• 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    24 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

‘Çayda sorunlar artıyor’

-Ziraat Odası Başkan adayı Temel Ali Uzun, çayda devasal sorunların çözüm beklediğini söyledi.

‘Çayda sorunlar artıyor’

-Ziraat Odası Başkan adayı Temel Ali Uzun çayda sorunların gittikçe arttığını belirterek “ Maalesef STK’ları harekete geçirmesi gereken ziraat odası, görevini yapmıyor. Bugüne kadar da yapmadı. Bu yıl çay taban fiyatının özel sektör tarafından daha da aşağıya çekileceğini düşünüyorum. Çayın ve üreticinin sesi olması gerekenler görevlerini yapmıyorlar” dedi.

Özlem ÇETİN

RİZE: 3 Şubat tarihinde yapılacak seçimler öncesi uyarılarda bulunan başkan adayı Temel Ali Uzun, kökleşmiş bir yönetim olduğunu ve çayın sorunları yerine koltuğunu koruma derdinde bir başkan olduğunu belirtti.

      3 Şubat tarihinde 126 delegenin oy kullanacağı Ziraat Odası seçimleri öncesinde aday olan Mili Müşavir Temel Ali Uzun “ Delegeyi yasal olarak çay üreticisi seçer ancak maalesef böyle bir seçim yapılmadı. 16 Aralık’ta köylerde ve mahallelerde delege seçimi yapıldı. Ancak bu seçimler yasal ortamda yapılmadı” dedi.

Çayda devasa sorunlar var

Temel Ali Uzun gelişmişliğin altında tarım ürünlerinin yattığını belirterek “ Tarım ülkelerine baktığımızda gelişmişliği daha rahat görürüz. Bugün Hollanda ve bazı ülkelere baktığımızda tek sektör tarım. Ülkemizde ise 50 ve 60’lı yıllarda tarım öndeydi. Bugün ise tarım sektörü dışa bağımlı oldu. Şeker kamışından motor yağı bile üretilebiliyorsa hükümetimiz bölgemizde kenevir üretimine izin verdi ve bu üründen de 50 çeşit ürün üretilmekte” dedi.

2 trilyon bütçe var

Rize Ziraat Odasının her yıl 2 trilyon bütçesi olduğunu belirten Temel Ali Uzun “ Sormak gerek! Bugüne kadar üretici için neler yapıldı? 40 bin üyesi bulunan Rize Ziraat Odasın koordinatörlük yapması gerek. Tüm STK’ları organize etmesi gerek ve çayın sorunlarını gündeme tutması gerekiyor. 2019 yılının daha zor geçeceğini düşünüyorum. Özel sektörün yüzde 30-40 oranında daha düşük fiyatta çay alacağını düşünmekteyim. Kuru çay piyasası belli ve özel sektör bu fiyatlara göre zarar etmekte ve bu üreticiye yansıyacak” dedi.

Kelebekle mücadele yok

Bölgede kelebek ile mücadele yapılmadığını belirten Uzun “ Çay zarar görmeye başladı. Ziraat odası tüm birimleri harekete geçirmesi gereken bir oda, bugüne kadar hiçbir hareketi olmadı. Ziraat odası tüm birimleri harekete geçirmesi gerekiyor” dedi.

Paralar yurt dışına gidiyor

Çay hasadını yabancı işçilerin yaptığını belirten Temel Ali Uzun “ Çözüm önerileri basit. Bunu ziraat odası gündeme tutmalı ve çay üreticisi kendi ürününü hasat etmeli. Her yıl 4-500 bin TL yurt dışına gitmekte ve bu para bu bölgeye kalabilir. Üretilecek projeler ile İşkur kanalı veya kooperatifler ile bu para yine bölgeye bırakılabilir” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE