• 29 Mart 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Çay çarşısı sona yaklaştı

RTB Başkanı Mehmet Erdoğan yaklaşık 1,5 yıl süren Çay çarşısı çalışmalarının sonuna geldiklerini belirterek “ İhale aşamasına geldik, uygun fiyat verene ihaleyi vereceğiz, Çay çarşısının 1,5 yılda bitirilmesini planlıyoruz” dedi. -Çaykur ile birlikte 265 bin ton kuru çay ürettiklerini belirten Erdoğan “ Bu rakam ülke içinde yeterli bir rakam, Çaykur yaş çayın yüzde 51 ini alırken, özel sektör ise yüzde 49 unu aldı, Çay kanunu konusunda artık yoruldum, biraz da ilgili odalar konuşsun” dedi.

Çay çarşısı sona yaklaştı

    Mustafa BAYRAK

RİZE: RTB Başkanı Mehmet Erdoğan 2019 yaş çay sezonunun 1390 ton ile kapandığını, bunun yüzde 51 ini Çaykur yüzde 49 unu ise özel sektörün aldığını söyledi.

     RTB Başkanı Mehmet Erdoğan bir ve ikinci sürgün dönemlerinde üreticinin Çaykur ağırlıklı çay verdiğini belirterek “ 3 ve 4 sürgün döneminde kuru çayın zamlanması ile birlikte üretici özel sektörü tercih etmeye başladı. Bu sürgün dönemlerinde denge sağlanmaya başlandı. Kampanya döneminde toplamda 1390 ton yaş çay yaprağı alındı, bunun 760 bin tonunu Çaykur diğer kısmını ise özel sektör aldı. Toplamda 265 bin ton kuru çay üretildi. Bu miktar iç piyasada yeterli olan bir miktar” dedi.

     Kalite düştü

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan önceki yıla göre çayda kalitenin düştüğünü belirterek “ Çayda ekstrat oranına bakarız. Önceki yıl bu rakam yüzde 20,5 oranlarındaydı, bu yıl ise bu rakam yüzde 19.8 oranlarına düştü. Tabii bunu havalara bağlıyoruz. Gelecek sezon daha kaliteli çay üretmeliyiz” dedi.

         Çay kanunu beni yordu

RTB Başkanı Mehmet Erdoğan Çay kanunu mücadelesinin kendisini yorduğunu belirterek “ Yıllardır bu kanunun çıkması için mücadele veriyoruz, bu kanunun çıkması ile Çay sektörü dizayn edilmiş olacak, Hem üretici, Hem sektör kazanmış olacak. Yıllarca verilen sözler tutulmadı. Değişen bakanlar, sürekli söz vermelerine rağmen bir türlü hayata geçmedi. Artık ben bu kanun ile uğraşmaktan yoruldum, biraz da Çay ile ilgili birimler mücadele etsin” dedi.

     Çayda ki KDV düşmeli

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Borsada yaptıkları görüşmede Çayda ki KDV oranının yüzde 8 den yüzde 1 e düşmesi talebinde bulunduklarını belirten Erdoğan “ Bakan ile görüştük ve bakan zor bir süreç olur diye yanıtladı” dedi.

     Çay sektörüne düşük faizli kredi konularını da bakan ile görüştüklerini belirten Erdoğan “ Özel bir çalışma yapacaklarını ve bu konuda gayret gösterecekleri sözünü verdi” dedi.

      Çay çarşısı ihaleye çıkıyor

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan Sahil de kendilerine belediye tarafından verilen 10 dönümlük alan üzerinde çay çarşısı projesi yaptıklarını ve bunun için 1,5 yıldır beklediklerini söyleyerek “ Artık ihaleye çıkıyoruz, hangi firma düşük fiyat verirse ona vereceğiz. Çay çarşısı 1,5 yılda tamamlanacak” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE