• 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    24 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

ÇED raporu yargıya taşındı

Şavşat ilçesi Çağlayan Vadisi’nde üzerinde yapılması planlan taş ocağının Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi`ne başvurdu.

ÇED raporu yargıya taşındı

Hayati Akbaş

ŞAVŞAT-Şavşat ilçesi Çağlayan Vadisi’nde üzerinde yapılması planlan taş ocağının Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

İlçenin Oba ve Tepebaşı köyü sınırları içerisinde yapılması planlanan ve 7 köyü etkileyeceği iddia edilen taş ocağı ÇED olumlu raporunun onaylanmasına yöre sakinleri ve çevrecilerden tepki geldi. Tepebaşı Köyü Kalkındırma ve Yardımlaşma Kültür ve Turizm Derneği, Meydancık Yöresi Köyleri Kalkındırma, Dayanışma, Kültür ve Turizm Derneği ile çevredeki 7 köyden 129 kişinin vekâletleriyle ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne başvuruldu.

KARARI YARGIYA TAŞIDILAR

Davayla ilgili konuşan Avukat Bedrettin Kalın, Artvin’de çevre sorunlarının çok yoğun olarak yaşandığı yıllardan geçtiklerini belirterek şöyle dedi: "Gerçekten de sorun olmayan dere, sorun olmayan vadi kentte yok gibi. Yaklaşık 300’e yakın HES projeleri ve 325 maden projeleriyle uğraşıyoruz. Bunun dışında barajlar gibi çevresel etkileri olan birçok proje ile yöre halkının da rahatsız olduğu bir süreçten geçiyoruz. Çağlayan Vadisi köyleri de aynı sorunları yaşıyor. Daha önce Çağlayan Vadisi’nde 2 tane HES nedeniyle açmış olduğumuz davalar var. Çağlayan HES ile ilgili açmış olduğumuz bir dava vardı. Bu dava uzunca bir süre sürdü, Danıştay’a gitti geldi. Netice itibari ile bu davayı kazandık ve o ÇED’in iptaline karar verildi. Dolayısıyla Çağlayan Vadisinde böyle bir sorunla uğraşmaya çalışırken, bu kez de bir taş ocağı projesi gündeme geldi. Yaklaşık 2007 yılının ortalarından itibaren de Çağlayan halkı bu taş ocağı projesiyle uğraşıyor. Çağlayan bir vadi ve bu vadinin çevresinde projeden etkilenen 7 tane köy var. Bu köylerin hepsi davacı olarak bu davada bulunuyorlar. Ayrıca 2 tane de dernek davacı oldu. Bunların dışında da 2 dernek ve 129 tüzel kişi davacı oldu. İşte bu taş ocağının ÇED olumlu raporu için bugün dava açıyoruz. Umut ediyoruz ki mahkemeler bu köy halkının haklarını tespit ederler”

'YARGIYA GÜVENİYORUM'

Oba Köyü Muhtarı Yaşar Duman ise projeyle yöre halkının mağdur olacağını öne sürerek, "Bölgede 7 tane köyün, derneklerin ve halkın katılımıyla davamızı açıyoruz. Yargıya da güveniyorum. Kazanacağımıza da inanıyorum. Taş ocağı bir binanın altını eşmek gibidir. Dinamit atıldığında yer altı sularının yatağı değişecek, toz duman üzerimize çökecek. Bütün köyler olarak da ulaşımda büyük sıkıntılar çekeceğiz. Orada yabani hayvanlarımız ve bir ki örtülerimiz ciddi zararlar görecek” ifadelerinde bulundu.

HES’İN ‘ÇED OLUMLU’ RAPORU İPTAL EDİLMİŞTİ

Öte yandan geçen yıl 29 Temmuz'da Şavşat İlçesi Meydancık Köyü’nde yapımı planlanan Çağlayan Hidroelektrik Santrali (HES) için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı, Rize İdare Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulanarak iptal edildi. Yerel mahkemenin bu kararı da 2 ay önce Danıştay tarafından onamıştı.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE