• 29 Mart 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Çayda ‘ön soldurma’ sistemi sonuca bağlı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünyada sudan sonra en fazla içilen çayın üretici ve imalatçılarının sorunlarını gündeme getirmek amacıyla TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesini Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yanıtladı.

Çayda ‘ön soldurma’ sistemi sonuca bağlı

ANKARA: CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı ve ülkemizin önemli ekonomik girdilerinden olan çay üretimi ve imalatıyla ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.    CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde “Yaş çayın araç üzerinde uzun süre beklemesi nedeniyle oluşabilecek kalite kayıpları ve fabrikalarda atıl kapasiteyi önlemek, üretim maliyetini düşürmek için ön soldurma işlemi ( bekleme ünitesi) kurulma çalışmaları ne zaman tamamlanacaktır?” şeklinde soru yöneltti. 

BAZI FABRİKALARDA SİSTEM UYGULANMAYA BAŞLANACAK

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, ÇAYKUR’un fiziki mekanları müsait olan fabrikalarında, ön soldurma sistemlerinin kurulumu çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Canikli, Işıklı, Tirebolu, Araklı ve Eskipazar Çay Fabrikalarında ön soldurma sistemleri kurulumunun ise tamamlandığını açıkladı. 

DAHA AZ ALANDA YÜKSEK STOKLAMA

ÇAYKUR tarafından Kalecik Çay Fabrikasında yeni başlatılan "daha az alanda en yüksek stoklama" sağlamayı amaçlayan proje kapsamında ön soldurma kurulumu çalışmalarına başlanıldığını da belirten Başbakan Yardımcısı Canikli, “ 2017 yılı içerisinde bitirilmesi planlanmaktadır. Söz konusu projeden olumlu sonuçlar elde edilmesi halinde ön soldurma kurulumu tesis sayısını artırmak için alan tespitleri yapılmıştır” dedi. 

ÇAY KANUN TASARISI BİR AN ÖNCE YASAYLAŞSIN

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer ise özelleştirme kapsamında ülkemizin pek çok kazanımlarının yok edildiğini vurguladı. Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere özelleştirme sürecinde pek çok alanda sorunların yaşanmaya başlandığını ifade eden Gürer, Karadeniz Bölgesi’nin büyük bölümünde çay üretimi yapıldığını, çayın bu bölgedeki yaşam ve geçim kaynağı konumunda olduğunu kaydetti. Ömer Fethi Gürer, çay bitkisinin üretim ve imalat aşamasındaki sorunlarının çözümü için TBMM’de bekleyen Çay Kanunu tasarısının yasalaşması gerektiğini söyledi. 

BARİ ÇAYI KURTARALIM

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, en azından çay sektöründeki ekmek ve iş kapısının devamının sağlanması gerektiğine vurgu yaparak, “Çay sektörünün tümünü kapsayacak, çay üreticilerinin mağduriyetini giderecek, yaş çay bitkisi üreticileri ve çay imalatçılarının hakkını koruyacak bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorumuza Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli tarafından verilen yanıtta, Çay Kanunu Tasarısının hazırlanarak TBMM Başkanlığına sunulmak üzere Başbakanlığa gönderildiğini açıklamıştı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çay sektöründe düzenleyecek Çay Kanun TBMM ne zaman geleceği ise belli değil” dedi. 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE