 TL, Bu yıl ise 39 TL aidat alan Rize Ziraat odası küçülmeye devam ediyor. Yılda 1,5 Milyon TL ye yakın üreticiden para toplayan ancak topladığı paraları nereye harcadığının hesabını veremeyen Ziraat Odası üreticinin zor gününde yanında olmayıp üreticisinden uzak kaldı.

       Uzun “  Çaykur Tahsildar olamaz”

Mali müşavir Temel Alı Uzun yaptığı açıklamada “ Bilindiği üzere Ziraat odaları, üyesi olan Müstahsillerden 6964 ayılı kanun ve buna bağlı yayınlanan yönetmelikler çerçevesinde belirlenen tutarı her yıl oda aidatı olarak ÇAYKUR aracılığı ile tahsil etmektedir. Rize ili hariç Türkiye in Hiçbir yerinde Ziraat odası aidatı başka bir kurum kuruluş aracılığı ile tahsil edilmezken, yanı Fındıkta, Pancarda, Tütünde, Buğdayda böyle bir uygulama yok;  Fiskobirlik tarafından Fındıkta, Tekel tarafından, tütünden, Türkiye şeker fabrikaları, pancardan, TMO Buğdaydan, Tariş tarafından üzüm ve zeytinde, Aidat kesintisi yapıp ziraat odalarına ödemiyor,  Bu uygulama yalnızca ÇAYKUR tarafından Çay Müstahsiline uygulanmakta,  takdir kamuoyunun” dedi.

      Yasal dayanağı yok

    Temel Ali Uzun Rize deki Ziraat odası aidatlarının ÇAYKUR aracılığı ile tahsil edilmesinin hiçbir yasal dayanağı olmadığını belirterek “ Kanuna bağlı yayınlanan yönetmeliklerde Ziraat Odası üye aidatlarını başta Çaykur ve diğer kamu kurum veya kuruluşları aracılığı ile tahsil edileceğine dair hiçbir hüküm maddesi yok. Bu tamamen keyfi bir uygulamadır. Bu güne kadar yapılan uygulama, Ziraat odalarının ÇAYKUR Genel Müdürlüğüne yazmış olduğu bir yazı ve bu yazı kapsamında ÇAYKUR Genel müdürlüğünün İNSİYATİFİNE göre müstahsillerden kesilip ilgili ziraat odasına ödenmektedir.

ÇAYKUR Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü hangi ad altında olursa olsun müstahsilin yazılı izni olmadan, yasalarda açıkça belirtilmeyen, yargı kararı olmadan müstahsilden kesinti yapamaz” dedi.

    Bunlar neden ödeyemiyor

    Temel Ali Uzun açıklamasında “ O halde,  Ziraat odaları gibi aşağıda belirtilen kanunla kurulmuş diğer mesleki kuruluşların ki bunlar,  1136 Sayılı Kanunla Avukatlık kanunun ve buna bağlı Türkiye barolar birliği,  3568 sayılı kanunla Yeminli ve Mali Müşavirlerin Odaları ile ilgili,  5174 sayılı kanunla TOBB odalar ve borsalar birliği, kanunu ve Bununla ilgili, oda ve borsalarla ilgili, 6023 sayılı kanunla Türkiye Tabipler Birliği ile ilgili, 6235 sayılı kanunla Türk Mühendisler ve Mimarlar odaları ile ilgili,  6964 sayılı Kanunla Ziraat Odaları birliği gibi, Aidatlarını ilgili mesleki odanın yazısı ve Genel Müdürlüğün İNSİYATİFİ ile müstahsilden keserek ilgili kurum veya kuruluşa ödesin.  YAPAMAZ, KESEMEZ, ÖDEYEMEZ, Kesinti yapılabilmesi için, Müstahsilin yazılı izni olması, Yargı kararı olması, Yasalarda açıkça belirlenmiş olması gerekir.  Bunun dışında yapılan kesintiler usulsüzdür ve kanunsuzdur. Kamu alacağı olan vergi. Resim, harç, Sigorta primi veya benzeri borçların bile kesilebilesi için yasal prosedürün tamamlanması ve yargı kararı gerekirken, Ziraat odası aidatının bir yazı ile talep edilmesiyle, müstahsilden kesilip ilgili odaya ödenmesinin hiçbir yasal dayanağı yoktur.

Çaykur uygulamasını bir hizmet bedeli karşılığı yapmış olsa dahi, Bu güne kadar yapılan uygulamalar her ne kadar kanunsuz ve usulsüz yapılmış ise de netice itibarıyla kesilmiş ve Ziraat odası aidat borçlarına mahsup edilmiştir. Bundan böyle bu uygulama yasalar çerçevesinde yapılması gerekir.

Yasalara uymayan veya usulsüz işlem yapanlar sonuçlarına katlanır “ dedi.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE