• 28 Mart 2024 Perşembe
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    28 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Çayınızı Ucuza Vermeyin

Rize Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıda Borsa Başkanı Erdoğan ve bazı STK’lar, üreticinin ucuz fiyata çay verilmemesini belirtmesinin ardından ÇAYKUR’dan uyarı geldi.

Çayınızı Ucuza Vermeyin

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan son günlerde üreticiden alınan yaş çayların, düşük fiyattan alınmasının doğru olmadığını belirterek “ Maalesef bazı firmalar düşük fiyatta çay almakta, bu bizi rahatsız etmekte, üretici bir hafta çayını bekletsin fiyatlar yerine geri dönecek” dedi.ÇAYKUR’dan yayınlanan bildiride ise üreticinin mağdur olmaması için beklemesini ve fırsatçılara izin verilmemesini, tüm çayların ÇAYKUR tarafından alınacağı belirtildi.

Mustafa BAYRAK

 RİZE: Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan bazı STK başkanları ile yaptığı basın toplantısında üreticinin bir hafta sabırlı davranmasını isterken ÇAYKUR, fiyat düşüren firmalara üreticinin çay vermemesini istedi.

 Rize Ticaret Borsası’nda düzenlenen basın toplantısına Borsa Başkanı Mehmet Erdoğan, MÜSİAD Başkanı Recep Taylan, ÇAYKUR Genel Müdür Yardımcısı Turgay Turna, borsa yönetim kurulu üyeleri ile bazı ilçe ticaret odası başkanları katıldı.

Toplantıda Borsa Başkanı Mehmet Erdoğan “Çay sektöründe hava şartlarından dolayı yaş çayın tüm bölgede aynı anda gelmesi ve toplanması, Ramazan başlangıcı gibi benzer nedenlerle 5-10 gündür yaşanan istenmeyen olumsuzluklardan dolayı 3-5 yıldır başarı ile devam eden sektördeki olumlu süreci kaybettirmeye kimsenin hakkı yoktur. Tüm kamuoyu bilmelidir ki, sektörün bir işleme kapasitesi vardır. Özel sektör ve ÇAYKUR’un kapasitesi yaklaşık 20 bin tondur. Örneğin;  Buna rağmen 6 Mayıs Pazar günü tüm bölgede yaklaşık 30 bin ton çay müstahsiller tarafından toplanarak satış için alım yerlerine gelmiştir. 3-4 günde toplanıp satılacak çay bir günde toplanmış. Bu durum sektörde izdihama yol açmıştır. Ülkemizde şuan bir seçim süreci yaşanmaktadır. Çay sektöründe yaşanan ufak sorunları kaosa çevirmek hiçbir üreticinin ve sektörün, doğrusu kimsenin işine yaramaz. Biz STK’lar ve kurumlar olarak müstahsillere önerimiz olacak. Çayınız özel sektör ve ÇAYKUR tarafından tamamen alınacaktır. Yaş çay en iyi dalında muhafaza edilir. Çay toplamada acele etmeyiniz. Toplama işini zamana yayınız. Çayımızı aile olarak kendimiz toplamaya gayret edelim. Yabancı işçi alıp milli servetin yurtdışına gitmesine engel olalım. Simsar ve taşeron olarak adlandırılan ucuz çay alıcılarına çay satmayın. Özel Sektör İşletmelerimize önerilerimiz ise; ÇAYKUR’un açıkladığı taban fiyatın altında yaş çay almayın. Gerekirse, makul vadelerle alım yapınız. Müstahsilden bir program dâhilinde yaş çayı alımı yapınız. Fiyatta menfi etki yaratan, fiyatın düşmesine sebep olan simsarlardan yaş çay alımına son vermeli veya azaltmalı. Yukarıda belirttiğimiz önlemleri aldığımızda, özellikle belirtmeliyiz ki, yaş çay fiyatı düşmeyecektir. Bölgedeki kutuplaşma azalacaktır” dedi.

500 Trilyon Gürcülere

 Soruları cevaplayan Erdoğan bölgede 2017 yılında 36 bin Gürcü işçinin çay bahçelerinde ve fabrikalarda çalıştığını belirterek “ Bu rakam bu yıl 40 binin üzerinde, 10 binin üzerinde Gürcü çalışma izni için başvurdu. Bu da demek oluyor ki kampanya sonunda her işçi 3 bin dolar memleketine getirse 500 trilyon etmekte ve bu para sadece Rize’den çıkmakta, bunun için çay üreticimizin kendi ürününü toplamasını istiyoruz” dedi.

 Kimsenin üreticiyi aldatmaya hakkı olmadığını beliren Erdoğan “ Üreticimiz bir hafta sabır etmeli, bir hafta sonra fiyatlar yerine oturacaktır. Ucuza çay almak kuru çay satıcılarının gözünü açar ve kuru çay piyasasının bozulmasına neden olur.  Hiçbir sanayicinin ucuza çay satmasını istemiyoruz. Piyasanın bozulmasını istemiyoruz. Puslu havayı bekleyenler var ve bunlara fırsat vermeyelim” dedi.

ÇAYKUR Yine Uyardı

ÇAYKUR’dan yapılan yazılı açıklama da “ Malumunuz üzere 25 Nisan 2018’de yaş çay kampanyasını açmış bulunuyoruz. 1 Mayıs itibariyle de 46 yaş çay fabrikamızın tümünde tam kapasite yaş çay işlemeye başladık. İlk günde 11 bin 500 ton gibi çok büyük bir miktarda yaş çay yaprağı aldığımız için ikinci ve üçüncü günden itibaren kontenjan uygulama mecburiyeti hâsıl oldu. Bu kontenjanı uygularken 46 fabrikanın tamamında eşit miktarda 15 kg kontenjan uyguladık. O günden bugüne kadar kademeli olarak 15 – 17 – 20 – 25 kg şeklinde kontenjan her gün artmaktadır. Ancak üreticilerimiz çayını bir günde toplayıp satmak istemektedir. Bu durumun da normal olmadığını, alınan çayın işlenmedikten sonra hiçbir değeri olmadığını bilmekteyiz”

“Çayınızın değerini düşürmeyin”

ÇAYKUR’dan gelen açıklamanın devamında “Biz; müstahsilimize, çalışanlarımıza, çaylarını aceleye getirmemelerini, özel sektöre karşı değiliz ama fırsatçılık yapıp çayın bedelini düşürenlere çaylarını satmamalarını, çayınızın taahhüt ettiğimiz kota kadar olan kısmının tamamını alacağımızı her defasında söylüyoruz. Tüm üreticilerimize bunu bildirdik. Üreticilerimize açık ve net bir şekilde söylüyoruz. Çayınızı kesinlikle fırsatçılık yapan kişilere satmayın. Değerini düşürmeyin, çayınızı alacağız. Çayın bekleyeceği yer bahçe olduğu için acele etmeyin, bekleyin; çay zaten taze. Ayrıca herkesin bildiği gibi çay ürünü birkaç günde toplanıp satılacak bir ürün değil. En az 20 – 25 gün bahçede olmamız gerekiyor. Sonuç olarak çayın tamamını alacağız. Hiçbir üreticimiz mağdur olmayacak. Biz üreticimizin mağdur olmamasını istediğimiz gibi düşük fiyattan çay satmasını da istemiyoruz. Kimsenin bu mağduriyeti yaşamasını da kabullenemiyoruz. Çayın değerinin düşürülmesine sebebiyet veren fırsatçılara imkân verilmemesini istiyoruz. Bu vesileyle 5 – 6 gün içerisinde 53.500 ton yaş çay aldığımızı da belirtmek istiyorum” denildi.

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE