• 19 Mart 2024 Salı
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    19 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Büyük Organizasyon

TGK 17’inci Başkanlar Kurulu Ordu’da basının sorunlarını masaya yatırdı

Büyük Organizasyon

Türkiye’nin en üst çatı medya meslek kuruluşu olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 17’nci Başkanlar Kurulu Toplantısı, 8-11 Kasım tarihleri arasında 81 ilin gazeteciler federasyon başkanı, dernek başkanı, KGF Genel Başkanı Erdoğan Erişen’in daveti üzerine Ordu’da gerçekleştirildi. 

Ordu: 81 ilin gazetecilerinin buluşmasında basının ve yerel basının sorunları tartışıldı. Sorun bildirgesi ilgili bakanlıklara görüşülmesinin ardından iletileceği aktarıldı.

Ordu’da düzenlenen program 4 gün sürdü. Çeşitli kurum ve kuruluşlar, sektörler, turizm ve tarihi yerler gezildi. Program çerçevesinde Aktaş TV ve sanayi kuruluşu ziyaret edildi.  Aktaş TV buluşmada il hakkında bazı bilgiler aktardı. 53 Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak organizasyon hakkında bilgi verdi.

Program Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının,  80’inci yıl dönümünde Ordu’da düzenlenen etkinlikle başladı. Ardından büyük bir üzüntüyle karşılanan Hakkari’deki patlamada şehit olan askerler rahmet diledikten sonra Ordu 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğindeki toplantıda, basının sorunları ve çözüm önerileri ile son yaşanan ekonomik krizin sektöre etkileri ele alındı.

Türkiye genelindeki 8 gazeteciler federasyonu genel başkanı ve yöneticileri, 83 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisi ile 148 medya mensubunun katıldığı Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 17’nci Başkanlar Kurulu toplantısının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi:

“Anadolu’nun her köşesinde halkın haber alma özgürlüğü doğrultusunda fedakârca görev yapan yerel medya ve çalışanları, demokrasiye işlerlik kazandırmaktadır. Ticari işletme mantığının ötesinde kamusal görev üstlenen yerel basın, 2018 yılının ikinci yarısında ekonomik yönden ağır bir yükün altına girmiş, artan döviz kurlarının baskısıyla adeta yayın yapamaz hale gelmiştir. Zorunlu girdiler olan kağıt, boya, kalıp ve film gibi sarf malzemelerin tamamının ithal edilmesi, sektörün sürdürülebilirlik sorununu beraberinde getirmiştir. 2016 yılı sonunda kâğıdın tonu 665 dolar, dolar kuru 3,47 TL ve bir ton kağıt 2.307,55 TL iken, 10 Kasım 2018’de kağıdın tonu peşin 870 dolar, dolar kuru 5,46 TL ve kağıdın tonu 4.750 TL olarak gerçekleşmiştir. Benzer artışlar boya ve kalıp için de söz konusudur. Kısacası ekonomik sorunlar, yerel gazetelerin maliyetlerini farklı kalemlerde yüzde 100 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda arttırmıştır. Öte yandan, son yıllardaki uygulama ve mevzuat değişiklikleri yolu ile Basın İlan Kurumu ilanlarında da kayıplar yaşanmaktadır.

Beklentimiz, Basın İlan Kurumunun bu ay sonunda toplanacak genel kurulunda ele alınması beklenen ‘resmi ilan fiyat tarifesinin zorlu ekonomik koşullar göz önüne alınarak arttırılması ve kısa sürede uygulamaya konulmasıdır. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nu oluşturan 20 bini aşkın gazetecinin temsilcisi olarak bir diğer beklentimiz de, basın sektöründe istihdam sağlayan yerel basın kuruluşlarımıza uygun koşullarda hibe ve kredi desteği verilmesidir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE